MojAndroid
(x) hirdetés

Ismét eltelt pár nap, pár akku töltés :).

Kezdem is az akkuval. Ha valaki heti egyszer szeretné tölteni a telefonját, az Desire-t ne vegyen. Erős használat mellett, ami nálam napi szinten sok óra WiFizést, zenehellgatást, és indokolatlan nyomkodást jelent, napi szinten kell tölteni. Hozzáteszem, hogy ekkora kijelző mellett, pláne WiFit használva egyáltalán nem meglepő, hogy csupán eddig bírja. Tervben van, hogy megnézem egyszer, hogy meddig bírja csupán némi telefonhívásra szorítkozva.

Akku kímélésre lehet olvasni, hogy vegyünk vissza a fényerőből, meg ezt ne csináljuk, meg így meg úgy, de teszem fel a kérdést, hát nem azért vesszük ezeket a gépeket, hogy nyúzzuk? Szoftveresen én annyit teszek a hosszabb üzemidő érdekében, hogy használom a Taskpanel nevezetű programot. Le lehet vele lőni a háttérben futó programokat, amivel nem csak memóriát szabadítunk, hanem kis energiát is spórolunk.. talán :)

Ha már említettem egy alkalmazást, hát jöjjön még pár, amiket hasznosnak találok:

Barcode Scanner: Azon kívül, hogy leolvassa a vonalkódokat, ami vicces, nagyon hasznos QR kódok olvasására. A neten talált alkalmazások mellett gyakorta megtalálható az alkalmazás letöltési linkje QR kódba ágyazva. Telefonnal csak ráolvasok, kattintok, és már települ is :). Emellett könnyebben lehet SMS-ezni is a http://qr-kod.hu/ oldalon. Erről meg is jelent egy bejegyzés már, ha jól emlékszem.

A telefonon van egy gyári időjárás előrejelző alkalmazás, amit kilőttem és inkább az www.idokep.hu oldalán található appot használom. Magyarországi viszonylatban talán pontosabb.

File managernek az aAstro nevezetű appot választottam. Több oldalon is ezt javasolták, így lesz ami lesz alapon feltelepítettem. Arra a pár dologra amire nekem kell, bőven megfelelő.

Navigációnak a Navigont válaszottam, de erről még nem tudok érdemben nyilatkozni. Majd valamikor tesztelem és posztolom, hogy jó-e vagy sem. Azt hozzáteszem, hogy eddigi Nokiáimon a Garmin futott, ami után szerintem nehéz lesz meggyőzően bizonyítani, de majd meglátjuk :).

Az ismert netes sebességmérőnek, a speedtestnek is van androidos megfelelője. Meglepő módon Speedtest néven találjátok meg a "piacon" (market). WiFit mértem itthon, letöltési sebességben 7,98 Mbps, feltöltésiben pedig 2,64 Mbps lett az eredmény. Azt nem tudom, hogy mennyinek kellene lennie, de szerintem ez bőven elegendő :). Mobilnetre még nem mértem rá.

Az Iwiw androidos alkalmazását csak kipróbáltam, de le is szedtem a telefonról. No nem azért mert annyira szörnyű, csak egyszerűen nem nagyon wiwezek. No persze azt se mondom, hogy tökéletes az alkalmazás, de talán használhatóbb, mintha egyszerűen böngészőből lépnénk be wiw-re.

Mivel a mobilnetes byteok csillagászati összegekbe tudnak kerülni, így az adatforgalmam mérését is rábíztam egy android app-ra: Netcounter. Külön méri a WiFi és mobilnet forgalmat, ráadásul be lehet állítani riasztást, ha egy adott érték közelébe érne. Mivel nem korlátlan a mobilnetem, így mindenképpen jól fog jönni.

Ugyancsak az előbbi okból kifolyólag telepítettem az APNDroid-ot is. Egy kis widgetet kitesz a képernyőre amivel egy mozdulattal lehet a mobilnet forgalmat ki- avagy éppen bekapcsolni.

Még a hasznos holmikhoz tudom tenni a NoLock alkalmazást is. Alvó állapotból elég macerás tud lenni a telefon nyomkodása. Felül a gomb, hogy észhez térjen, aztán húzzuk le a kijelzőn a billentyűzárat, ráadásul ha a ScreenLock is aktiválva van (ami nagyon hasznos), akkor még azt is tapizni kell.. Ennek elkerülésére a NoLock egy gombnyomással megszünteti ezeket, azaz tiltja a “Lock-ot”. Így bármilyen gombbal életre kelthető a telefon. Ha éppen itthon vagyok, vagy munkában, akkor így használom. Ha utazok, itt vagyok, amott vagyok, erre-arra-amarra, akkor pedig előtte egy gombbal visszakapcs és ismét van billentyű és képernyőzár. ScreenLock: http://www.htc.com/europe/howto.aspx?id=717&type=1&p_id=312    – ehhez kapcsolódik, hogy fentebb írtam a taskkillert. abban szerencsére be lehet állítani kivételeket, amiket sosem fog lezárni a háttérből.

Szórakozás:

csupán az érdekesség és próba kedvéért tettem fel a PC irányítás lehetőségét (van róla leírás az oldalon) és a winamp irányítást. Mindegyik használható és hasznosítható, de egyelőre egyikre se volt különösebben szükségem.

Video lejátszót nem próbáltam, de nem is fogok szerintem, mivel a telefon tökéletesen lejátsza az mpeg4 formátumú fájlokat. 2 havonta egyszer nézek telefonon filmet, arra az alkalomra pedig majd konvertálok magamnak mpeg4-et (Format Factory).

A Mixzing nevű zene lejátszót kipróbáltam, de össze-vissza keverte a zenéimet. A telefon gyári lejátszója egyszerűen és pontosan felismerte az albumokat, a Mixzing viszont belebukott a feladatba.

Az említett, és általam kipróbált alkalmazások megtalálhatók a Marketen.

Egyelőre ennyi, de folytatás még lesz. Gyakorlati tapasztalatokkal, kérdésekkel, észrevételekkel még jönni fogok.

(kieg.: próbáltam kiemelni az alkalmazások neveit és linkeket, de kódolásokat nem ismerte fel a motor :()

 

<strong>próba</strong>

2010.08.08.

Ezeket már olvastad?

+