MojAndroid
(x) hirdetés

A dolgok állása az, hogy volt szerencsém egyetlen napig használni egy HTC Sensation XL készüléket. Ráadásul se gyári doboz, se tartozékok nem voltak hozzá. Ebből az is következik, hogy a Beats Audio fülhallgatóról nem tudok mondani semmit és az együtt töltött idő rövidsége miatt, ez nem teszt, inkább egy gyors bemutató. Ehhez mérten tessenek kezelni a leírtakat. Elöljáróban annyit, hogy nem lettünk barátok. Bővebben a hajtás után.

A Beats Audio, Dr Dre nevéhez fűződik, s mivel nem mindenki töltötte a középiskolás éveit akkora farmerban, amibe a barátnője is belefért volna mellé, gondoltam volna értelme tisztázni, ki is a nevezett személy. Dr Dre egy Gangsta Rap arc, aki egyébként producerként is tevékenykedik. Bővebben róla itt lehet olvasni.

S hogy adjunk a nosztalgiának is, ebben a 2Pac klipben ő a nagy darab csávó és 96-ban akkora mainstream lett a cucc, hogy nem igen volt diszkó, ahol nem tekeregtek erre az emberek.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=FWOsbGP5Ox4]

Tudom, tudom, kellene írni a telefonról is. De ne felejtsük el, hogy ez egy felturbózott Sensation, ami annyival tud többet, hogy gyárilag beállított equalizer van benne és kapunk hozzá egy Beats Audio fülest. Igen, jól érted, ennyi. Nincs benne más hangprocesszor, se nagyobb felbontás. Tehát a zenei oldalnak igenis van relevanciája. Ez a készülék akar lenni, ami a Sony-Ericsson oldalon a Walkman széria volt/lesz. De ami még jobban fáj, hogy a Sensation 4,3-as kijelzőhöz 960×540-es felbontást kapott, ami gyönyörű kijelzőt eredményezett. Az XL pedig a 4,7 hüvelykes kijelzőn 800×480-as felbontással bír. Szerintem jogos a kérdés, ezt így hogy?

A Sensation XL jól szól. De nem jobban, mint pl. egy SGS II vagy más felső kategóriás készülék. Igaz, a Beats beállítások nem szerették az AKG-t, csak akkor jönnek elő ha Beats fülhallgató csatlakozik a készülékhez. Akkor viszont egy sima equalizer beállítást kapunk, ami kiemeli a mély és magas hangokat. Ha tetszik bekapcsolod, ha nem tetszik kikapcsolod. A lehetőségek tárháza ezzel véget is ért. Ha a Marketről letöltöd az Equalizer programot (fogok róla írni), ingyen, akkor bármelyik Gingerbread-et futtató készüléken, bármelyik alkalmazásban (legyen az akár a youtube) a számodra megfelelő EQ beállításokkal hallgathatsz zenét, nézhetsz filmet. Ezt egyébként a Sensation XE tesztjében az Engadget is megírta. Méghozzá elég komoly tesztelés után.
Félreértés ne essék, a telefon nem szól rosszul és biztosan jó a hozzá kapott füles is, csak nem érzem olyan extrának, ami miatt pénzt adnék és amitől must have kategóriába kerülne a telefon.

De nézzük mit kapunk még a pénzünkért. Először is egy jó nagy lapátot. 4,7 hüvelykes kijelzővel. Ez nem is lenne baj, de 800×480-as wvga felbontással. Nos, a Galaxy Nexus 4,65-ös kijelzőhöz hd ready felbontást (1280×720) ad.
A memóriával nincs gond, a HTC-nél szokásos 768MB található a készülékben. Processzor oldalon pedig egy 1,5GHz-es egy magos Qualcomm dolgozik, ami egy felső kategóriás készüléknél újabb kérdéseket vet fel. A 16GB belső memória rendben van, de az SD kártya bővítési lehetőség hiányzik.
A készülék viszont a szokásos HTC vonalat hozza, masszív, jó anyagokból, jól van összerakva. Cserébe 163 grammos, ami ugye a dög nehéz kategória.
Szoftver oldalon Android 2.3.5-öt és Sense 3.5-öt kapunk. Ezek rendben is vannak. HTC fanoknak tetszeni fog és az egyszerű vásárlónak is segítség a sok gyári extra, widget és csilivili felület.

Tudom, elég sok negatívumot írtam, de ez nem azt jelenti, hogy rossz készülékről van szó. Ez egy jó telefon, akit nem zavar a mérete és súlya, annak a legtöbb igényét ki fogja szolgálni. Gyárilag egy jó minőségű fülhallgatóval érkezik, amin távirányító is található. Egyszerűen csak többet várnék ebben a kategóriában és soknak találom az audio reklámozását, annyira nem üt, sőt.
Ha pedig nagyon őszinte vagyok és én az szoktam lenni, akkor a legnagyobb probléma a készülékkel az árcímkéje. Ez a telefon nem ér 180e forintot.
Ha engem kérdeztek, HTC fanok vásároljanak HTC Sensaton XE-t, ami 1,5GHz dual core processzorral van szerelve és a 4,3-as kijelzőhöz 960×540-es felbontást kapott. Ahhoz is van Beats Audio, kisebb, könnyebb, szebb a kijelzője, erősebb és nem mellesleg 40e jó magyar forinttal olcsóbb.
Nem HTC fanok pedig várják meg a Galaxy Nexus érkezését, ami HD ready (1280×720) SAMOLED kijelzővel érkezik hamarosan.

2011.11.14.

+