MojAndroid

Az LG Magyarország jóvoltából egy hétig használtam elsődleges telefonként az egyik legújabb eszközüket az LG 4X-et.

A gsmarena teljes specifikációjából a számunkra fontosakat emelném ki:

 • Méretei: 132.4 x 68.1 x 8.9 mm
 • Súlya: 133 g
 • NVidia Tegra 3, 4-mag 1.5 GHz Cortex-A9
 • Kijelző: True HD-IPS LCD capacitive touchscreen, 16M szín
 • Felbontás: 720 x 1280 pixel
 • Kijelső méret: 4.7 inch (~312 ppi pixel density)
 • Védelem: Corning Gorilla Glass
 • Bővíthetőség: microSD, up to 32GB
 • Belső memória: 16 GB (12 GB felhasználható)
 • RAM: 1 GB
 • Kamera: 8 MP, 3264×2448 pixel
 • Előlapi kamera: 1.3 MP
 • Video: 1080p@30fps
 • NFC

Az LG Optimus 4X impozáns dobozban érkezett, a tartalma a szokásos fülhallgató, töltőn kívül egy NFC Tag volt, ami a telefon megfelelő alkalmazása segítségével konfigurálható. Az NFC nagy jóság, s egyre több eszközben kezd megjelenni. Az első ilyen eszköz a Nexus S volt, s a Google azóta kiadott Nexus eszközei mind tartalmaznak NFC chipet.

Külső

A telefon lapos, de ez nem annyira zavaró, a fogása kényelmes, a hátlapja jó fogású műanyag, s a Samsung S2-nél megszokott “letépő módon” nézhetünk be a hátlap alá. Itt találjuk a kiszedhető akkut, a MicroSD bővítő slotot, s a SIM kártyának a helyét (normál SIM kártyát fogyaszt a 4X).

Az NFC chip a hátlapon van elhelyezve, s erre fel is hívják a figyelmet!

A szokásos hardveres bekapcsoló gomb és a hangerőszabályozón kívül nincsenek gombok a készüléken. Az LG a Samsunghoz hasonlóan csak a back, home és a menu gombokat hagyta meg, a keresés gombbal való elérése úgy tűnik Koreában nem fontos. :) A három gomb világítása szoftveresen beállítható a telefon menüjéből.

Azonban a Samsungtól eltérően a bekapcsoló gomb a készülék tetején kapott helyet a 3,5 JAck dugóval együtt. Ez nem szerencsés. Két okból sem. A 4,7″ méret már elég nagy ahhoz, hogy ne legyen kényelmes a tetején bekapcsolni a telefont, praktikusabb lett volna azt áttenni a jobb oldalra. Másrészt a képernyőkép készítés a hang-le + bekapcs kombinációval történik 4.0 óta, s volt, hogy majdnem kilőttem a telefont a kezemből.

Hibaként a fentieket tudom felróni, egyébként nagyon egyben van a telefon, s elképesztő a különbség a 2X és a 4X között.

Belső

A 4 mag, magonként 1,5GHz simán érezhetően gyorsabb, mint az 1,2GHz-es Nexus 7. Pedig az sem tartozik a gyenge mezőnybe. Azt kell, hogy mondjam érthető, hogy a Google idei választása teljesen érthető módon esett az LG-re, s a Nexus 4 még a 4X-et is sokban felülmúlja.

Játékokkal, egyszerre futó rengeteg alkalmazással sem sikerült megakasztani a telefont.

Ha már a belsőt tekintjük, itt jön a feketeleves. Illetve kinek a pap, kinek a papné. Az LG megint belenyúlt az Android rendszerbe, s csillog-villog, pörög, forog a dolog. Ahogy nem kedvelem a Touchwizt, sem a Sense felületet, úgy az LG rendszere sem fogott meg igazán. Egy darabig használtam, aztán feltettem egy Nova launchert, s beállítottama default holo szerű felületet. Így már semmi kivetnivalót nem találtam. :)

A 4X 4.0, azaz ICS rendszerrel került a kezembe. Érkezett ittartózkodása alatt egy rendszerfrissítés, de továbbra sem a 4.1. Reméljük, hogy a 4X megkapja majd hamarosan a 4.1 frissítést, s akkor még jobb lesz a rendszer.

LG extrák

Természetesen nem csak “rosszat” jelenthet, ha valaki belenyúl a gyári Android rendszerbe. Az LG is rengeteg extrát ad a telefonhoz. Ilyen pl. az akku idő százalékos megjelenítése, a notifikációs részről közvetlen elérhető Power control, vagy a rendszrbe integrált backup és restore szekció.

A Backup and restore tudását tekintve közel áll a nagyon szeretett, s rootolt telefonokon kötelező Titanium Backup alkalmazáshoz.

A lock screen feloldás pedig nagyon elegáns, s remek lett. Ahova ráteszi az ember az ujját, ott be tud lesni a lock screen mögé. Ez pedig valós időben történik, így időt, időjárást, twitter üzeneteket, natárat, éppen nyitva hagyott alkalmazást leshetünk meg.

Az NFC tag alkalmazásban pedig a kapott nfc aricákat kezelhetjük egyszerűen. A Smartshare alkalmazás pedig tv és egyéb multimédia eszközökkel való kapcsolatot képes kezelni. Gesztus alapú kezelésre is van lehetőség. Ébresztőóránál ezt használtam. A többi alkalmazásnál kevés volt az egy hét, hogy igazán ráálljon a kezem.

A telefon tökéletesen “beszéli” a magyar nyelvet, minden funkció elérhető magyarul (mivel 1.5 óta használok Androidot, én az angolhoz szoktam, ezért a vegyes nyelvű screenshotok).

Kamera

Sejtésem szerint ugyanazt a 8 megapixeles kamerát használtam a 4X-ben, mint ami majd a Nexus 4-ben is lesz. A kamera és a hardver remekül működik együtt, már a 2X is képes volt full HD videók rögzítésére, s visszajátszására, s ezt a 4X csak még jobban csinálja.

Akku

Az akku olyan, mint amilyenre számítunk. Se nem jobb, se nem rosszabb. Kamera, játék, 3G bekapcsolva, twitter, foursquare, whatsapp meg minden, ami egy okostelefonon általában fut nagyjából egy napi üzemidőt biztosítanak. Ez nem emeli ki a telefont az átlag mezőnyből, de semmivel se rosszabb azoknál.

Kicsit kíméletesebb használat mellett ki lehet húzni vele két napig is akár.

Összességében

Az LG remek készüléket alkotott. Nem hagytak ki belőle semmit, s ha nem követik el azt a hibát, amit a 2X esetében, akkor jó terméktámogatással, szoftver frissítéssel egy nagyon szerethető eszköz lesz a 4X.

Kommentelni 2022.07.25-től csak FB oldalainkon van lehetőség!
2012.10.30.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+