MojAndroid
(x) hirdetés

A Google kiadta az Android 15 új buildjét Developer Preview 2 formájában. Ez a build számos fejlesztő-centrikus változást hoz a platformra, de az egyik legfontosabb változás a műholdas kapcsolat hivatalos támogatása. További figyelemre méltó változások közé tartozik, hogy az alkalmazások többféleképpen jelenhetnek meg a kisebb fedőképernyőkön a flip foldable készülékeken, valamint a képernyőfelvevő felismerése.

Műholdas kapcsolódási támogatás

Az Apple az iPhone 14-es szériában lévő funkcióval hozta reflektorfénybe a műholdas csatlakoztathatóságot, így egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb a Google is bevezeti ezt a lehetőséget, az Android 15 kiadásával a Google hivatalosan is kiterjeszti a műholdas kapcsolódás platformtámogatását. A platform mostantól rendelkezik a “konzisztens felhasználói élmény biztosításához szükséges UI-elemekkel a műholdas kapcsolódáshoz”, és van rá esély, hogy a funkció nem korlátozódik majd csak az amerikai piacra, így más régiókban is képesek lesznek ezt a szolgáltatást kínálni.

A műholdas kapcsolat támogatását célzó változtatások részeként mostantól vannak olyan API-k, amelyeket az alkalmazások használhatnak annak észlelésére, ha egy eszköz műholdhoz csatlakozik. Ezáltal az alkalmazás jobban tudatosíthatja, hogy miért nem érhető el a teljes hálózati szolgáltatás.

Az Android 15 támogatást nyújt az SMS-alkalmazások és az előretöltött RCS-alkalmazások számára is, hogy a műholdas kapcsolatot használják az üzenetek küldéséhez és fogadásához. Ez azt jelenti, hogy a műholdas kapcsolat nem csak vészhelyzeti felhasználásra korlátozódik. A kiszivárgások azt jelezték, hogy a műholdas csatlakozási funkciókhoz egy mélyebb T-Mobile integráció is érkezik, de a Google még nem árult el ezzel kapcsolatban részleteket.

Jobb fedőképernyő-támogatás

Az Android 15-tel az alkalmazásfejlesztők deklarálhatnak egy olyan tulajdonságot, amely lehetővé teszi, hogy alkalmazásuk megjelenjen a támogatott szétnyitható készülékek kis fedőképernyőin. Ezek a fedőképernyők gyakran túl kicsik ahhoz, hogy teljes értékű alkalmazásokat futtassanak jó felhasználói élményt nyújtva, de az alkalmazásfejlesztők kiválaszthatják majd, hogy támogatják ezeket a fedőképernyőket.

Képernyőfelvétel érzékelése

Az Android 15 mostantól lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy felismerjék, ha képernyőfelvételt készítenek róluk. Az érzékeny műveleteket végző alkalmazások esetében a fejlesztők API-kat hívhatnak meg, hogy a tartalom elrejthető legyen az ilyen képernyőfelvételeken belül.

HDR-felbontás vezérlése

Az Android 15 lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy az SDR és HDR tartalmak kiegyensúlyozása érdekében szabályozzák a HDR-felbontást, a rendszer automatikusan kiválasztja majd a készülék képességeinek és a panel bitmélységének megfelelő beállítást. Ez azonban negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt, amikor a HDR-tartalom egy kis része túlharsoghatja az SDR-tartalom többi részének érzékelt fényerejét, ezért a Google lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztők számára, hogy szabályozzák a HDR headroomot.

Ha például van egy alkalmazásablak egyetlen HDR-miniatűrképpel, az befolyásolhatja a mellette megjelenített SDR-tartalom érzékelt fényerejét. A Google által megosztott példakép a bal oldalon egy SDR-tartalom nézetet, valamint az SDR és HDR tartalmakkal kevert SDR és HDR tartalmakkal kapcsolatos fényerő problémák szimulált észlelését mutatja. Ha az alkalmazások beállítják a kívánt HDR fejteret, az ilyen problémák elkerülhetők.

Hangerőszabályozás

Az Android 15 hivatalosan is bevezette a CTA-2075 hangerő-szabvány támogatását, amely segít az alkalmazásfejlesztőknek elkerülni a hangerő-inkonzisztenciákat, és biztosítja, hogy a felhasználóknak ne kelljen folyamatosan hangerőt állítaniuk a tartalmak közötti váltáskor. A Google szerint az Android rendszere a kimeneti eszközök (fejhallgató, hangszóró) ismert jellemzőit az AAC audiotartalomban elérhető hangerő metaadatokkal együtt kihasználva “intelligensen beállítja a hangerő és a dinamikatartomány tömörítési szintjeit”.

Ez a legújabb fejlesztői előnézet bevezetett egy új oldalt “Hangmegosztás” néven. A funkciót a Beállításokban, a Csatlakoztatott eszközök alatt találhatod. A Mishaal Rahman által kiszúrt új beállítás megkönnyíti a felhasználók számára az Auracast indítását és a csatlakozást.

Egyéb változások

Az Android 15 Developer Preview 2-ben a Google által bejelentett egyéb változások közé tartozik:

Az NFC-élmény zökkenőmentesebbé tétele új API-kkal, amelyek lehetővé teszik, hogy az eszköz figyeljen, de ne válaszoljon az NFC-olvasókra. Ez felhasználható a hitelesítő adatok hitelesítésére az NFC-olvasóval való első kommunikáció előtt, ami bizonyos esetekben egykoppintásos tranzakciót tesz lehetővé.

Az Android mostantól rendelkezik PDFRenderer API-val, és ez egy Project Mainline modul, így a Google Play rendszerfrissítéseken keresztül frissíthető. Az Android 15 Developer Preview 2 részeként a Google egy korai előzetest tartalmaz néhány olyan fejlesztésről, amelyek lehetővé tennék az API-t használó alkalmazások számára a jelszóval védett fájlok és megjegyzések megjelenítését, valamint a másolással történő űrlapszerkesztést, keresést és kiválasztást.

Az új API-k mostantól lehetővé teszik az alkalmazások számára, hogy nyomon kövessék az alkalmazásuk indítási és leállítási állapotát, megjelenítsék az alkalmazás részletes méretadatait és még sok mást.

Az Android 15 Developer Preview 2 kipróbálása

Az Android 15 Developer Preview 2 buildjei a következő Pixel készülékekre érhetőek el:

  • Pixel 6 és Pixel 6 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel 7 és Pixel 7 Pro
  • Pixel 7a
  • Pixel táblagépek
  • Pixel Fold
  • Pixel 8 és Pixel 8 Pro

Ezeket a buildeket azonban csak az alkalmazásfejlesztők használhatják arra, hogy teszteljék, hogyan hatnak az alkalmazásaikra az új platformváltozások. A normál felhasználók nem használhatják ezeket a buildeket, mivel instabilak és hibákat tartalmaznak.

(via)

2024.03.22.

+