MojAndroid
(x) hirdetés

Az okosóra időt és dátumot jelez, akár egy hagyományos változat, de ez csak egyetlen funkció a számos egyéb lehetőség közül. Még a legolcsóbb modellek is bővebb tudással rendelkeznek annál, minthogy leolvassuk róluk a pontos időt. A legtöbb közép- és felsőkategóriás eszköz olyan, mintha egy okostelefont viselnénk a kezünkön. Éppen ezért lehet hasznos vezetésnél, sportolás során, olyan alkalmakkor, amikor valami miatt nem tudunk a mobilhoz nyúlni. 

Ebben a cikkben arra a kérdésre adunk választ, hogy tényleg praktikus-e egy okosóra telefonálásra.

Mi az okosóra és mire használható?

Több olyan eset is van, amikor az okos karórák megkönnyítik a mindennapi életet. Nem véletlen, hogy egyre több ember csuklóján találkozhatunk velük. A gyártók nagy része igyekszik úgy megalkotni őket, hogy minden telefonnal össze lehessen őket kötni. A SIM kártyás okosóráktól kezdve, egészen az Android alapú változatokig, lehetnek akár fitness és sport funkcióval ellátott típusok is. Futás vagy séta közben például kifejezetten praktikus tud lenni egy okosóra, ráadásul sok esetben vízállóak, így még az eső sem árt meg nekik. Elmondható tehát, hogy a sportóra és az okosóra határa igencsak elmosódott az utóbbi időben, hiszen a gyártók egyre jobban keverik ezek tulajdonságait. 

A legtöbb okosóra alapfunkciója közé sorolható a tárcsázó, az üzenetek olvasása, az ébresztőóra, a hívásnaplózás, a naptár, a számológép, valamint a hangrögzítő és a zenelejátszó elindítása. Akadnak olyan készülékek, amikben beépített kamera van, a fotókat és videókat pedig a memóriakártyára menti le az eszköz. A funkciók persze minden esetben a típustól függnek, de egy középkategóriás modell a fent említett dolgok nagy részére képes. 

Milyen módon működik egy okosóra?

Három különféle módon lehet működésre bírni. Az egyik megoldás a SIM kártya nélküli, ami Bluetooth kapcsolattal csatlakozik a telefonhoz. A másik a SIM kártya nélküli változat, amely semmilyen módon nem csatlakozik a mobilhoz. A harmadik a legjobb, a cikkünk alapját is képezi, ez a SIM kártyás megoldás, amelyek képesek önállóan működni, így telefonálásra alkalmasak. Ezek a legtöbb lehetőséget magukban rejtő készülékek, amiknek számos előnye van a mindennapok során. 

Amennyiben az okosóra csatlakoztatva van a telefonhoz, akkor szinte minden értesítést megkapunk a csuklón található apró képernyőre is. Tehát egy SMS vagy email esetén az óra jelzi, hogy ki és mit szeretne tőlünk. Az okosóra lehetőséget ad arra, hogy visszahívjuk az adott személyt, de válaszolhatunk az üzenetekre az órán keresztül is. Kezelhetjük a hívásokat, tárcsázhatunk, névjegyeket szinkronizálhatunk, így nem muszáj állandóan magunknál tartani a telefonunkat sem. A legtöbbhöz tartozik egy alkalmazás, amelyek nagy része mind Android, mind iOS rendszeren egyaránt elérhető. 

SIM kártyás okosórák

Ideje mélyebbre ásni a témában. A SIM kártyás eszközök képesek teljesen önállóan működni. Persze nem feltétlenül kell beletenni a kártyát, hiszen enélkül is funkcionál. Teljes mértékben kezelhetjük vele a hívásokat, az internetet, valamint az üzeneteket, mintha egy valódi okostelefon lenne a csuklónkhoz rögzítve. Nem kell tehát ahhoz sem mobil, hogy fogadni tudjunk egy hívást, hiszen erre egy olcsóbb SIM kártyás gyártmány is képes. 

Sok esetben ezek az okosórák Androidos rendszerrel vannak felszerelve, így beállíthatjuk rajta a magyar nyelvet, valamint elérhetjük a Google Play Áruházat is rajta keresztül. Bármilyen alkalmazásról van szó, mind le tudjuk tölteni rá, akár Facebookot, Vibert, Chromet, vagy éppen Google Maps térképet. Ebből következik, hogy ezeket az eszközöket GPS-sel szerelték fel, így navigációra is képesek. Annak érdekében pedig, hogy ne menjen rajta folyamatosan a mobilnet, akár WiFi hálózatra is csatlakoztathatjuk őket. Teljesen olyan, mint egy Androidos készülék, csak sokkal kisebb és praktikusabb.

Elsőre persze kissé furcsa lehet az apró képernyő, azonban szinte pillanatok alatt átáll rá az ujjunk arra a bizonyos szögre, onnantól pedig zökkenőmentesen működtethetők. Minden funkció típusonként eltérő, de a legtöbb gyártó részletes információt ad arról, hogy az adott készülék mire képes. 

2022.12.13.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+