MojAndroid
(x) hirdetés

A teljes értékű PC-s játékokat futtató kézikonzolokból ma még kicsi a választék. A szegmens úttörője a Valve Steamdeckje, amely egy ideje már közvetlen konkurenciát kapott az Asustól. Az Asus ROG Ally konzol több szempontból is egyedülálló. Mai ismertetőnkben megnézzük, milyen előnyei és hátrányai vannak a konkurenciával szemben.

Csomagolás

Az Asus ROG Ally doboza meglehetősen robosztus, de még így is meglehetősen egyszerű csomagolás. Belsejében a játékkonzolt és egy nagyméretű töltőadaptert találsz. A töltő egy masszív, meglehetősen hosszú és nehéz kábellel rendelkezik, ami egyszerűen nem ideális a hordozáshoz. Szintén a dobozban van elrejtve egy kis állvány a konzolhoz, amely papírból készült és meglehetősen gyenge.

Design és kivitelezés

Az Asus ROG Ally szabványos kézi játékkonzol formájú, középen a kijelzővel, oldalt pedig osztott vezérlőkkel. A Nintendo Switch és a Lenovo Legion Go modellekkel ellentétben azonban nem lehet őket levenni és távolról használni, ha egy tévéhez csatlakoztatjuk őket. A test lényegében két darab kemény műanyagból készült, fehér színű elülső és hátsó rész kombinációja.

A vezérlők elrendezése hasonló az Xbox vezeték nélküli vezérlőihez. A bal oldali D-pad a bal oldali joystick alatt található. A jobb oldalon egy második joystick és négy akciógomb található, amelyek a jól ismert ABXY jelölést viselik. A joystickok háttérvilágítással vannak ellátva, díszes RGB háttérvilágítással, amit különösen értékelni fogsz sötétben, játék közben. Sajnos az akciógombokat nem világítja meg semmi. Ez persze nem probléma, ha sötétben megjegyezzük az elrendezésüket, de azért ez egy kicsit bosszantó.

A kijelző és a menü gombok a kijelző két oldalán találhatók, valamint az Asus szoftveres funkcióinak dedikált gombjai. Ezután a készülék tetején a váll- és kioldógombok találhatók, textúrázott felülettel. A kettő között találhatók a hangerőszabályzó gombok, egy USB-C port, egy 3,5 mm-es csatlakozó, egy memóriakártya-nyílás, ventilátornyílások és egy csatlakozó egy külső grafikus kártya számára.

A hátoldalon két további programozható gomb található, amelyek között ventilátornyílások vannak. Ezeken is látszik, hogy a gyártó gondosan ügyelt a kézi készülék kialakítására, mert formájuk a ROG sorozat logójára utal. A gombok elrendezése kiváló, a velük való játék zökkenőmentes és kényelmes volt. Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az az érintőpad, ami például a Steamdecknek van. Ezzel a stratégiai játékok és maga a rendszer is könnyebben irányítható lenne.

Kijelző és hang

A készülék 7 hüvelykes IPS érintőképernyős kijelzője 1920 x 1080 képpontos felbontással és 120 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik (48-120 Hz-es frissítési frekvenciatartományban). A kijelző támogatja a 8 bites színeket teljes sRGB lefedettséggel, maximális fényereje 500 nits, válaszideje 7 milliszekundum. A HDR-támogatás hiányzik.

A kijelző színei tisztességesek, akárcsak a betekintési szögek. Természetesen nem hasonlítható az újabb SteamDeck vagy a Nintendo Switch által kínált OLED-kijelzőhöz. Közvetlen napfényben a láthatóság megfelelő. Csalódást okoz azonban, hogy a készülék nem rendelkezik automatikus fényerő-szabályozással a fényérzékelő segítségével. Így azt manuálisan kell beállítani.

A játékok indítására szolgáló Asus Launcher többféle színhőmérséklet-beállítást is tartalmaz. Az érintőréteg azonnal és elég pontosan reagál az ujjakra is. A pontossággal kapcsolatos probléma a kisebb rendszer- és játékikonoknál jelentkezhet. Hiányzik a stylus-támogatás, de itt egyetlen konkurens kéziszámítógép sem rendelkezik ilyennel.

