MojAndroid
(x) hirdetés

Az egykor a Huawei szárnya alattműködő Honor ma már saját, független vállalat. És ez a függetlenség felszabadította a céget, így végre a középkategóriás piacról feljebb lép, és csatába indul a zászlóshajók között.

Idén a vállalat bemutatta a Magic Vs-t is, amely ritka gyöngyszem az összehajtható telefonok között, most pedig itt van Magic 5 Pro, amely egy kicsit hagyományosabb: gyakorlatlag egy nagy üveglap néhány nagyon erős kamerával a hátoldalon.

De vajon mennyire jó ajánlat a telefon – és van-e elég ereje ahhoz, hogy elcsábítsa a vásárlókat a Samsungtól, a Google-től vagy akár az Apple-től?

Tervezés és felépítés

  • Nagy, de meglepően karcsú
  • IP68 vízállóság
  • A Magic 5 Pro elég kényelmesen illeszkedik a modern zászlóshajó telefonok dizájn trendjeibe: hatalmas, ívelt üvegből és fémből készült lap, hátulján egy kirívóan nagy, kerek kameramodullal.

Felhívja magára a figyelmet

A 6,81 hüvelykes képernyő a legtöbb oka annak, hogy a telefon ekkora, és 219 grammjával elég nehéz is. A Honorhoz méltóan azonban csak 8,8 mm vastag, így karcsúbb, mint a többi versenytárs és ennek köszönhetően egy kicsit kényelmesebb is kézben tartani. Kiemelném a matt hátlapot, ami miatt az nem zsírosodik, nem lesz ujjlenyomatos és sokkal nehezebben csúszik ki a kézből.

A kameraszigeteek a legszembetűnőbb elemek – mindkét oldalon. Az előlapon a Honor továbbra is az a ritka vállalat, amely a szelfi kamera mellett mélységérzékelőt is elhelyez, így egy iPhone-szerű, pille alakú kivágást hoz létre, bár itt inkább a sarokba van dugva, mint középen.

A hátoldalon egy hatalmas kör alakú kamerát láthatunk, amelyet a három lencse ural, és amelyhez a fő test enyhén felfelé dől, hogy csatlakozzon. Ez különösen szembetűnő a zöld modellnél, ahol a fekete lencsék jellegzetes háromszögben ugranak ki a testből. Nem finom, de nyilvánvalóan nem is próbál az lenni – ez egy olyan telefon, amely figyelmet akar.

Nálunk a Meadow Green modell járt, amelynek matt üvegfelülete enyhén csillog, bár van egy fényesebb fekete modell is. A kék, lila és narancssárga kivitelek is megjelentek Kínában, de valószínűleg máshol nem lesznek széles körben elérhetők.

A telefon egyik hatalmas hátránya, hogy a kijelzőt nem védi Gorilla Glass vagy más edzett alternatíva, csak egy előre felhelyezett képernyővédő segít megmenteni a kijelzőt. A telefon azonban IP68-as minősítésű, így a por és a víz ellen is biztonságban van.

Képernyő

  • 6,81 hüvelyke, 120 Hz-es OLED kijelző
  • Hangsúlyt fektet a szem védelmére

Ha a Honor marketingjéből indulunk ki, a Magic 5 Pro két fő erőssége van, ezek közül az egyik a képernyő.

A nagyméretű 6,81-es panel (természetesen) OLED, amely a legújabb LTPO technológiát használja a frissítési frekvencia 1-120 Hz közötti, menet közbeni skálázására, selymes simaságot és optimalizált akkumulátor-üzemidőt biztosítva. A képernyő mind a négy széle ívelt a szimmetrikus megjelenés és a kényelmes tapintás érdekében. A képernyő nagy, 1312×2848-as felbontással rendelkezik, a lenyűgöző színhelyesség és a HDR10+ támogatás érdekében pedig dedikált kijelzőchipkészletet kapott.

Ez azonban még nem minden. A Honor nagy hangsúlyt fektetett a szem egészségére is, és azt ígéri, hogy ez a képernyő az egyik legjobb a hosszú távú használathoz. A dinamikus fényerő-szabályozás, a cirkadián-barát tanúsítás és a csökkentett képernyő villogás állítólag mind együttesen gondoskodnak a látásod megóvásáról – és az alvási ciklusodról.

A telefonnal töltött egy kicsit több mint egy hét alatt nem mondhatom, hogy különösebb különbséget vettem volna észre, így a Honorra kell hagyatkoznom ebben a tekintetben. Azt viszont megerősíthetem, hogy a panel remekül néz ki: világos, színes és éles, mély kontrasztokkal.

