MojAndroid
(x) hirdetés

A Huawei Mate 60 a kínai óriás tavalyi zászlóshajó sorozata, amelyet itthon nem lehet megvásárolni. Ebben egy saját laborokban fejlesztett chip van, a Kirin 9000s. Előnye a legújabb 5G hálózatok támogatása. A Huawei nem használhatja a Qualcommtól származó 5G chipseteket – az amerikai vállalat módosított formában, az 5G-kapcsolat kikapcsolásával szállította azokat a vállalatnak.

A chipek ezen módosított változatai a Huawei P50, Mate 50 és a P60 sorozat modelljeiben is megtalálhatóak. A közelgő saját fejlesztésű 5G chipsetjük, a Kirin 9010 állítólag több belső fejlesztésen is átesett, a nyers teljesítmény és a hatékonyság tekintetében azonban még mindig érezhetően elmarad a versenytársaktól.

A Kirin 9010 összességében jobb az elődjéhez képest, egy 12 magos CPU-fürttel rendelkezik. A legújabb technológia elérhetetlensége miatt azonban a kínai chipgyártó SMIC nem lesz képes olyan chipet gyártani, amely elég versenyképes a nyers teljesítmény, a hatékonyság és más specifikációk tekintetében. A jelenlegi litográfiai gépeik egyszerűen nem teszik lehetővé számukra, hogy lépést tartsanak a modern trendekkel. Éppen ezért az új Kirin 9010 egyetlen magjának teljesítménye akár 30%-kal alacsonyabb lesz a Snapdragon 8+ Gen 1 chipben használt „nagy” Cortex-X2 magokhoz képest.

A Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 2022-ben mutatkozott be, és a TSMC 4 nm-es gyártástechnológiájával készült. Ez még napjainkban is egy kiváló chip. Az új Kirin energiafogyasztása a kisebb teljesítmény ellenére is ugyanannyi marad, mint a fent említett Snapdragoné, így a teljesítmény/1W tekintetében az új Kirin egyértelműen nem fog kiemelkedni, és a két éves Snapdragon fogja letarolni. Ha összehasonlítjuk a közelgő újdonságot a Snapdragon 870-cel, akkor a Kirin 9010 egy erős magjának akár 50%-kal több energiára van szüksége.

A SMIC nem tud olyan modern EUV litográfiai gépeket beszerezni, amelyek áramköri mintákat marnak a szilícium ostyákra. A SMIC rendelkezik mély ultraibolya litográfiai gépekkel, de ezek nem lesznek hatékonyak az 5 nm-nél fejlettebb gyártástechnológiájú, fejlett chipek előállításához.

Hacsak a helyzet nem változik jelentősen a jövőben, a Huawei okostelefonokban használt saját gyártású chipjei valószínűleg nem érik utol a versenytársakat. A nagyjából 2-3 generációs lemaradás nem elhanyagolható problémát jelenthet az ilyen gyors technológiai fejlődés mellett.

 

2024.04.25.

Ezeket már olvastad?

+