Az előlapon a készülék kiváló minőségű sztereó hangszórókkal rendelkezik, amelyek közvetlenül a felhasználóval szemben szólalnak meg, és elég hangosak. A Dolby Atmos alkalmazás-támogatással kiegyensúlyozottabb hangzást kaphatunk. Természetesen lehetőség van fejhallgató és beépített mikrofonok csatlakoztatására is, hogy online játékok közben kommunikálhassunk a csapattársakkal.

Rendszer

A Valve Steamdeckkel ellentétben, amely egy Linuxra épülő egyedi operációs rendszert használ, az Asus ROG Ally egy teljes értékű Windows 11 Home asztali rendszeren fut. Ennek természetesen megvannak az előnyei és a hátrányai is. A fő előnye, hogy a felhasználó nem csak egy játékboltra van utalva (mint a Steamdeck esetében a Steam), hanem bármelyik Windowshoz elérhető játékboltra (Epic Games, GoG, Origin vagy Ubisoft).

További előnye, hogy monitorhoz, billentyűzethez és egérhez csatlakoztatva a készüléket teljes értékű asztali játék-PC-vé alakíthatjuk. A kézi számítógép még a már említett csatlakozóval is rendelkezik egy külső ROG XG Mobile grafikus kártya (GC31S/GC31R/GC32L/GC33Y) számára. Ezért meglepő lehet, hogy a gyártó nem árul hozzá hivatalos dokkolót is, ami megkönnyítené az asztali gépre való átalakítást.

Hátránya, hogy a Windows 10 nem egy játékkéziszámítógépre van szabva, és nem is a kis 7 hüvelykes érintőképernyőre. Ráadásul a készülék nem rendelkezik a fent említett trackpaddal/touchpaddal, és az egér joystickon keresztüli vezérlése sem ideális. Ezért a gyártó saját Armoury Crate szoftverrel egészítette ki a Windowst, hogy játék közben könnyebbé tegye az irányítást.

Szoftver az Asustól

A szoftver első funkciója a Command Center nevet viseli, és a kijelző bal oldalán található gomb megnyomásával hívható elő. Ez gyors hozzáférést biztosít a hangerőhöz, a kijelző fényerejéhez és más funkciókhoz. A legfontosabb a teljesítmény üzemmódok közötti választás. A csendes üzemmód 10 wattra állítja be a fogyasztást, a teljesítmény 15 wattra növeli, a turbó üzemmód pedig 25 wattra, illetve töltőre csatlakoztatva 30 wattra.

Az AMD RSR funkciója a felbontás növelésére szolgál, miközben hatékonyabban használja ki a processzort. Ahelyett, hogy a képet natív Full HD felbontásban számolná ki, egy alacsonyabb felbontást használ alapfelbontásként, amelyet az RSR funkció növel. Az eredmény a másodpercenként nagyobb számú renderelt kép, csak valamivel rosszabb képminőség mellett. Ez azonban nem minden játékban működik. Megnézheted az FPS-sel, az energiafogyasztással és a hőmérséklettel kapcsolatos információkat, egyszerűen megváltoztathatod a felbontást, vagy korlátozhatod a kijelző frissítési sebességét.

Javult az Asus indítóprogramja, amely valójában egy könyvtár a telepített játékokkal és azok könnyebb indításával. A problémája az, hogy a játékok indítása Windowsban már a hivatalos áruházukhoz kapcsolódik, amihez gyakran online kapcsolatra van szükség. Ha pedig útközben távol vagyunk az internettől, ez megnehezítheti egy játék elindítását. Ezzel szemben a konkurens, Linuxra módosított Steamdeck konzol segítségével egyetlen kattintással indíthatsz el egy játékot, internetkapcsolattól függetlenül.

Csatlakoztathatóság

A készülék többféle csatlakozási lehetőséget kínál, a legfontosabb természetesen a Wi-Fi 6e. Sajnos manapság a Windows eszközöknél nem lehet internet nélkül, és gyakran szükséged lesz rá, hogy offline módban futtathasd a játékokat útközben. Valójában annak ellenére, hogy minden indítóprogramot és áruházat offline módba állítunk, időnként még mindig szükség van internetkapcsolatra.

