MojAndroid
(x) hirdetés

Előzmények: a munkahelyemen szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, így már nem elérhető semmilyen nagyobb levelező oldal. Rögtön kétségbe estem, hiszen gyakran használom a google levelezőjét. Azonnal az jutott az eszembe, hogy ’Hé, van egy androidos telefonod, majd azon netezel’. Igen ám, azonban a folyamatosan bekapcsolt mobilnet nem tesz jót a készenléti időnek, én pedig már megszoktam, hogy 2 napot kibír a telefonom töltés nélkül. Egy olyan megoldást kellett találnom, ami lehetővé teszi számomra, hogy megkapjam a leveleimet, frissüljenek a naptárbejegyzéseim, tulajdonképpen egy ütemezett szinkronizálást szerettem volna létrehozni.

Az első megoldásom a Synker volt, tulajdonképpen ez egy nagyon egyszerű kis program, létrehozhatunk egy 1×1 méretű widgetet, amellyel különböző alkalmazások, különböző szinkronizálásait indíthatjuk el. A terv az volt, hogy amíg a munkahelyemen vagyok kikapcsolom az automatikus szinkronizálást, így még bekapcsolt mobilnettel sem fog sokat fogyasztani a telefon, amikor pedig van egy kis időm a már előre definiált Synker widgetemet elindítom.

Ez egy jó megoldás, de túl sok manualitást igényel, egy olyan rendszeren vagyok, amin a legelvadultabb dolgokra is van egy alkalmazás csak keresni kell és ekkor botlottam bele a taskerbe.

Maga az alkalmazás: a tasker 4,6-os értékelésel bír a google play-en, sajnos nem ingyenes és nincs is trial verzió, ami miatt kicsit hezitáltam, hiszen kb. 1000 forintról van szó, de miután elolvastam pár véleményt és az app saját wiki oldalát egyből a vásárlásra nyomtam.

Az alkalmazással különböző automatizált folyamatokat definiálhatunk, amelyeket triggerelhet akár egy másik alkalmazás indítása, akár egy fülhallgató csatlakoztatása, de akár egy adott földrajzi hely is. Az alkalmazásnak van egy kezdő módja, így indul, szinte minden képernyőhöz van segítség, felugró ablakokkal segít, tippeket ad, nagyon hasznos és ezek segítségével nem kell reálos beállítottságúnak lennünk ahhoz, hogy működő folyamatokat építsünk.

Nem térnék ki minden beállításra, lehetőségre, mert akkor nagyon hosszúra nyúlna ez a bejegyzés, inkább a saját beállításaimon keresztül mutatnám be, mire is képes ez az alkalmazás. (Azért azt szögezzük le, hogy én még csak a felszínt kapargatom, aki kicsit mélyebbre ás a témában láthatja, hogy a határ szinte a csillagos ég.)

Az első, amit a bejegyzés elején említettem is, egy akkuidővel gazdaságos, időközönként elindított szinkronizálás. Először nagyon bonyolultan, a Synkerrel együtt kezdtem el kidolgozni egy „erőltetett” szinkronizálást, de aztán rájöttem, hogy létezik egy sokkal egyszerűbb megoldás. Beállítottam egy idő függő profilt, amely reggel 7:30-tól 16:30-ig aktív és ehhez rendeltem egy 15 percenként ismétlődő taszkot, amelyben 3 lépést definiáltam: mobilnet bekapcsolás, 1 perc várakozás, mobilnet kikapcsolás. Ennyi. Ez a folyamat még finomhangolás alatt van, lehet, hogy 2 perc jobb lenne, lehet, hogy elég 30 percenként indítani, meglátom még, de kezdetnek jó lesz.

A leírások olvasásakor ugrott be egy másik hasznos profil. Futáshoz a Runtastic nevű alkalmazást használom, amikor elindulok otthonról előtte felveszem 100 %-ra a fényerőt és bekapcsolom a GPS-t. A Taskerrel ezt automatikusan is meg tudom csináltatni, egy alkalmazás triggerelte profilt definiálok, amely az alkalmazás indításakor elvégzi a szükséges teendőket, ehhez nem csak indításkor elvégzendő taszkot tudok hozzákapcsolni, hanem kilépő taszkot is, tehát a lekapcsolással sem kell törődnöm, szépen visszaáll minden.

Tervben van még egy hardver vezérelt profil is, amelynél a fülhallgató bedugásánál elindul a google music és egy olyan helyfüggő profil, amiben meghatározott helyszín esetén bekapcsol a wifi, ezt akár bekapcsolt mobilnet, vagy GPS nélkül is meg lehet oldani (cellainformációk alapján).

Ezekből a példákból látszik, hogy a Tasker megéri az árát, gyakorlatilag a telefonunk úgy működhet automatikusan, ahogy mi akarjuk, tényleg okostelefonná válik. Számomra még vannak nyitott kérdések, hiszen az alkalmazás a háttérben aktívan fut, tehát az akkuidőt csökkenti, még nem tiszta nekem, hogy mennyire optimális ez az egész ilyen szempontból. Érdemes keresgélni a neten, rengeteg ötlet, leírás található a Taskerről.

2013.05.23.

Ezeket már olvastad?

+