MojAndroid
(x) hirdetés

A Nothing Chats bevezetése és az azt követő eltávolítása a Google Play Store-ból olyan bukás volt, amelyet az Android-felhasználók nem fognak egyhamar elfelejteni. A bevezetés olyan rosszul sikerült, hogy a Nothing Chats alapjául szolgáló alkalmazást is leállították.

Először a 9to5Google jelentette, hogy a Sunbird alkalmazást a készítők leállítják. Az alkalmazás már nem jelenik meg a Google Play Store-ban, és a Sunbird-felhasználókat arról értesítették, hogy a vállalat “úgy döntött, hogy egyelőre szünetelteti a Sunbird használatát”, mivel biztonsági aggályokat vizsgál.

A Sunbird 2022-ben indult, és azt ígérte, hogy az iMessage-kompatibilitást elhozza az Androidra. Végponttól-végpontig tartó titkosítással büszkélkedett, és iMessage funkciókat kínált, miközben azt állította, hogy nem gyűjti a felhasználók adatait. Az indulás óta az alkalmazás csak azok számára volt elérhető, akik feliratkoztak a várólistára.

A múlt héten a Nothing bejelentette, hogy partnerséget kötött a Sunbirddel, miközben a Nothing Chats bétaverzióját elindította. A Nothing Chats állítólag a Sunbird architektúrájára épül, de a Nothing csapata tervezte. Az alkalmazást később leállították és ugyanazon a héten eltávolították a Google Play Store-ból, miután a jelentések áradata szerint a szoftver szánalmasan bizonytalan és nem olyan privát, mint ahogyan azt hirdették. A Nothing azóta közölte, hogy elhalasztja a Nothing Chats elindítását, hogy a Sunbirddel együtt dolgozzanak “számos hiba” kijavításán.

Most a Sunbird követi a példát, és ugyanezt teszi a saját alkalmazásával. A cég legutóbbi közleménye a következőképpen szól:

Vizsgáljuk az elmúlt 24 órában felmerült biztonsági problémákat. Óvatosságból és a bizalmas adatok védelme érdekében ideiglenesen leállítjuk a Sunbird alkalmazást. Tájékoztatni fogjuk Önöket. Köszönjük, és őszintén elnézést kérünk a kellemetlenségekért.

Az alkalmazás leállítása óta a Sunbird nem kommentálta a helyzetet. A Texts.com csapata a vizsgálat során megállapította, hogy a Sunbird HTTPS helyett HTTP-t használt, míg az Android-fejlesztő Dylan Roussel megosztotta, hogy az üzenetek nem végponttól végpontig titkosítottak, és hogy a Sunbird több ezer médiafájlt tárol a Firebase felhőszolgáltatáson.

(via)

2023.11.22.

+