MojAndroid
(x) hirdetés

A robotporszívók piacán bőven van innováció, amit a legújabb Roomba is bizonyít. Az iRobot Roomba Combo j7+, amely itthon több webshopból és kereskedőtől is beszerezhető, az első padlótisztító robot, amely teljesen visszahúzható felmosóval rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy a 2 az 1-ben robotporszívó és mop mindkét feladatot egyetlen takarítási menetben elvégezze, a szőnyegek nedvesedésének kockázata nélkül – ugyanis amikor szőnyeget érzékel, a robot automatikusan felemeli a mop-lemezt, a készülék tetejére helyezi, és folytatja a porszívózást. A standard Roomba j7+ összes funkciójával – beleértve a saját portartály ürítést, az AI-alapú akadályelkerülést, valamint a felmosási képességekkel a Combo j7+ kiváló választás a kemény padlót és szőnyeget vegyesen tartalmazó otthonok számára.

Az iRobot első, igazi hibrid robotporszívója

iRobot.hu

A Roomba Combo j7+ az iRobot jelenlegi robot padlótisztító termékcsaládjának csúcsán helyezkedik el, és a Roomba j7+hoz képest egy kulcsfontosságú funkcióval bővül: a felmosás támogatásával.

Az iRobot már árul olyan robotmopokat, amelyek száraz és nedves törlésre  is képesek, mint például a Braava Jet m6, de a vállalat a Roomba Combo j7+-t az első igazi 2 az 1-ben terméknek nevezi. Bár lehet, hogy az iRobot kicsit megkésett, tekintve, hogy számos riválisa, például az Ecovacs és a Roborock már évek óta kiváló 2 az 1-ben robot padlótisztítókat gyárt, de a vállalat új innovációt hoz a szegmensbe a Roomba Combo j7+ teljesen visszahúzható felmosólemezével, amely két alumíniumkarra van erősítve, és használaton kívül a robot tetején ül.

Úgy tűnik, az iRobot némi inspirációt vett ehhez a funkcióhoz a Roborock 2021-ben először az S7+ modellben bemutatott VibraRise intelligens felmosórendszeréből, amely körülbelül 5 mm-rel megemeli a felmosólemezt, amikor a robot szőnyeget érzékel. A Roborock VibraRise rendszerével kapcsolatos gyakori kritika, hogy csak alacsony bolyhos szőnyegen működik igazán, és még mindig nedvesítheti a közepes és magas bolyhos szőnyegeket. Az iRobot Roomba Combo j7+ megoldja ezt a problémát azzal, hogy a felmosólemezt a robot tetejére emeli, ahol nem áll fenn a szőnyegekkel való érintkezés veszélye.

A Roomba Combo j7+ mérete 34cm átmérőjű, 8.5cm magas és 3,4 kilogramm súlyú, ami a legtöbb 2in1 készüléknél szokásos méret.

iRobot.hu

A robot tetején van egy Clean gomb, az elülső szélén egy kamera az akadályok felismerésére, az oldalán pedig egy falkövető szenzor. Alul két, egymással szemben forgó, több felületű, gumi takarítókefe megakadályozva, hogy a szőr, haj feltekeredjen egy széleket söprő oldalkefe. A Combo j7+ a navigációt és a környezetfelismerést szolgáló érzékelők egész sorával is fel van szerelve, köztük hat olyan érzékelővel, amelyek megakadályozzák, hogy leessen a lépcsőn, valamint akusztikus érzékelőkkel, amelyek a hang visszhangjára figyelve megkülönböztetik a kemény padlót a szőnyegtől.

Az automat szennyeződésgyűjtő  állomás meglehetősen kompakt, körülbelül 33 x 32 x 63 cm. Klasszikus megjelenésű, matt bordázott textúrával a tartályon és bőr húzózárral a fedélen. Az állomás elrejti a porgyűjtő AllergenLock zsákot Dirt Disposal zsákot, és tárolási lehetőséget kínál egy extra számára. Csak ezt a kettőt kapjuk a dobozban, ha elfogy, három darabos csomagot is vásárolhatunk. Minden egyes AllergenLock porzsák körülbelül 60 napra elegendő koszt tud tárolni, attól függően, hogy milyen gyakran porszívózunk és milyen minőségű a szennyeződés összetétele.

A legtöbb versenytársával ellentétben az iRobot nem adja meg robotporszívóinak pascal (Pa) szívóerejét, de azt állítja, hogy a Combo j7+ 10x erősebb, mint a belépő szintű Roomba 600-as sorozat. A Roomba s9+ a 600-as széria szívóerejének 40-szeresét nyújtja amikor szőnyegre érve takarít, így az iRobot kínálatában ez lenne a legjobb választás olyan otthonok számára, ahol kiskedvencek elhullajtott szőreit, hosszabb hajszálakat nagyobb koncentrátumban találunk, de az a modell nem tud felmosni.

