MojAndroid
(x) hirdetés

Néha nagyon frusztráló, amikor egy átvirrasztott éjszaka után felébredsz, munkába indulsz, és azt látod, hogy a telefonod nem töltődött fel az éjszaka folyamán. Ugyanilyen frusztráló, amikor a telefon teljesen fel van töltve, de délre már majdnem lemerül. Az akkumulátor elengedhetetlen a telefon működéséhez, de gyakran ez az, amelyik először elhasználódik, és cserére szorul. Ezért is jöhet változás az Androidok esetében, amiről az AndroidPolice számol be.

Az Android 14 új API-kkal hozta el azt a lehetőséget, hogy az akkumulátor állapotának egyes aspektusait megnézhessük, amit a korábbi verziók nem kínáltak. Az operációs rendszer legutóbbi bétái előrelépést mutattak ezen a téren, és utalásokat tettek arra, hogy a pontosabb nyomon követés része lehet a közelgő Android 15-nek. Végül is az akkumulátor egészségi állapota az egyik legfontosabb paraméter egy használt készülék vásárlásakor.

Az Android 14 legújabb béta verziója (QPR2 Beta 2) decemberben jelent meg, és számos változást és új funkciót hozott. Mishaal Rahman (@Mishaalrahman, X) kiszúrta az akkumulátor-beállításokban történt változásokat, ahol egy új “Enable Background Usage” opció váltotta fel a “Restricted” akkumulátor-optimalizálást. Nemrég Nail Sadykov a Google News csatornán a Telegramban egy béta build-en keresztül felfedezett néhány további forrást, amelyekkel megnézhetjük, mennyi energiánk maradt még az Android telefonunk akkumulátorában.

Bár a pontos akkumulátor-üzemidőre vonatkozó információkhoz való hozzáférés harmadik féltől származó alkalmazásokon keresztül jelenleg korlátozott, vannak olyanok, amelyek megpróbálnak becsléseket adni. Az ilyen AccuBattery például képes megjeleníteni a töltési statisztikákat, de más információkat is az akkumulátor általános állapotáról. 

Arra számítunk, hogy a Google az Android 14 optimalizálásaiból tanultakat a következő években még tovább javítja.

 

2023.12.23.

Ezeket már olvastad?

+