MojAndroid

Több, mint egy hétig használtam egy HTC 10-et a HTC Magyarország jóvoltából. És sokat gondolkoztam, mit írjak róla. Igazából nincs mit mondani. És ez jó. A HTC 10 az a telefon, amilyennek egy telefonnak lennie kell. Minden területen hozza, amit elvárunk tőle, jó a fogása (kicsit csúszós), szép forma, gyors, jó kamera, … de semmiben nem emelkedik ki. Egy Nexus mindig a legfrissebb, Samsung S7 vízálló, Note 7 robban, Moto Z moduláris, OnePlus elérhető árú, stb. Ha valami asszociációs játékot játszanánk, minden telefonhoz tudnánk valamit mondani. A HTC 10 szürke. Egyébként pont szürke verzió volt nálam.

Viszont éppen ez az, ami a HTC 10-et jóvá teszi. Ez az a telefon, ami egészen egyszerűen csak működik. Hozza az Apple szlogent: “It just works.”

Többször temettük már a HTC-t a Podcastben is. Miért? Mert amiket régebben letett az asztalra, azok hatalmasat szóltak! Mindannyian akik régóta Android rendszert használunk kicsit talán épp emiatt emocionálisan is kötődünk a céghez. Első Android telefon, első Nexus telefon, tablet tollal, Beats integráció, …  és ezek csak apróságok. Azóta született egy Nexus 9 tablet, volt egy Re kamera, de igazából nem tudta a cég átlépni a saját árnyékát. Pedig ott az innováció, az A9 az első konzumer készülék volt Marshmallow operációs rendszerrel és még csak a felszínét sorolom annak a rengeteg innovációnak, ami a taiwani gyártónál megtalálható.

És most itt volt a HTC 10 és nem tudok róla igazából mit írni. Ez nem egyszerűen írói válság. Mindent hoz, amit hoznia kell, de semmi olyan nincs benne, ami miatt felkapnánk a szemünket. Szakított a HTC a One elnevezéssel. Sorban a One M10 kellett volna hogy következzen az M9 után, de ez a készülék csak a 10-et kapta meg. A többi sallang elmaradt.

Sense UI

A Sense régen egy agresszív jószág volt, beette magát a rendszerbe, s mindenütt ott volt. Mára alig vannak nyomai. Szinte csak néhány kényelmi funkcióban érhető tetten. Így semmiképpen sem zavaró. Első ránézésre akár letisztult Android felületnek is vélhetnénk.

Ez egy nagy pozitívum. Persze ott a kisördög az emberben, amikor felmerül, hogy nem az-e ennek az oka, hogy a HTC már menesztette a Sense csapatot. Akárhogy is van, értékeljük a dolgot pozitívan, s nézzünk egy boldog jövő felé, amikor a HTC gyártja a hardvert és a Google adja az operáció rendszert. Oh, wait…

Vegyél HTC 10-et?

A 10 kétségkívül csúcs hardver, csúcs teljesítménnyel, igényes, szép megjelenéssel. Mindehhez természetesen egy csúcs árcédula is tartozik. 150 ezer forinttól lehet hozzájutni a HTC jelenlegi csúcs telefonjához. Ez bőven versenyképes akár az Apple, akár a Samsung zászlóshajóival.

A kérdés, hogy mi lesz a HTC-vel. Merre tart a cég, folytatja-e a telefongyártást. A Vive nagyon pörög, ott úgy tűnik magukra találtak. Reméljük a telefongyártó részleg nem csak bérgyártást végez mostantól a Google számára.

Marci azt mondta, ha most kellene telefont választania, akkor egy HTC 10-et venne. Ha reklámszöveget kellene írnom a HTC-nek, akkor bajban lennék. Ha megtarthattam volna a telefont örülnék. Ha a pénztárcámba kellene nyúlni, hogy egy 10-et vegyek, nem tudom eldönteni, mit tennék.

HTC 10 használók, mondjátok miért választottátok! Aki most vett hasonló kategóriában/árfekvésben telefont, miért azt választotta, s miért nem a HTC 10-et?

2016.10.22.
 • Balazs Koncz

  Előző telom is HTCvolt, (One X), azota azt várom, hogy végre egy olyan HTC jöjjön ki, amibe nem lehet belekötni. Kijött…
  Amúgy… G5 modularitása kiforratlan, S7 meg Samsung… Ugyhogy amint lehetett meg is vettem, azota se tudok belekötni…

 • Ádám

  Nekem az első komolyabb telefonom az M7 volt annak idején, már nem tudom, hogy miért választottam, de gondolom a fórumon szeretett visszajelzések alapján. Minőségi volt, gyors volt, mindenben hozta a kötelezőt a kamerát leszámítva, nem fagyott, nem lassult. Ezután egy M8 következett, ami szintén csodaszép volt és gyors a kamerát leszámítva… Volt, hogy percekig csak a külsejét vizslattam, mert annyira minőségi és szép volt. Ezt követte a nexus 6, stock android, szép telefon, de azért még sem volt meg az a prémium érzés, amit a HTC adott előtte. Most viszont, ha minden igaz, akkor éppen felém tart egy HTC 10.

  Miért ezt választottam? Nagyon vártam az új pixel családot, mondván arra fogom lecserélni a nexus 6-ot, de amint kijött és elmúlt a kezdeti fellángolás, utána értelmesebb alternatívának találtam a HTC 10-et. Mindent tud, amit a pixelek, sőt, szerintem még többet is, hangzás, illetve fejhallgató minőségben és ezt kb fele annyi áron tudom megkapni. Samsung, LG, Huawei felületétől hányok, annak pedig csak örültem, hogy a sense-t közelebb hozták a stock androidhoz. Remélem méltó utód lesz számomra a HTC 10. :)

 • Róbert Farkas

  Előtte is volt Htc-m ..remek készülékek voltak. -kipróbáltam szinte az összes csúcs apple-samsung-huawei-Oneplus-LG….készülékeket kb 2-3-hetente váltottam mindegyikbe bele tudtam kötni ,vagy a hardver vagy a softwer nem volt ideális -esetleg méretprobléma anyaghasználat stb…egy hete használom a HTC 10-et messze felűlmúlt minden várakozást..mindenben ,és mivel sokat hallgatok zenét minőségi fülessel a 24-bites hangminőség ojasmit nyújt amit egy telefon sem eddig…köszönöm,hogy elolvastad.

+