MojAndroid
(x) hirdetés

Ahogy a legtöbb mobil gyakran álmosítóan hasonló, és csak teljesítményben, minőségben és árban különbözik, ugyanez elmondható a táblagépekről is. Íme egy tablet, amely megpróbálkozik vele, ez pedig a Nxtpaper 11 a TCL tévégyártótól, amely mobilokat és igen, tableteket is készít, és amely az utóbbi években szélesítette kínálatát hazáján, Kínán kívülre is.

Az előd Nxtpaper 10 alig több mint egy éve van a boltokban, most pedig itt az ideje a folytatásnak.  A Nxtpaper 11 tavaly télen jelent meg, de most végre a kiskereskedelmi polcokra került.

Viszonylag alacsony ár és vegyes benyomás

Ha csak a specifikációkat nézzük, akkor egy tipikusan olcsó tabletről van szó, és ennek megfelelően az ára is kb. 100 ezer forint.

Ezért az összegért egy félig-meddig kiöregedett, hatéves Mediatek Helio P60T chipsetet kapunk nyolc maggal, 4 GB RAM-mal és 128 GB flashmemóriával a tároláshoz, Wi-Fi 5 kapcsolatot a 6 vagy 6E helyett, és semmi más extrát,  így például nincs víz- és ütésvédelem, ujjlenyomat-olvasó vagy dokkolási lehetőség.

 

Talán a képernyő jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint amennyire az árért cserébe számíthatsz, egy éles 2000 x 1000 pixeles IPS panel, akár 500 nits fényerővel, amikor az automatikus üzemmód be van kapcsolva. Emellett automatikus és AI-vezérelt színhőmérséklet-beállítással is rendelkezik. Engem nem teljesen bűvölt el.

Ha a képernyőt természetes színmódra állítom, piros foltokat kapok, ha pedig vibrálóra állítom, a fehéregyensúly egy kicsit túl hideg. Ez nem katasztrófa, és a színek tökéletesen használhatóak a mindennapi használatra, de ne várj tökéleteset.

A TCL az alacsony árcédula ellenére is jó munkát végez a tervezés és a kivitelezés terén a luxus megvalósításában. Ez egy karcsú, masszív alumínium vázzal és kiváló minőségű összeszereléssel rendelkező készülék.

Első pillantásra úgy néz ki, mint bármelyik egyértelműen drágább Apple iPad vagy Samsung Galaxy Tab, kivéve egy kis műanyag szegéllyel a képernyő körül, az alumíniumból való zökkenőmentesebb átmenet helyett. Stílusos és pazar érzés kézbe venni.

Kicsit olyan, mint a papír, de nem e-papír

Ami a Nxtpaperben kiemelkedik, az a matt, papírszerű képernyőfelület. Ez nem e-papír, hanem egy hagyományos IPS képernyő, amelyet matt fóliával láttak el, hogy kényelmesebb legyen ránézni, és papírszerű érzetet adjon az ujjaknak. A legfontosabb, hogy megakadályozza a képernyő felületén a folyamatos használatból eredő csúnya ujjlenyomatokat, és kiküszöböli a képernyő tükröződését. Tetszik a sima felületen való koppintás érzése is, ami semmiképpen sem akadályozza a pontosságot.

Mivel a nevében szó szerint benne van a “papír”, azt reméltem, hogy jobban utánozza majd a papírt. Vizuálisan és viszonylag erős fényben jól működik, az érzés az e-könyv alkalmazással és a monokróm móddal, amibe a képernyőt állíthatod, inkább hasonlít egy Kindle-re, mint egy iPadre.

A matt felület azonban csak nagyobb területen teríti szét a tükröződéseket, így a kültéri napsugarak a teljes képernyőt beborítják. A specifikációk szerint a tablet állítólag rendelkezik stylus-támogatással, de egyetlen általam elérhető harmadik féltől származó toll sem működik, és a “T-Pen”, amivel állítólag működne, nincs is benne.

Lassú és nehezen kezelhető

A teljesítmény a processzor és a kapcsolat tekintetében egyaránt az alsó határon van, ami együttesen a böngészést gyakran frusztrálóan lassúvá teszi, a görgetés akadozó, lassú betöltődéssel és az oldalak megjelenítésével, ahol az oldal elemei ugrálnak, miközben a képek betöltődnek, és az egész képernyő néha véletlenszerűen akár fél másodpercre is lefagyhat.

Benchmarkok

  • Antutu Benchmark 9: 194 766 pont
  • Geekbench 6: 1,234 pont
  • Geekbench 6 egymagos: 319 pont
  • Geekbench 6 compute: 1,124 pont
  • 3dmark Wild Life: 635 pont
  • Tárolás, olvasás: 289,7 MB/s
  • Tárolás, írás: 233,9 MB/s

Néhány más alkalmazás, például a YouTube, a Google Maps és a Google Fotók jobban működnek, ahol a tartalmakat jobb optimalizálással kezelik. A filmek streamelése a YouTube-ról, sem a letöltött Netflix-ről nem okoz gondot, és úgy tűnik, hogy a kép megfelelő élességgel és jó dinamikával rendelkezik.