A Combo j7+ két üzemmóddal rendelkezik: csak porszívózik, vagy porszívózik és felmos. Csak felmosó üzemmód nincs. Mindkét üzemmód beállítható az alkalmazásban a takarítási menetszám (egy vagy kettő) kiválasztásával. Ha a robotnak lemerül az akkumulátora mielőtt befejezné a munkát, automatikusan visszatér a bázisra, hogy feltöltődjön, majd ott folytatja, a munkát ahol korábban abbahagyta. A porszívó és felmosó üzemmódban kiválaszthatjuk a folyadék mennyiségét: eco (könnyű), standard (közepes, az alapértelmezett opció) és ultra (nehéz), tekintettel arra, hogy milyen a kosz a padlón.

A Roomba Combo j7+ beállítása

iRobot.hu

Nem okozhat gondot a Roomba Combo j7+ beállítása és az iRobot Home alkalmazással való összekapcsolása senki számára, hiszen az alkalmazás nagyon felhasználó barát, illetve e mellékelt beállítási segédlet mindenben segíti a felhasználót. Itt figyeljünk arra, hogy a robotot a 2,4 GHz wifi móddal kapcsoljuk össze. A dobozban található egy rövid  útmutató a beállítási útmutató, de online is megtalálható itt.

Először is elhelyezzük el a szennyeződésgyűjtő és dokkolóállomást egy konnektor közelében, jó Wi-Fi lefedettségű területen. Ezután a robotot az állomásra kell helyezni, ügyelve arra, hogy a fémérintkezők egy vonalban legyenek az alapon lévő érintkezőkkel. Körülbelül egy perc múlva a robot hangot ad ki, és tudatja, hogy felébredt.

Amikor először bejelentkezünk az iRobot alkalmazásba, engedélyt kér a helyi hálózaton lévő eszközök keresésére és a hozzájuk való csatlakozásra, ekkor az Engedélyezés gombra kell kattintani. A tapasztalatok alapján az alkalmazás Bluetooth-on keresztül gyorsan megtalálja a Roomba Combo j7+ készüléket, de ha gondjaid vannak ezzel a lépéssel, alternatívaként kiválaszthatod a robot modelljét egy listából, vagy beolvashatod a beállítási útmutatóban található QR-kódot is.

Ezután az alkalmazás végigvezet a Wi-Fi beállítási folyamaton, amelynek során ki kell választani és meg kell adni az otthoni hálózat jelszavát, majd megnyomni a robot tetején lévő gombot, hogy csatlakoztassuk a telefonhoz. Győzödj meg róla, hogy a roboton a legfrissebb szoftver fut, ha mégsem, akkor az alkalmazásból lehetőség van a frissítésre, ami összesen néhány percet vesz igénybe.

Miután csatlakoztattad a robotot, az alkalmazás megkér, hogy nevezd el, és lehetőséget ad arra, hogy az akadályok felülvizsgálatában segíts neki. Ha ezt választod, akkor a robot képeket készít az akadályokkal teli területekről, így megtaníthatod, hogyan kezelje azokat a jövőben: kerülje ki, csak véletlenül van ott pl. egy papucs, így ne foglalkozzon vele a jövőben, vagy nyugodtan átmehet rajta.

Ezután az alkalmazás arra fog kérni, hogy hozz létre egy intelligens térképet a robot első takarítási futása előtt – ezt a lépést ne hagyd ki. A feltérképezési futás során a Roomba Combo j7+ takarítás nélkül feltérképezi otthonod, hogy gyorsan létrehozzon egy szerkeszthető Smart Mapet annak alaprajzáról.

Az iRobot figyelmeztet is: ha nem hozzol létre Smart Mapet, és csak a készüléken lévő gombot használod, hogy a robot takarítson, akkor a Roomba minden egyes alkalommal egy olyan üzemmódban navigál, amelyet arra terveztek, hogy ismeretlen padló típusokat kezeljen.

Ez az üzemmód az akkumulátor energiáját hivatott kímélni azzal, hogy először a hasonló padlótípusokat tisztítja meg (pl. minden kemény padlót), majd átvált a többire (pl. szőnyeg), így csökkentve a felmosókar bevetésének számát egy ismeretlen padlótípus környezetben. Ez az ismeretlen padlótípuson várható viselkedés. A munka azonban egy kicsit tovább tart, mintha a helyiséget előzőleg feltérképezték volna

Miután létrehoztad az intelligens térképet, az alkalmazás lehetővé teszi, hogy létrehozz Távol tartási zónákat (így a robot elkerüli a területet porszívózás és felmosás közben), felmosás mentes zónákat (olyan területek, amelyeket nem szabad felmosni, de lehet porszívózni) és tiszta zónákat (a nagy forgalmú területek, például a bejárat körül). A robotot összekapcsolhatjuk Google Home-al vagy Alexa-val is, így hangunkkal is kezelhetjük, de persze csak angolul.