A kapcsolat zökkenőmentes és gyors. Ha online játékokkal játszol vagy frissítéseket töltest le, akkor biztosan nem kell aggódnod a lassú kapcsolat problémái miatt. Ugyanilyen jól működött a Bluetooth 5.2-n keresztül Bluetooth headset vagy Bluetooth gamepad csatlakoztatása is. Ez utóbbi akkor jön jól, ha az Asus ROG Ally-t monitor csatlakoztatásával használod.

A Display Port 1.4 támogatásnak köszönhetően USB-C Type 3.2 csatlakozón keresztül csatlakozik.A YouTube-on videók is vannak, amelyek a zökkenőmentes működést mutatják VR-headsetekkel és VR-játékokkal, például a Half-Life: Alyx-szel. A csatlakoztathatóságot a vezetékes fejhallgatók 3,5 mm-es csatlakozón keresztül történő csatlakoztatásának lehetősége teszi teljessé.

Teljesítmény és memória

A ROG Ally kétféle AMD Ryzen Z1 APU-val rendelkező piacokon érhető el. Az alap Ryzen Z1 6 magos, 12 szálas Zen processzorral rendelkezik, 4 CU RDNA3 GPU maggal. Az AMD magasabb kategóriás Ryzen Z1 Extreme 8 magos, 16 szálas CPU-val és 12 CU GPU-val rendelkezik. A tesztelt modell a Ryzen Z1 Extreme magasabb verzióját tartalmazta. A készülékhez külső ROG XG Mobile grafikus kártya (GC31S/GC31R/GC32L/GC33Y) is csatlakoztatható.

Mindkét változat ugyanazzal a 16 GB 6400 MHz-es LPDDR5 RAM-mal és 512 GB-os Gen4 NVMe M.2 SSD-tárolóval rendelkezik, amely microSDXC kártyákkal bővíthető. A ROG Ally két ventilátorral és egyetlen hőcsővel ellátott hűtőrendszerrel is rendelkezik, amely a hőt mindkét hűtőbordán keresztül továbbítja. A hűtés a legnagyobb teljesítményen (Turbo mód) elég zajos, másrészt viszont hatékony.

Összesen 3 teljesítménymód áll rendelkezésre. A csendes üzemmód 10W-os (valójában 9W-os) teljesítménnyel csak 2D-s játékokhoz vagy normál rendszerhasználatra alkalmas. A 15W-os teljesítmény üzemmód a legtöbb régebbi 3D-s játékot kisebb részletességgel is képes kezelni. Aztán az újabb játékokhoz és a jobb részletességhez ott van a 25W-os Turbo mód (akár 30W is lehet, ha be van dugva).

A kéziszámítógép az összes tesztelt játékot futtatni tudta. Mindegyiket FullHD felbontásban és alacsonyabb részletességű beállításokkal teszteltük. A legfrissebb tesztelt játékok a Far Cry 6 és a Guardians of the Galaxy voltak. Mindegyikről elmondható, hogy elegendő teljesítményt nyújtott ahhoz, hogy játszható legyen. Az átlagos FPS-értékek az alábbi táblázatban találhatók. Ha a felbontást csökkentjük, az értékek akár 20 fps-sel is nőhetnek.

Játék- és rendszerirányítás

A készülék talán legnagyobb előnye a nagy teljesítmény mellett a játékvezérlőkkel való kényelmes játék. A legtöbb játék automatikusan és gond nélkül felismeri őket, és – legalábbis az akciójátékok esetében – a velük való játék még hosszú idő után is zökkenőmentes és kényelmes. A készülék gyorsulásmérővel, giroszkóppal és vibrációs mechanizmussal is rendelkezik. Ez utóbbi visszajelzést ad, például amikor robbanások történnek a játékokban.

A 608 grammos súly nem kicsi, de nem fáj a kezünknek a készüléket tartani (mint a Lenovo Legion Go esetében). Egyedül a már említett trackpad/touchpad hiányzik, ami a stratégiai játékok játszásában és a Windows 11 vezérlésében is segítene. A rendszer érdekében a gyártó a készülék következő generációja esetében a kijelző átlójának enyhe növelését is megfontolhatná. Ez megnövelné az ikonokat a rendszerben, a játékokban, és a 3D-s FPS-játékokban a távoli karakterek célzását is javítaná.

