MojAndroid
(x) hirdetés

Egyértelmű, hogy a Samsung úgy gondolja, hogy az AI kulcsfontosságú a prémium készülékek növekedésének előmozdításához. Nem is lehetett volna egyértelműbb jel, mint hogy a Samsung a tegnapi Unpacked esemény kezdetén rögtön a Galaxy AI funkciókba merült. Az új Galaxy S24 sorozatról nem mondott semmit, és a frissítésekről sem tett említést egészen az esemény közel fél órájáig. Maximális figyelmet akart a Galaxy AI-nak, amit a vállalat így nevez a mesterséges intelligencia funkciókból álló csomagjának.

A Galaxy AI a helyi és felhőalapú mesterséges intelligencia funkciók gyűjteménye, amelyek számos új funkciót hoznak a Galaxy S24 sorozatba. A Galaxy AI különösen hasznos a fotó- és videószerkesztésnél. Segít elkülöníteni, átméretezni és akár eltávolítani objektumokat egy fényképen. A fotón a horizont szintjét is beállíthatod, és a kivágás helyett a generatív AI segítségével a képet megfelelő részletekkel töltheted ki. A ferde fotók mostantól a múlté.

Egy másik nagyon hasznos funkció az a képesség, hogy bármilyen videót 120fps sebességű lassított videóvá alakíthatsz. A Samsung kamera AI intelligens módon interpolálja a hiányzó képkockákat, függetlenül attól, hogy a forrásvideót hogyan vagy milyen kamerával rögzítették. Bár a Samsungnak mindig is voltak lenyűgöző lassított kameramódjai, ez a mostani egyszerűen zseniális.

A Samsung és a Google szoros együttműködése érdekes új AI funkciókat is hozott a Galaxy S24 sorozatba. A Circle to Search with Google az egyik ilyen. Lehetővé teszi, amit a neve is sugall, csak karikázzunk be bármit a képernyőn, amire keresni szeretnénk, és a Google egy egész oldalnyi találatot hoz fel a kiválasztásunkhoz kapcsolódóan.

Támogatja a telefonhívások élő kétirányú fordítását is, a Samsung billentyűzete lehetővé teszi a szövegek más nyelvekre való fordítását, a hangszínnek megfelelőbb üzenetjavaslatokat, sőt, a Samsung hangrögzítő alkalmazásban élő átirat készítésére is van lehetőség. Aztán ott van az intelligens összegzés a Samsung Notes alkalmazásban és még sok más.

A Samsung és a szegmens minden gyártója felismerte, hogy a stagnálással néz szembe. Hiába frissítik évről évre prémium telefonjaikat, a tényleges fejlesztések és frissítések egyre kevésbé forradalmiak, így az emberek már nem érzik azt az égető vágyat, hogy azonnal frissítsék készülékeiket. A felhasználóknak most már meggyőzőbb funkcionalitást kell nyújtani, de nehéz őket meggyőzni pusztán a megapixelekkel és a gigahertzekkel.

A Galaxy AI-ra való összpontosításával a Samsung is beszáll az AI-forradalomba. A mesterséges intelligencia volt a divatos szó az elmúlt évben, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2024 az AI éve lesz. Láthatjuk, hogy ez mindenféle termékben és szolgáltatásban elterjed, ami természetesen növeli a fogyasztók elvárásait, akik most már hasonló funkciókat várnak el a prémium készülékeiktől.

A Samsung gyorsan megérti, hogy vásárlói mire számítanak, és gyorsan szállít. Ezt tette a vállalat a Galaxy AI-val is. Megértette, hogy az emberek már várják ennek a technológiának az előnyeit, amely mostanra már mindenhol jelen van a Galaxy készülékeiken, ezért most bemutatta, hogy a Samsung AI technológiája hogyan segíthet még hasznosabbá tenni az okostelefonjaikat.

Az Apple-nek van egy olyan tendenciája, hogy elkésik a buliból. A valóságtorzító mezője azt sugallja, hogy a vállalat inkább időt szán a kínálatának tökéletesítésére, és nem akarja elsietni a dolgok piacra dobását. Ez az illúzió az elmúlt években elszállt, mivel a riválisok, köztük a Samsung, újra és újra bebizonyították, hogy a sebesség és a minőség között egyensúlyt lehet teremteni.

Ezt a Samsung bizonyította, amikor megjelent az első 5G-s telefonnal, míg az Apple még egy évet várakoztatta az ügyfeleit az 5G-kompatibilis iPhone-ra. A Samsung kihasználta az elsőként belépő előnyét az összecsukható telefonok szegmensében, míg az Apple sehol sincs. Az Apple döntése, hogy túlságosan biztosra megy, most fejfájást okoz a vállalatnak Kínában, az egyik legjövedelmezőbb piacán, ahol a vásárlók az androidos készülékek felé mozdulnak el, mert az iPhone egyszerűen nem izgatja annyira, így az Apple kénytelen ritka kedvezményeket kínálni a legújabb iPhone 15 modellekre.

A mesterséges intelligenciával működő okostelefonok versenyfutása már javában zajlik. A Samsung messze nem az egyetlen androidos gyártó, amely új AI-funkciókat hoz a telefonokba. Sokan mások is vannak, és maga a Google is kizárólag a Pixel telefonok számára tartja fenn a legerősebb AI-ajánlatok egy részét. A Google azonban nyitott és együttműködő is, hogy kiterjessze a mesterséges intelligencia hatókörét. A Circle to Search with Google egy ilyen példa, mivel a funkció a Pixel telefonokon és a teljes Galaxy S24 termékcsaládon is elérhető.

A Galaxy AI egyes funkciói a Google Gemini alapmodelljeire is támaszkodnak. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a felhasználók által a Galaxy AI-ból származó előnyök nagy része a Samsung és a Google közös erőfeszítéseinek köszönhető. Az Apple hagyományosan zárt megközelítése kihívássá válik a gyorsan fejlődő AI-környezetben, miközben a gyarapodáshoz nyitottságra és együttműködésre van szükség. Bizonyára az Apple is tudja, hogy nem lehet olyan makacs, hogy egyedül és kizárólagos alapmodellekkel vágjon bele, csakhogy a rá jellemző merev megközelítés nem teszi lehetővé, hogy olyan mozgékony legyen, mint amilyenre az AI korában szüksége van.

Az Apple-nek egyébként sem lesz válasza a Samsung Galaxy AI-jára az év végéig. Az iPhone 15 modellek még csak néhány hónapja jelentek meg, az iPhone 16 pedig csak az év második felében várható. Addigra a Samsung már 100 millió emberre terjesztené ki a Galaxy AI-t, mivel a vállalat vállalta, hogy ezeket a funkciókat egyes meglévő készülékekhez, köztük a tavalyi összehajtható telefonokhoz is elhozza.

Meglátjuk, hogy az Apple mennyire lesz képes hatékonyan ellensúlyozni a Samsung előnyét az AI okostelefonok versenyében. Az utolsó dolog, amit az Apple szeretne, hogy az ügyfelek körében meggyökerezzék az a felfogás, hogy ha kivételes AI-funkciókat szeretnél egy telefonban, akkor azt csak egy Samsung Galaxy készülékben kaphatod meg, mert jelenleg pontosan ez az érzésünk.

(via)

2024.01.18.

Ezeket már olvastad?

+