MojAndroid
(x) hirdetés

A hosszú várakozás véget ért, mivel a Motorola végre lerántotta a leplet a 2023-as Razr+ és a Razr kagylós összecsukható telefonokról, amelyek legutóbb 2020-ban frissültek (nemzetközileg). Talán éppen ezért az új, 999 dolláros Motorola Razr+ masszív frissítésnek tűnik az első összehajtható Razr-hoz képest.

Nos, tulajdonképpen a fő ok, amiért ez így van, az a Motorola Razr+ új, XXL-es, 3,5 hüvelykes fedeles kijelzője, amely a telefon kamerái köré tekeredve a lyukas(s) kijelző eddigi vizuálisan leglátványosabb változata, amit eddig láttunk. A hab a tortán? A fedőképernyő nagyjából bármilyen alkalmazást képes futtatni, és megfelelően tisztességes kamerakeresőnek is funkcionál, hogy a legjobb kamerákkal (a hátlapiakkal) szelfifotókat és videókat készíthessünk.

Miközben az új Motorola Razr+ zseniális fedőlapos kijelzője lenyűgözőbbnek, vonzóbbnak és (messze) praktikusabbnak tűnik, mint bármi, amit a Samsung valaha is készített, sajnos a nagy fedőlapos képernyő az, ami a Motorola Razr+-t is visszatartja. Talán több szempontból is, mint szeretnénk.

A Motorola új, 1000 dolláros új Razr+ kagylóhéjú, összecsukható telefonja mindent feláldoz, hogy kihívója legyen a Samsung Galaxy Z Flipjének; de vajon ez a legrosszabb 1000 dolláros telefon a közelmúltban?

Mielőtt folytatnánk ki kell emelni egy dolgot… Az, hogy egyetértesz vagy nem értesz egyet azzal, amit most olvasni fogsz, attól függ, hogy általában hogyan tekintesz az összecsukható telefonokról.

Az összecsukható telefonok teljesen más okostelefon-kategóriának tekinthetők, köszönhetően az eltérő formafaktoruknak.

Az összecsukható telefonok ugyanolyan “normálisnak” tekinthetők, mint bármely más telefon, mivel nem változtatják meg alapvetően az okostelefon használatának módját – más szóval nem tudnak repülni, mint egy drón, vagy varázslatos módon teleportálni egy másik világba, mint az Apple Vision Pro.

Ahogy a bevezetőben is említettük, a Motorola Razr+ nagy és nagyon jó képességű fedőképernyője abszolút áldás azok számára, akik egy kisebb kijelzőt szeretnének, amit egy kézzel is tudnak kezelni. De az áldás itt talán egy kicsit álcázott áldásnak bizonyulhat.

Őszintén szólva a Motorola Razr+ összezavarhatj a felhasználóját. A felszínen az 1000 dolláros összecsukható telefon úgy néz ki, mint ami végre átalakíthatja a “normál telefonhasználókat” összecsukható telefonhasználókká, de amint elkezded használni rájössz, hogy igazából olyan a telefon, mintha a Motorola fogott volna egy “normál” telefont, félbehajtotta, majd megtömte egy kompromisszumokkal teli zsákkal, hogy létrehozza azt, amit egy ideje az egyik legellentmondásosabb okostelefon-szendvicsnek tartok.

Lássuk, miért…

  • Először is, a Motorola Razr+ a tavalyi Snapdragon 8+ Gen 1 chipet használja a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 helyett; természetesen ez azt jelenti, hogy az 1000 dolláros összecsukható nem a legjobb teljesítményt nyújtja a piacon, de azt is jelenti, hogy a Razr+ kevésbé hatékony lesz, mint az újabb Android telefonok, ami a nagyobb hátrány, különösen, ha egy kis akkumulátorral rendelkező összecsukható telefonról beszélünk.
  • Ha már az akkumulátorról beszélünk, a nagyobb fedlapos kijelzőhöz szükséges hely miatt a Motorola Razr+ egy (mai mércével mérve) viszonylag apró, mindössze 3800 mAh-s cellát tartalmaz; persze ez 100 mAh-val több, mint a Galaxy Z Fold 4-ben, de lényegesen kevesebb, mint a Vivo X Flipben lévő 4400 mAh-s cella; az akkumulátor-tesztek peedig azt mutatják, hogy a Razr+ egy napot kibír egy töltéssel, de valószínűleg nem sokkal többet; bár a Razr+ támogatja a vezeték nélküli töltést, ez a készülék 5 W-os, ami hosszú várakozási időt ígér, ha vezeték nélkül töltesz.
  • A Motorola Razr+ egy elég ősrégi 12 MP-es 1/2-es kamerát kapott, 55 hüvelykes kameraérzékelőt, ami még 2018-ban is kicsinek számítana, nemhogy ma; az első benyomások szerint a Motorola Razr+ fotói visszarepítenek az időben (összhangban az elavult érzékelővel), túlélesített megjelenéssel, részlethiánnyal és közepesem gyenge fényviszonyokkal, ami Éjszakai mód nélkül (ami itt tényleg segít) nem tud használható fotót készíteni. Természetesen nincs dedikált zoom kameránk, sem szenzorral növelt zoomunk a 12 megapixeles natív felbontás miatt; a hab a tortán, hogy a 12 megapixeles fő kamera szenzorának egészét nem használhatjuk szelfik készítésére – helyette 1: 1 vagy 4:3 arányú képkivágást kapunk, míg a hátsó kamerával készített videók 1080p-ben vannak korlátozva, ami alapvetően meghiúsítja a hátsó kamerával szelfi módban történő felvételkészítés célját.