Hogy ez lenne a legjobb képernyő jelenleg? Azt biztosra nem tudom, de mindenképpen dobogós helyezés illeti meg.

Teljesítmény

  • A legújabb Snapdragon 8 Gen 2 chip
  • Kicsit elmarad más zászlóshajók mögött a benchmarkokban
  • Rengeteg RAM és tárhely

A Magic 5 Pro meghajtásáról a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 gondoskodik, amely jelenleg a leggyorsabb chipkészlet az Android-telefonok körében. A Honor a telefont egyetlen, nemzetközileg megjelenő változatában bőséges 12 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel párosítja. Nem meglepő tehát, hogy a telefon gyors. Rengeteg multitaskingot, igényes játékokat és a legtöbb dolgot képes kezelni.

A mesterséges benchmarkokban a Magic 5 Pro egyértelműen elmarad a tesztelt összes többi 8 Gen 2 telefon mögött, ami arra utal, hogy a Honornak még van mit javítania az optimalizáláson. A legtöbb ember számára ez a fajta különbség tényleg – tényleg – nem számít, de ha gamer vagy power user vagy, aki a telefonját a végletekig szeretné feszegetni, akkor úgy tűnik, hogy a Honor más gyártókhoz képest egy kicsit alul optimalizálták a Qualcomm chipjét. A telefon természetesen támogatja az 5G-t, valamint a Wi-Fi 6-ot, a Bluetooth 5.2-t és az NFC-t.

A biometria magában foglalja az arcfeloldást a szelfi kamerával, vagy a kijelzőbe épített megbízható ujjlenyomat-olvasót.

Kamera és videó

  • Három egységes, egyenként 50 MP-es hátsó kamera
  • Egyetlen szelfikamera – extra mélységérzékelővel

A fő kamera egy nagyméretű 1/1,12 hüvelykes érzékelőt használ – nem egészen olyan nagy, mint az IMX989-es érzékelő, amely idén a Vivo X90 Pro, az Oppo Find X6 Pro és a Xiaomi 13 Pro modellekben is megjelent, de nem áll messze tőle.

Ez gyors f/1,6 rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral (OIS) párosul, és ez a kombináció azt jelenti, hogy lenyűgöző mennyiségű fényt képes rögzíteni, ami kulcsfontosságú minden fotózásnál, de különösen gyenge fényviszonyoknál, ahol az 5 Pro képes megőrizni a részleteket és a természetes színtartományt – ami még a legjobb telefonkameráknak is nehézséget jelent gyenge megvilágításban.

A fotókon a színek egy kicsit a skála telített vége felé tolódnak, de nem agresszíven, és a kiváló dinamikatartomány azt jelenti, hogy a Magic 5 Pro gyönyörű árnyékokat és vegyes megvilágítást is képes megörökíteni.

A telefon a fő objektív mellé egy 50Mp ultraszéles, kisebb érzékelőt és valamivel lassabb f/2.0 rekeszértéket használ – bár ez még mindig gyorsabb, mint az átlagos egy ilyen széles objektívnél.

Az ezzel készült felvételek nem egészen érik el a fő kamera teljesítményét. A színek visszafogottabbak, a fotók általában egy-két árnyalattal sötétebbek, mint gondolnád, a dinamikatartomány pedig határozottan csökken, ami miatt az árnyékok és a sötét foltok nem részletgazdagok. Mivel nincs optikai stabilizátor, ez az egyetlen objektív a három közül, amelyik tényleg küszködik a sötétben. Összességében nem rossz, de jobbra számítottam.

Végül egy 3,5-szeres zoomos periszkóp objektív f/3,0 rekeszértékkel és OIS-szel érkezik. Ez egy kicsit félúton lévő zoom – rövidebb, mint sok más periszkóp, de túl hosszú ahhoz, hogy kényelmesen használhassuk portrékhoz vagy hasonlókhoz. Az alapértelmezett 3,5-szeres gyújtótávolságnál a felvételek részletesek és jól exponáltak, még gyenge vagy kihívást jelentő fényviszonyok mellett is. Akár 10x-es zoomig is felhúzhatod, a minőség alig látható csökkenése nélkül, bár ennél sokkal nagyobb tartományban nem bíznék benne.

Az előlapi kamerákat tekintve a Honor itt három alapértelmezett zoomolási lehetőséget kínál: 0,7x, 0,8x és normál.

A 12Mp-s kamera nem teljesít rosszul, a ToF-érzékelő a portré üzemmódban is jól teljesít, a természetesnek tűnő elmosást őszintén szólva kiváló élérzékeléssel támogatja, és csak egy-két kósza hajszálat homályosít el tévesen. Ez egy nagyszerű telefon a szelfikhez.