Combo j7+ akkumulátor élettartam, navigáció és porszívózási teljesítmény

Mivel a felmosópadot ki kell nyitni és visszahúzni, az iRobot a Roomba Combo j7+-t sokkal nagyobb akkumulátorral szereli fel, mint a normál modellt. A standard Roomba j7+ modellhez hasonlóan a Combo modell is alaposan összegyűjti a port és a szennyeződéseket, valamint a háziállatok és az emberek szőrét minden padlóburkolatról. Nem okoz neki gondot a laminált, a csempe, a szőnyeg és a nagyméretű szőnyegek átjárása, és könnyedén áthalad a padlófelületek közötti átmeneti sávokon is. Gyorsan és módszeresen mozog, sorban tisztítja a padlót, tökéletes porszívóvonalakat hagyva maga után a faltól falig terjedő szőnyegeken. Ha két menetre van beállítva, a robot keresztsoros mintázatban tisztít, függőlegesen és vízszintesen párhuzamos sorokban haladva.

Körbejárja az asztallábakat, és felszívja a szőnyegek széleit is, ahol az állatok szőre összegyűlhet. A robot nagyon jól ki tudja magát szabadítani a szűk helyekről is.

Ami a hangerőt illeti, a Roomba Combo j7+ általában 60-64db körüli hangot ad ki. A CDC szerint ez körülbelül olyan hangos, mint egy normál beszélgetés vagy egy légkondicionáló. A szőnyeg felett végzett takarítás során halkabb, mint a kemény padlóburkolatokon. Amikor a Roomba Combo j7+ tisztítás után dokkol, az automatikus ürítés funkció automatikusan elindul. Ez viszont elég hangos – körülbelül 88db, vagyis körülbelül olyan hangerővel, mint egy levélfúvó – körülbelül 15 másodpercig, ahogy a robot tartályából az összes szemetet a porzsákba szívja, kicsit olyan, mintha fel akarna szállni.

Felmosás

A Roomba Combo j7+ felmosórendszere sima vízzel, ecettel vagy Bona padlótisztító oldattal működik, amely széles körben kapható az élelmiszer- és barkácsáruházakban is. Ez üdítő változás a legtöbb más robotmophoz képest, amelyek jellemzően csak sima vízzel és/vagy nehezen beszerezhető, saját fejlesztésű tisztítószerekkel működnek.

A Roomba Combo j7+ dobozában kapunk padlótisztító oldatot és két mosható, újrafelhasználható felmosó párnát is. A felmosószer elkészítéséhez csak fel kell erősítenie egy párnát a felmosólemezre, ki kell vennie a tartályt, meg kell tölteni a kiválasztott oldattal, és vissza kell helyezni. Teli tartállyal a Roomba Combo j7+ akár 1000 négyzetmétert is képes felmosni.

Amikor a robot porszívó és felmosó üzemmódban kemény padlót érzékel, azonnal leereszti a felmosóbetétet. Amikor szőnyegre vagy szőnyegre gurul, automatikusan visszahúzza a felmosórongyot, és a robot tetejére helyezi. Amint elkezd porszívózni egy szőnyeget, ott befejezi, mielőtt továbbmegy a környező kemény padlózat felmosására.

Néhány csúcskategóriás 2 az 1-ben készülék sokkal önellátóbb, amikor felmosásról van szó. Az Ecovacs Deebot X1 Omni és a Roborock S7 MaxV Ultra, amely mindkettő tavaly jelent meg, öntisztító és újratöltő felmosó felületekkel rendelkeznek, amelyek jelentősen csökkentik a kézi karbantartási igényeket.

Ezek a versenytársak több súrolóerőt is kínálnak, mint a Roomba Combo j7+. Az iRobot modellje többnyire csak a felmosórongyot húzza a padlón, és néha előre-hátra mozog, hogy a piszkos területeket súrolja. A Deebot X1 Omni ehhez képest két kör alakú felmosóbetéttel rendelkezik, amelyek percenként 180 fordulatszámmal pörögnek. A Roborock szerint az S7 MaxV Ultra szonikus rezgési technológiával percenként 3000-szer súrolja a padlót, egyikük sem rendelkezik azonban teljesen visszahúzható felmosóval, ami egy nagyon okos megoldás az iRobot részéről.

Rendkívül hatékony 2 az 1-ben porszívó

Az iRobot első 2 az 1-ben modellje kiemelkedik a versenytársak közül a teljesen visszahúzható felmosóronggyal. A normál Roomba j7+-hoz hasonlóan a Combo is könnyedén felporszívózza a port, a szennyeződéseket és a háziállatok szőrét minden padlótípusról, és ritkán akad el. Ha otthonodban vegyesen van kemény padló és szőnyeg, a Roomba Combo j7+ megéri a többletet a nem felmosó testvéréhez képest.

A cikk forrása a PCMag.com tesztje. Magyarországon az iRobot Roomba Combo J7+ porszívót többek között beszerezhetjük a hivatalos forgalmazótól, az iRobot.hu-tól.

iRobot Home
iRobot Home
Developer: iRobot
Price: Free
  • iRobot Home Screenshot
  • iRobot Home Screenshot
  • iRobot Home Screenshot
  • iRobot Home Screenshot
  • iRobot Home Screenshot
  • iRobot Home Screenshot
  • iRobot Home Screenshot
2023.11.01.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+