MojAndroid

Egy érdekes e-mailt kaptunk ma:

Január 28. és február 3. között immár ötödik alkalommal rendezzük meg a Budapest International Documentary Festivalt, rövidebb nevén a BIDF-et. Fesztiválunkon minden évben a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért dokumentumfilmjei versenyeznek, többségük csak ekkor látható Magyarországon a szélesebb közönség számára.


Szeretnék ajánlani a versenyprogramunkból egy internetes cenzúráról és a közösségi média árnyoldaláról szóló filmet, amely úgy gondolom, érdekelheti Önöket.

Lépj be a digitális tisztogatás árnyékiparának rejtőzködő világába, ahol az internet megszabadul minden olyantól, ami nem tetszik neki. Kik döntik el, milyen tartalmak túl veszélyesek ahhoz, hogy láthassuk őket? És kik nézik végig ezeket? Találkozhatsz a Szilícium-völgy tehetős vállalkozói által a harmadik világba kiszervezett több ezer ember közül öt „digitális guberálóval”, akiknek az a dolga, hogy a „nem megfelelőnek” minősülő tartalmat letörölje a netről. Ezzel párhuzamosan a világ minden tájáról találkozhatsz olyanokkal is, akiknek az életét drasztikusan befolyásolja az online cenzúra.Egy átlagos „tisztogatónak” napi szinten több ezer (gyakran mélységesen felkavaró) képet és videót kell megtekintenie és besorolnia, ami tartós pszichés következményeket von maga után.Munkájuk azonban alapkérdéseket vet fel: egy kép mitől minősül művészi alkotásnak vagy éppen propagandának? Hol van a határ, amikor a közösségi média nem válik a törvények által megzabolázhatatlanná, de nem is fojtja meg a cenzúra? A The Cleaners a burokként körülölelő digitális világ nyugtalanító kérdéseit feszegeti. A film végigköveti, hogyan vált a közösségi média egy utópisztikus, összekapcsolt világ álmából az álhírek és a radikalizmus hálójává.

További részleteket a fesztivál Facebook-oldalán találhatnak: https://www.facebook.com/bidf.hu/Honlap: https://bidf.hu/hu/nyitolap/

2018.12.06.

+