MojAndroid
(x) hirdetés

Az androidos okostelefonok az esetek túlnyomó többségében két nagy gyártó chipkészletével készülnek. A Qualcomm és annak Snapdragon chipjei tekinthetők a legismertebb névnek. Az elmúlt évben azonban nem ez a vállalat volt a legnépszerűbb választás. A Gizmo China oldal szerint a tajvani versenytársak verték meg.

A MediaTek volt a vezető a népszerűség tekintetében

A MediaTek lett a legnépszerűbb chipkészlet gyártó a tavalyi évben. Néhányan talán az Apple-re tippeltek, amely saját chipseteket készít különböző készülékekhez, köztük iPhone-okhoz. Ugyanez elmondható a dél-koreai óriás Samsungról és annak Exynos chipjeiről is.

Az okostelefon-gyártók körében azonban az elmúlt évben a legnépszerűbb választás a MediaTek volt. A chipset-tervező a tavalyi év utolsó negyedévében 117 millió darab chipet értékesített, míg a versenytársak az Apple és a Qualcomm 78 millió, illetve 69 millió darabot. A további jelentős szereplők közé tartozik még a Google (Tensor chipek a Google Pixel készülékekhez) és az Unisoc. Az utóbbi vállalat 24%-os javulásról számol be a chipszállítások terén, legfontosabb ügyfelei olyan márkák, mint a Transsion, a Realme és a Lenovo.

A MediaTek is meglehetősen jelentős, 21 százalékos növekedést ért el az okostelefon-szállítások terén az előző évhez képest, alkatrészeik összértéke 23 milliárd dollár volt. Az Apple forgalma elérte a 87 milliárd dollárt, és a tajvani céget a Qualcomm is megelőzte 30 milliárd dollárral. Sajnos azonban például a Samsungnál például 44 százalékkal csökkent az Exynos chipkészlet-szállításokból származó nyereség.

A rendelkezésre álló jelentések szerint a Qualcomm és a MediaTek egyik legfontosabb ügyfele a kínai Xiaomi volt. Csak ez a vállalat adja a Qualcomm chipeladásainak 25 százalékát, a MediaTek chipeladásainak pedig 20 százalékát. A Samsung azonban 2 százalékkal több chipet vásárolt a MediaTek-től, mint a Xiaomi.

A Huawei és az új Kirin chipek is említést érdemelnek. A kínai óriás 7 millió darabot szállított le 7 milliárd dolláros forgalommal. A gyártó így 5,121 százalékos javulást ért el.

 

2024.03.08.

Ezeket már olvastad?

+