Motorola Razr+ nagyméretű kijelző – a nagyobb nem mindig jobb

A Motorola Razr+ nagyszerű külső kijelzője azt is jelenti, hogy most már van egy másik nagyszerű kijelződ is, ami teljesen nagyszerű, amíg… le nem ejted és el nem törik; ez egy elkerülhetetlen hiba, ami egyszerűen a dizájnnal jár, de úgy gondoltam, érdemes megemlíteni…

Ez teljesen szubjektív, de nem hagyhatom ki a nagy fedlapos kijelző egy másik potenciálisan negatív aspektusának megemlítését, amit sokan nem mindig vesznek figyelembe – ha egy összecsukható kagylóhéjú készülék megvásárlásával az volt a célod, hogy kevésbé vonja el a figyelmedet a telefonod, és kevésbé valószínű, hogy beszippant egy játék, akkor a Motorola Razr+ ezt minden bizonnyal megnehezíti majd számodra.

A Motorola Razr+ szintén nem rendelkezik átfogó vízállósággal, csak IP52-es minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a készülék ellen kell állnia a fröccsenéseknek, kiömléseknek és az esőnek, de a vízbe merítésnek nem, mint a Galaxy Z Flip 4, azonban pozitívum, hogy a Motorola összecsukhatója porálló, amiben a Galaxy-t veri.

A jó öreg Motorola készített tehát egy jó kis új összecsukható telefont, ami felveti ugyanazt a régi kérdést: miért fizessünk 1000 dollárt egy középszerű összecsukható telefonért, ha ugyanennyiért megkaphatjuk a piac legjobb telefonját?

Végeredményben a Motorola 1000 dolláros összecsukható telefonjának minden kompromisszuma azt jelenti, hogy ennek az egynek valójában egy nagyon korlátozott célközönsége lehet – azok az emberek, akik kifejezetten egy androidos összecsukható telefon iránt érdeklődnek, nagy fedelű kijelzővel, készen állva arra, hogy figyelmen kívül hagyják a formafaktorral járó jelentős kompromisszumokat.

(Nyilvánvalóan) nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy megmondjuk, hogy nem így lehet (sok) összecsukható telefont eladni. Ennek megfelelően ez azt is jelenti, hogy a Motorola kagylóhéjas összecsukható receptje talán nem az, ami segíthet az összecsukható telefonok “mainstreamé” válásában. Kivéve, ha a cégnek lenne egy érezhetően olcsóbb készüléke is Ó, várjunk csak…

Végeredményben az 1000 dollárért, amit a Motorola kér az új Razrért, a legjobb akkumulátoros üzemidőt kaphatjuk a kategóriában; a legjobb kamerát, a legjobb chipet – ha nem baj, hogy egy “normális” telefon nem hajtható ketté. A Moto Razr+ esetében pedig egyiket sem kapod meg.

Egyesek talán azt mondják: “igen, de az új Razr-nak van a legjobb fedeles kijelzője és a legnagyobb belső kijelzője egy kagylóhéjjal összecsukható telefonon, és ez valahogy az egésznek a lényege!”. Erre én azt mondhatnák, hogy persze… Persze, hogy az, mert minden más a kijelzők köré épült, és háttérbe kellett szorulnia…

Képzeld el, hogy a te házadban van a környék legnagyobb, legcsinosabb medencéje, de a medence megépítéséhez le kellett mondanod a konyháról, egy plusz hálószobáról, egy garázsról és az egész hátsó udvarról. Ezt jelenti a Motorola Razr+ számára a nagyméretű fedlapos kijelző.

Mégis, fontos megjegyezni, hogy a Motorola Razr+-zal kapcsolatos összes kritika a kagylóhéjból összecsukható telefonok általános hibái körül forog. Nem hibáztathatjuk a Motorolát a döntéséért, amit hozott.  Egyszerűen nem számítottunk arra, hogy ennyi kompromisszummal jár.

(via)

2023.06.12.

Ezeket már olvastad?

+