Üzemidő és töltés

Az akkumulátoros üzemidő a Windows-os játékkéziszámítógépek egyik legnagyobb hátránya, és ez sajnos az Asus ROG Allyra is igaz. Egy olyan eszköz, amelyet az útközbeni játékra terveztek, nem nélkülözheti, hogy a felhasználójának mindig legyen kéznél egy erős powerbank vagy eredeti töltőadapter. Ugyanis a készüléket nem lehet a hagyományos, alacsony teljesítményű USB-C töltőkkel tölteni.

Az akkumulátor tipikus üzemideje 3D-s grafikával rendelkező PC-s játékok lejátszásakor egy és két óra között van Performance üzemmódban (15 W). Turbó üzemmódban (25 W) az akkumulátor egy óra alatt lemerülhet. Hardveres 2D-s játékoknál csak Silent módban lehet 3 óra feletti akkumulátor-üzemidőt elérni, ami 3D-s játékoknál használhatatlan.

Az eredeti adapterrel történő töltés 100%-ra lemerülve körülbelül másfél órát vesz igénybe. Konkrétan a mi tesztünkben ez 85 perc volt. Az akkumulátor töltése 90%-os töltöttségi szinten 60 percig tart, a maradék 10%-os töltöttségi szint pedig majdnem fél órát vesz igénybe. Így feltételezhető, hogy a legtöbb felhasználó gyakran fogja bedugva tartani az eszközt.

Vélemény

Az Asus ROG Ally a legerősebb kézi játékgép a piacon, és külső grafikus kártyával kiegészítve akár egy drága asztali számítógépet is helyettesíthet. Ehhez persze magas ára is párosul. A készülék a hatékony hűtésnek köszönhetően nem is melegszik túl jelentősen, bár Turbo módban kicsit zajosabb lehet.

Emellett egyértelműen a legszebb dizájnnal rendelkezik a jelenlegi kézikonzolok közül, és kiváló analóg játékvezérlővel is rendelkezik, amellyel az akciójátékok játéka igazi élmény. A tökéletességből már csak a stratégiai játékokhoz szükséges trackpad hiányzik. A vitás pont azonban a Windows 11 használata lehet. Ez ugyan teljes értékű PC-vé teszi a készüléket, számos játékboltot kínál, de nem optimalizálták 7 hüvelykes érintőképernyőre, játékkéziszámítógépre vagy internetkapcsolat nélküli játékra.

Az Armoury Crate szoftver, amely a játékok indítását és a fő beállítások elérését hivatott megkönnyíteni, még mindig egy félkész megoldás, és fejlesztést igényel. A fő mínusz azonban, amitől minden Windowsos kéziszámítógép szenved, az akkumulátor üzemideje. És ez az Asus ROG Ally esetében is így van. Igényesebb 3D-s játékokban gyakorlatilag nem lehet 2 óra kitartás fölé jutni. Így útközben mindenképpen szükség van egy erős powerbankra és töltőadapterre, ami inkább meghiúsítja egy játékkéziszámítógép célját.

Konkurencia

Az Asus ROG Ally fő konkurenciája jelenleg a Valve Steamdeck és a Lenovo Legion Go. A Steamdeck előnye az OLED kijelzőben, a trackpadekben és a testre szabott Linuxban rejlik, amellyel gyakorlatilag egy kattintással, különösebb beállítások nélkül játszhatunk a Steam áruházban található bármelyik játékkal. Hátránya, hogy a lejátszó csak a Steam áruházból vásárolt játékokra támaszkodik.

Első pillantásra a Lenovo Legion Go a tökéletes játékkéziszámítógépnek tűnik. Nagyobb, 8 hüvelykes IPS-kijelzője van 2K felbontással, a játékvezérlők leválaszthatók (mint a Nintendo Switch esetében), így tabletként is használható, és a trackpad sem hiányzik belőle. A 800 grammos súlya miatt azonban nem olyan kényelmes hosszabb ideig kézben tartani, és az akkumulátor élettartama még a ROG Allyénál is alacsonyabb.

 

 

2024.03.01.

+