MojAndroid
(x) hirdetés

Az EU-ban élő felhasználók azt is eldönthetik majd, hogy a különböző Google-szolgáltatásokat függetlenítik-e egymástól.

A héten lép hatályba az európai digitális piaci törvény (DMA), amely arra kényszeríti a nagy technológiai vállalatokat, hogy megváltoztassák platformjaikat és szolgáltatásaikat a régióban. A Google most felvázolta azokat a változásokat, amelyekre az uniós felhasználóknak ezen a héten számítaniuk kell.

Egyrészt a Google azt mondja, hogy az új Android telefonokba egy további felhasználói választási képernyőt integrál. Ezek a telefonok mostantól a készülék beállítása során böngészőválasztó képernyőt is fognak mutatni, kiegészítve a Play Store megnyitásakor az EU-ban az Android készülékeken már meglévő böngésző- és keresőmotor-választó képernyőket. A Google a DMA-nak való megfelelésének részeként az asztali és iOS rendszereken lévő Chrome böngészőbe is keresőmotor-választó képernyőt épít.

A Google Search és a Play Store is változik

A Google azt mondja, hogy az új szabályozás részeként több mint 20 változtatást hajtott végre a keresési élményben is. Ezek közé tartoznak az új aggregátor egységek és a finomító “chipek”. Az új aggregátor egységek célja, hogy a felhasználóknak segítsenek találatokat találni harmadik fél webhelyeiről olyan területeken, mint például a repülőjegyek, állások és termékek. Érdekes módon a Google Flights-t eltávolították a keresési találati oldalról, állítólag az új aggregátor egység javára (alább látható).

Március 6-án újabb jelentős változás jön az EU-ban, mivel a Google elárulta, hogy a Play Store alkalmazások mostantól az alkalmazáson kívüli ajánlatokra is hivatkozhatnak.

A kereső óriás korábban az EU-ban is engedélyezte az alternatív számlázási lehetőségeket a Play Store alkalmazásokban, így a fejlesztők a Google számlázási rendszere mellett saját számlázási rendszert is kínálhatnak. Most a Google ezt az alternatív számlázási lehetőséget a játékfejlesztők számára is elérhetővé teszi. A játékfejlesztők saját számlázási rendszerüket is választhatják anélkül, hogy a Google rendszerét bevezetnék.

Végezetül az EU-ban élő felhasználók mostantól a Google-fiókjuk beállítási oldalát is felkereshetik, ha továbbra is szeretnék összekapcsolni az általuk használt különböző Google-szolgáltatásokat. A lehetőség letiltása azt jelenti, hogy a Google nem tudja felhasználni az egyik szolgáltatásból származó adatokat a többi Google-szolgáltatás tartalmának és hirdetésének személyre szabásához. A Google megjegyzi, hogy a felhasználó választhat, hogy az összes fontosabb szolgáltatását összekapcsolja, egyiket sem, vagy kiválaszthatja, hogy mely szolgáltatásokat kapcsolja össze.

(via)

2024.03.05.

+