MojAndroid
(x) hirdetés

Ez lenne az év okostelefonja? A Honor nem is olyan régen mutatott be egy összecsukható modellt, amely sok techrajongó figyelmét felkeltette. Egy olyan készüléket dobott piacra, amely jelenleg páratlan a piacon, nemcsak az általános dizájnjával, hanem különösen a vékony vonalvezetésével. De hogyan teljesített a tesztünkben?

A készüléket már megvásárolhatjuk idehaza is, a 16/512 GB-os változatot 800 ezer forint körüli áron vihetjük haza, azonban a szolgáltatóknál is meg lehet vásárolni, akár részletre is. De ha mondjuk az Alzánál szerezzük be az új telefonunk, akkor ajándékba kapunk egy 55″-os LG SMART LED TV-t is, ami brutál jó ajánlat!

Az érdekesség kedvéért azt is elárulom, hogy a vélemény írásakor már tudjuk a készülék speciális Porsche design változatának árát, persze egyelőre csak euróban: a különleges verzióért 2500 eurót kell majd a pénztárnál hagyni.

A csomag tartalma

A csomagolás nagyon elegáns, ahogy az egy prémium okostelefonhoz illik, de nem sok mindent találhatunk a dobozban: természetesen a telefon mellett kapunk egy töltőkábelt, és egy speckó, állványként is használható tokot. Nem találunk benne azonban töltőadaptert. Az ember azt várná, hogy egy ilyen drága telefon mellé odacsomagolja a gyártó, de sajnos nem így van.

Az okostelefon csak egy memóriaváltozatban érkezik hozzánk, ez pedig nevezetesen 16 GB RAM és 512 GB tárhely. A memória memóriakártyával történő bővítésére azonban nincs lehetőség, ami szerintem a legtöbb felhasználónak nem is fog feltűnni. Ha több Honor készülékkel rendelkezel, akkor a Honor Connect segítségével akár gyorsan megoszthatsz fájlokat, fogadhatsz hívásokat és írhatsz SMS üzeneteket a párosított eszközökön keresztül, tiszta iOS!

Operációs rendszer

Az okostelefon az Android 13-mal érkezik csomagban Magic OS 7.2-vel, ami egy kicsit kár. Mindenképpen számíthatsz az Android 14-es frissítésre, de az csak valamikor idén júniusban várható. Összességében a rendszer a készülékkel együtt megújult, de számíthatunk hibákra is. Például, ha nyitva van az okostelefon, és éppen a Facebookot nézzük, amikor bezárjuk, az éppen nézett poszt eltűnik, és helyébe egy frissített oldal lép. Ez különösen akkor frusztráló, ha éppen egy videót nézel zárt képernyővel, és a jobb élmény érdekében meg akarod nyitni, de a videó menthetetlenül eltűnik.

A Honor alapvető feloldási módszereket kínál. Ha Nekedc elég egy egyszerű zár, akkor választhatsz egy 4 számjegyű kódot. Ha azonban még jobban szeretnéd biztosítani az okostelefonodat és egyúttal egyszerűsíteni a feloldást, akkor használhatod az arcfeloldási lehetőséget, amely a tesztelés során 20-ból 19-szer zökkenőmentesen működött. Ráadásul az oldalsó bekapcsológombba egy ujjlenyomat-olvasó is beépítésre került. Ez utóbbi szintén nagyon megbízható és gyors.

Kamerák

Mivel egy 800 ezer forintos okostelefonról van szó, elvártuk, hogy minden téren tökéletesen teljesítsen, és ez vonatkozik a fényképezésre is, szerencsére a Honor nem is bízta a véletlenre a dolgot. Az f/1.9 rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral rendelkező 50 MP-es fő kamerát egy ugyanilyen nagy felbontású széles látószögű kamera egészíti ki, amelyből nem hiányzik az autofókusz sem. Emellett kiváló minőségű makrófelvételek készítésére is alkalmas, és a fő kamerához hasonlóan a nagylátószögű kamera is képes akár 4K felbontású videók rögzítésére. Sajnos a videók hosszának korlátozása 4K-nál 15 percnél van. A 20 megapixeles teleobjektív PDAF fókuszálással, 2,5-szeres optikai zoommal büszkélkedhet, és az OIS sem hiányzik belőle.

A kameratrióra bármilyen fényviszonyok között lehet támaszkodni, és jelenleg a legjobbak között van az összehajtható kijelzős okostelefonok kategóriájában. A kijelzőben lévő 16 MP-es szenzor használható szelfik készítéséhez, de ha a legjobb minőségű felvételre vágysz, akkor a külső kijelzőt használhatod keresőként, amikor az nyitva van, és a hátsó, jobb minőségű kamerával készíthetsz képet.

