MojAndroid
(x) hirdetés

Történt még ez, meg az az idei MWC-n, de mi csak arról számoltunk be, ami érdekes. Az origami telefon meg, hogy a huszonharmadik kínai gyártó milyen új telefont hoz (a ZTE is villantott egyet, de én nem igazán láttam benne fejlődést a Blade-hez képest), az nálunk kimaradt. Ellenben Google oldalról még jött némi érdekes információ, ezeket szedtem most csokorba. Eric Schmidt, mielőtt átadta volna a stafétabotot Larry Page-nek, még mondott ezt-azt az MWC 2011-en. Csak a fontosabb információkat emelem ki.

– Jön az Ice Cream. Ezt eddig is tudtuk, de azt nem, hogy a Gingerbread (2.3) és a Honeycomb (3.0) egyesül ezen név alatt. Azaz, nem lesz külön tabletre készített Android. Úgy tűnik, a Honeycomb csak azért volt szükséges, hogy időben ki tudjon rukkolni a Google egy tableteken is jól használható Android verzióval, mielőtt még az ipad2 megjelenne.

– Az Ice Cream alatt úgy tűnik meg fog valósulni, amit régóta vártunk: vége lesz a gyártói felület testreszabásnak. A Marketről később is ki lehet majd cserélni a home felületet, de a gyártók nem módosíthatják azt. Ez miért jó? Mert a frissítések végre időben érkezhetnek minden készülékre.

– Az előző ponthoz kapcsolódik, hogy Schmidt bejelentette, a jövőben kényszeríteni fogják a gyártókat a frissítésre. Ennek egy nagyon egyszerű módját választották, aki nem frissít adott minimum verzióra, annak a készüléke ki lesz tiltva a Marketről. Szerintem remek megoldás és remek ötlet. EDIT: Maradjunk annyiban, hogy volt róla szó.

1, Market nélkül félkarú (vagy annyi sem) óriás az Android.
2, A gyártók nem húzhatják el a frissítéseket, mert aki nem frissít, azt pillanatok alatt kidobják a felhasználók. Hiszen ki vásárolna olyan telefont venni, amelyen nem elérhető a Market? Vagy amelynek nem biztosított a szoftverkövetése elég hosszú távon?
3, a frissítési ciklust 12 hónapról 6 hónapra szeretnék leszorítani. Elképesztő fejlődés jön még ezután. A platform csak most kezdett el felpörögni.

– Az Apple után, a Google is bejelentette, hogy együtt kíván működni a lapkiadókkal. Az Android nem volt említve, de nyilván erről szól a fáma. Ami segítheti az elektronikus újságok elterjedését Androidon az az, hogy a Google itt sem kér annyit, mint az Apple (10% vs 30%).

– Érkezik a Google Music. Ezzel az itunes store is kap egy masszív ellenfelet (hiszen a Windows Phone 7 platformon elérhető zenebolt még nem mondható nehézsúlyúnak).

– Végül egy kis statisztika. Jelenleg 150e alkalmazás felett jár a Market illetve napi 350e Androidos telefont aktíválnak. Illetve Schmidt elismerte, hogy tévedett. Tavaly azt találta mondani, hogy 2 éven belül több okostelefont fognak eladni, mint PC-t. Nos, ez 2010 év végén megtörtént. Azaz egy év sem kellett hozzá és ehhez nagyban hozzájárult az Android elképesztő sikere is.

2011.02.18.

+