MojAndroid
(x) hirdetés

Van egy régi mondás, miszerint “ha nem fizetsz a termékért, akkor te vagy a termék”, és a Meta most havi díjért cserébe nagyobb kontrollt kínál az európai felhasználóknak az adataik felett, mivel a Facebookon és az Instagramon nincs reklámcélzás.

Az EU-ban, az EGT-ben és Svájcban élő Facebook- és Instagram-felhasználók mostantól 9,99 eurót fizethetnek havonta a webes verzióért, illetve 12,99 eurót az iOS és Android rendszereken, ha a továbbiakban nem szeretnének reklámokat látni ezeken a felületeken. Ezek a havi díjak 2024. március 1-jéig fedezik az egyetlen felhasználó tulajdonában lévő összes összekapcsolt Facebook- és Instagram-fiókot. Ezt követően a reklámmentes élmény minden további összekapcsolt fiók esetében további 6 €/hóba fog kerülni a weben és 8 €/hóba iOS-en és Androidon. A hirdetésekkel támogatott megjelenés továbbra is elérhető lesz a felhasználók számára mindkét platformon.

A hirdetések nélküli előfizetés megvásárlására vonatkozó lehetőség egyensúlyt teremt az európai szabályozó hatóságok követelményei között, miközben a felhasználóknak választási lehetőséget biztosít, és lehetővé teszi a Meta számára, hogy továbbra is az EU, az EGT és Svájc minden lakosát kiszolgálja. Az Európai Unió Bírósága (EUB) ítéletében kifejezetten elismerte, hogy az általunk bejelentetthez hasonló előfizetési modell a hirdetésekkel finanszírozott szolgáltatáshoz való hozzájárulás érvényes formája.

A Meta sajtóközleménye arról szól, hogy elkötelezett a felhasználók adatainak biztonságban tartása mellett, valamint az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) és a digitális piacokról szóló törvénynek (DMA) megfelelően. A DMA még májusban lépett hatályba, és a Facebookot kapuőrnek, azaz a közösségi hálózatok kategóriájában alapvető szolgáltatásokat nyújtó nagy digitális platformnak tekinti, ami arra kényszeríti a Metát, hogy 2024. március 6-ig megfeleljen a rendelet kötelezettségeinek és tilalmainak. A DMA tiltólistája többek között megtiltja az ugyanazon vállalathoz tartozó két különböző szolgáltatásból gyűjtött adatok összekapcsolását és a felhasználóknak a platformjuk alapszolgáltatásán kívüli nyomon követését.

(via)

2023.10.30.

Ezeket már olvastad?

+