Akkumulátor-üzemidő és töltés

Az összecsukható okostelefonok akkumulátora egy külön fejezet. Hogyan lehet a legnagyobb kapacitású akkumulátort egy ilyen vékony készülékbe préselni? A Honor ezt úgy oldotta meg, hogy az akkumulátort két egyforma részre “osztotta”, amelyek egyenként 2500 mAh kapacitásúak. Ezek együtt 5 000 mAh-t jelentenek, ami egyfajta mai szabvány az okostelefonoknál.

A telefon tehát nagyszerű akkumulátor-üzemidővel rendelkezik. Tudomásom szerint nem annyira számít, hogy milyen gyakran használod a belső kijelzőt, mindenesetre akár 7-8 óra aktív használatot is elérhetsz. Ha nem vagy túl aktív felhasználó, akkor 2 napot is kibír töltés nélkül, minden gond nélkül. Az okostelefon támogatja a 66 W-os kábellel történő töltést, de a vezeték nélküli opció hiányzik. A készüléket 0-ról 100%-ra körülbelül 1,5 óra alatt töltheted fel.

Konnekted world

A Magic V2 minden modern technológiát kínál, ami a csatlakoztathatóságában is megmutatkozik. Nem hiányzik belőle az 5G, a kiterjedt műholdas navigációs támogatás, a Wi-Fi 7, az NFC az érintés nélküli fizetésekhez vagy a Bluetooth 5.3. Kapunk infravörös portot is, ami hasznos a kompatibilis otthoni készülékek, például a TV vagy a légkondicionáló vezérléséhez.

A telefon AGPS, BeiDou, Galileo, GLONASS, GPS helymeghatározást használ, így nem kell aggódnod amiatt sem, hogy esetleg eltévedsz, ráadásul olyan funkciókkal is rendelkezik, mint a giroszkóp, az iránytű vagy a gyorsulásmérő és a közelségérzékelő.

A Honor Magic V2 okostelefon talán a legérdekesebb okostelefon, amit eddig volt szerencsém a kezemben tartani. Ez egy csúcskategóriás készülék jó teljesítménnyel, gyönyörű dizájnnal, hosszú akkumulátor-üzemidővel és ami a legfontosabb, teljes méretű kijelzővel. Mindent megtehetsz rajta, a magas grafikai követelményeket támasztó játékoktól kezdve a hatékony munkavégzésig. Esetünkben akár cikkeket írni vagy fotókat is lehet szerkeszteni.

Mint már említettem, voltak napok, amikor ki sem nyitottam az okostelefont, és minden gond nélkül működött, akár csak az előlapi képernyővel is. Ez utóbbi sokkal jobb és használhatóbb, mint például a Samsung Foldja. Az általános dizájn, és különösen a vékony szélek is magas pontszámot kapnak. Ez hatással lehetett a készülék általános tartósságára, hiszen nem kis művészet egy 5000 mAh-s akkumulátort más hardverekkel együtt egy ilyen vékony készülékbe illeszteni.

A tervezőknek azonban sikerült, és a készülék tartóssága szinte hihetetlen. Gyakran még 5 órás képernyőidő mellett is sikerült úgy befejeznem a napot, hogy 20-30%-os akkumulátor kapacitásom volt. Azt mondhatjuk, hogy talán ez még hatékonyabb, mint a Magic 6 Pro-ban lévő. Tehát ha megbízható, összecsukható okostelefont keresel, akkor a Magic V2 remek választás lehet.

Konkurencia

A Honor legnagyobb versenytársa természetesen a Samsung. Utóbbi azzal, hogy már az ötödik generációs modelljét is piacra dobta, elég tisztességes előnyre tett szert. Nem csak az eladásokban, hanem a piacok általános ismertségében is. A Samsung Galaxy Z Fold5 azonban vastagabb a Magic V2-hez képest, talán kevésbé tetszetős a dizájnja, másrészt viszont hoz egy speciális tokot, amihez egy tollat is kapunk. Ezen túl azonban a Google-től is találhatunk egy összehajtható telefont a piacon, mégpedig a Pixel Foldot. Utóbbi például “csak” 12 GB RAM-mal, 10,8 MP-es teleobjektívvel, illetve 4821 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Aztán persze ott van a OnePlus Open is, amely a népszerű Hasselblad céggel működött együtt a kamerák terén, így ha igazán jó fotókra vágysz, azt is érdemes lehet megfontolni.

 

2024.03.20.

Ezeket már olvastad?

+