Végül a videó. Az elülső kamerával akár 4K és 30fps sebességgel is rögzíthetüönk, míg a hátsó kamerával 4K és 60fps sebességgel. Nincs 8K opció, de gyanítom, hogy ez kevés felhasználót fog érdekelni. Az ultraszéles objektív azonban 4K-ra és 30fps-re korlátozódik – és furcsa módon teljesen eltűnik mint opció, ha engedélyezve van a 60fps, ahelyett, hogy automatikusan csökkentené a képkockasebességet.

Aksi, töltés

  • 1-2 napos akkumulátor-üzemidő
  • Gyors töltés
  • Vezeték nélküli is

A Magic 5 Pro 5100mAh-s akkumulátora az egyik legnagyobb, amit manapság bármelyik telefonban találsz, és a jó hír az, hogy ez meg is látszik a teljesítményen.

A PCMark akkumulátortesztben elért 11 óra 44 perces pontszám erős egy zászlóshajó telefontól, de ennél is lenyűgözőbb, hogy a telefon kényelmesen fut egy teljes napon át.

Előfordult, hogy 70%-os akkumulátorral tettem le a telefont este, persze ehhez az is kell,  hogy csak igazán keveset használjuk a telefont. Ez az én esetemben viszonylag könnyű használat mellett történt, de biztos vagyok benne, hogy átlagos felhasználat mellett is bőven kibír a telefon egy teljes napot.

Ha újra fel kell tölteni a telefont, a 66 W-os töltés elég gyors, bár nem állít fel rekordokat. Az én tesztemben fél óra alatt az akkumulátor 75%-át töltötte vissza, és kevesebb mint egy óra alatt eléri a teljes töltöttséget.

Csak akkor üti meg az 50W vezeték nélküli töltési sebességet a teleon, ha a gyári töltővel töltjük, amely külön megvásárolható. ellenkező esetben alacsonyabb sebességgel fog tölteni szinte bármilyen Qi tanúsítvánnyal rendelkező vezeték nélküli töltővel, ami már van – és ha még nincs, akkor ezek sokkal kevesebbe kerülnek, mint a Honoré.

Szoftver és frissítések

  • Android 13 operációs rendszerrel szállítják
  • Három Android OS frissítést ígérnek

A Magic 5 Pro az Android 13-mal, az operációs rendszer legújabb verziójával érkezik, rajta a Honor saját készítésű MagicOS skinjével. Sajnos egy kis bloatware is, amivel meg kell küzdeni. A Honor előre telepíti a TikToktól és a Netflix-től kezdve még a Trip.com és a Booking.com alkalmazásokat is megkapjuk.

A vállalat javára szól, hogy legalább az alapalkalmazások tekintetében a saját szoftverek és a Google opciók egészséges keverékét kínálja – várhatóan a Honor naptárát és számológépét kell majd használnunk, de az üzenetküldés, az e-mail és más alapvető alkalmazások alapértelmezés szerint a Google-é.

Valamilyen okból kifolyólag a Honor néhány gesztusvezérlést is beépített a Magic 5 Pro-hoz, lehetővé téve a görgetést vagy a képernyőképek készítését a telefon előtt a levegőben való kézmozdulatokkal. Ezek elég haszontalan funkciók, de szerencsére alapértelmezés szerint ki vannak kapcsolva.

Hogy egy pozitív megjegyzéssel fejezzem be, a Honor azt ígérte, hogy a telefon három Android OS frissítést kap – tehát Android 14-re, valószínűleg még idén, és végül 16-ra fog frissülni – plusz ötéven keresztül fogja kapni a biztonsági javításokat. Ez nem éppen a leghosszabb szoftveres támogatás, de elég hosszú élettartamot biztosíthat.

Összefoglalás

A Magic 5 Pro kiváló visszatérés a csúcskategóriába Honor-tól. A kijelző és az akkumulátor élettartamát tekintve ez a telefon a legjobbakkal is felveszi a versenyt, és a kamera is eleget tesz ahhoz, hogy kiérdemelje a helyét a kategóriában.

A legfontosabb dolog, ami elgondolkodtat, még mindig a szoftver, bár a MagicOS egy elfogadható, de nem túl inspiráló Android. Elvégzi a dolgát, de a Honor nagy nevű riválisai még mindig többet nyújtanak ebben a tekintetben.

Ha van 400 ezer forintunk, és már unjuk a Samsung dominanciáját, akkor ne habozzunk a megvásárlásával, megbánni biztosan nem fogjuk.

A telefont köszönjük a Honor Magyarországnak!

2023.06.13.

Ezeket már olvastad?

+