A színek már kétértelműbb történet, úgy tűnik, hogy a színskálán sRGB osztályú, bár nem valami nagy színpontossággal. A képbeállítások elvégzésére sokféle menü van, és úgy tűnik, mindegyik a saját irányába billenti a képernyő színhőmérsékletét. A semleges fehér tónus elérése szinte lehetetlen.

Az Nxtpaper 11 négy hangszóróval rendelkezik, kettővel mindkét rövid oldalon, amelyek erőteljes sztereó hangzást biztosítanak, jól kiforrott basszusokkal; ami hiányzik az igazi csúcsminőséghez, az egy kicsit több részletesség a magas hangoknál, de az árát tekintve nehéz panaszkodni. Nincs analóg fejhallgató-csatlakozó, így ha külső hangot szeretnél, azt Bluetooth-on vagy az USB-porton keresztül kell csatlakoztatnod.

Az egyszerű kamerák nem okoznak meglepetést

A tablet két 8Mp-s kamerával rendelkezik, egy a hátoldalon és egy a képernyő feletti hosszú oldalon. A minőség itt is közepes, tipikusan a költségvetésnek megfelelően, lapos és kevéssé részletgazdag képekkel mind a hátsó kamera, mind a szelfikamera feléd néző részén. Sötétebb környezetben némi zajt generál, és némi vontatott hatást, ha sokat mozogsz.

A 8000 mAh-s akkumulátor tiszteletreméltó egy 11 hüvelykes táblagéphez képest, és elfogadható üzemidőt kapunk. Több mint tíz órán át elég nagy fényerőn lehet videót streamelni, és mivel a képernyő frekvenciája nem magasabb 60 Hz-nél, a böngészés sem jelent komoly energiakihívást, bár egy kicsit több energiát vesz igénybe. Az üres akkumulátor töltése azonban frusztrálóan lassú lehet, bár a táblagép állítólag 18 W-os töltést támogat, és a mellékelt USB-töltő ezt is képes biztosítani, de csak akkor, ha a hardver képes kihasználni, és úgy tűnik, a TCL-nek ezzel gondjai vannak. Körülbelül öt óra alatt nulláról 100%-ra töltődik, és fél óra alatt15%-os töltöttségi szintet érhetünk el, ezért teljesen feltölteni csak éjszaka  van esélyünk, ha napközben használnánk a tabletet.

Rendszer

A TCL az Android 13-at futtat a saját felületével a TCL UI 5-el, amely rengeteg saját funkciót ad hozzá, a kibővített képbeállításoktól kezdve a kis és nagy felület testreszabásán át a tollvezérlési funkciókig (amit nem tudtam tesztelni), és egy csomó extra alkalmazásig. Van néhány hasznos app, mint például a praktikus WPS Office és egy alkalmazás a dokumentumok kamerával történő beolvasásához, másokat inkább bloatware-nek neveznék, a Booking.com és egy jegyzetelő alkalmazás, amely ragaszkodik a fizetős előfizetéshez, határozottan ezek közé tartozik. A TCL sok mindent eltávolíthatna egy áramvonalasabb élmény érdekében. A TCL nem árulta el, hogy mikorra tervezik az Android frissítéseket, de legfeljebb egy újabb Android generációnál többre ne számítsunk.

Konklúzió

Egy újabb és erősebb chipsettel, legalább 8GB memóriával és esetleg egy 90 vagy 120 Hz-es képernyőpanellel a TCL hatalmasat emelt volna ezen a tableten. Az ötlet jó, és néhány dolgot nagyszerűvé tesz az egyedi képernyő, de sajnos a teljesítmény rovására.

Műszaki adatok

  • Chipset: MediaTek Helio P60T
  • Processzor: Cortex-A73 2 GHz + 4db Cortex-A53 2 GHz
  • Grafika: Imagination PowerVR GE8320
  • Memória:  4 GB
  • Tárhely: 128 GB, micro SD foglalat legfeljebb 1 TB-ig
  • Kijelző: 2000×1200 képpont felbontású, 10,95 hüvelykes, matt ips kijelző: 10,95 hüvelykes, 2000×1200 képpont
  • Kamerák: 8 megapixeles ledes hátlapi, 8 megapixeles széles látószögű elülső kamera
  • Csatlakozások: USB C
  • Kommunikáció: 5, Bluetooth 5.0
  • Operációs rendszer: TCL UI
  • Egyéb: nxtpaper 2.0 képernyőfelület
  • Akkumulátor: 8 000 mAh, kb. 10 óra 40 perc videostreaming (nagy fényerő), kb. 8 óra vegyes használat (alacsony fényerő).
  • Az akkumulátor töltése: kb. 4 óra teljes töltés.
  • Méret: 25,7 x 16,2 x 0,7 cm
  • Súly: 462 gramm
2023.10.09.

Ezeket már olvastad?

+