MojAndroid
(x) hirdetés

Elon Musk látszólag a semmiből, bejelentette a Robotaxi bemutatását.

Musk rajongása az autonóm járművek iránt nem titok. A Tesla vezérigazgatója évek óta az önvezető autókat hirdeti a közlekedés jövőjeként. Azonban, bár a Tesla járművei lenyűgöző vezetőtámogató technológiával rendelkeznek, a teljesen autonóm autók továbbra is elérhetetlenek. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

Nem meglepő módon Musk az X-en jelentette be, hogy a Tesla augusztus 8-án bemutatja új “Robotaxiját”. A részletek szűkszavúak voltak, de a poszt lángra lobbantotta a találgatásokat. Egyesek megkérdőjelezik egy dedikált robotaxi megvalósíthatóságát a közeljövőben, míg mások a közlekedési ágazat fellendülését várják.

Az viszont egyértelmű, hogy ez a leleplezés kulcsfontosságú pillanatot jelent a Tesla autonóm vezetési törekvéseiben. Musk évek óta célozgat egy kifejezetten vezető nélküli közlekedésre tervezett autó kifejlesztésére, ez a jármű pedig megkerülné a meglévő modellek teljes önvezető képességekkel való utólagos felszerelésének bonyodalmait.

Ennek a stratégiaváltásnak vannak szkeptikusai, különösen a Tesla-tulajdonosok körében, akik súlyos összegeket fizettek a “Full Self-Driving” (FSD) kiegészítőért azzal a feltételezéssel, hogy autójuk végül teljesen autonóm lesz. A leleplezés döntő mutatója lesz annak, hogy a Tesla be kívánja-e tartani ezt az ígéretet, vagy az új robotaxit helyezi előtérbe.

Az FSD rendszer, bár lenyűgöző, továbbra is aktív vezetői felügyeletet igényel. A Tesla honlapján kifejezetten kijelenti, hogy jelenleg nem biztosít teljes autonómiát. A vállalat nincs egyedül az autonóm vezetés területén, az iparági riválisok, mint a Waymo és a Cruise agresszívan folytatják a sofőr nélküli fuvarozási szolgáltatásokat, azonban ezek a vállalatok is szembesültek már kudarcokkal és önvezető incidensekkel kapcsolatos vizsgálatokkal.

A Tesla számára nem újdonság az ambiciózus időzítés és a határidők elmulasztása. Musk 2019-ben azt jósolta, hogy 2020-ra robotaxik fognak járni az utcákon. Mivel a közelgő leleplezésig már kevesebb mint négy hónap van hátra, a Robotaxi projekt talán végre készen áll a nyilvános bemutatkozásra.

Az iparági vonatkozásokon túl a Robotaxi szélesebb körű kérdéseket vet fel az autótulajdonlás jövőjével kapcsolatban. Musk már régóta arról beszél, hogy a Tesla flottatulajdonosok autonóm módon bevethetik fuvarmegosztásra járműveiket, és így akkor is bevételt termelnek, amikor nem használják azokat. Ez az elképzelés megkérdőjelezi az autótulajdonlás hagyományos elképzeléseit, és jelentősen megváltoztathatja a közlekedésről kialakult elképzeléseket. Vajon mindez ez egyik napról a másikra megtörténik? Egyáltalán nem, de ugyanakkor nem fog évtizedekbe telni, amíg az autonóm taxik általánossá válnak.

(via)

2024.04.08.

Ezeket már olvastad?

+