MojAndroid

cert-tested-android-apps.jpg

Viszonylag nagy telefon usernek tartom magam, mivel nagyjából mindent azon csinálok, bizton mondhatom, hogy nehezebb lenne nélküle az életem. Bármi eszembe jut napközben, utazás közben már intézem is, viszont általában még otthon is telefonról csinálok mindent. A mindent tartalmát láthatjátok majd az alkalmazások listájából.

Megnéztem, hogy a Google miket ajánl a Play Store “Alapvető alkalmazások” részében, és sajnálattal láttam, hogy alig van olyan alkalmazás, ami tényleg az alapvető kategóriába tartozik. Én most megosztom veletek, az általam alapvetőnek tartott alkalmazásokat, amiket én is használok, és elengedhetetlenek ahhoz, hogy okostelefonunk ne csak díszből legyen és ne csak telefonálásra használjuk.
Innentől minden nap be fogok mutatni ezek közül egyet részletesen, teszt formájában,. tehát az alkalmazások funkcióit bővebben majd a tesztekben olvashatjátok. Tudom, hogy a felsoroltak közül van, amiről már készült teszt, de mivel azóta már többszöri frissítésen estek át, ezekről is fogok írni. Remélem tetszeni fog, jó olvasást.

Térkép (Google Maps): Mindenkinek szüksége van egy térkép/ navigáció/ utazástervező alkalmazásra, amit bármikor bárhol gyorsan tud használni. Én személy szerint a Google Térképet ajánlom, mivel ezek a tulajdonságok egyszerre megtalálhatóak benne, kis adatforgalmat generál, és egyszerű a használata.

Chrome: Mindenkinek szüksége van egy stabil, gyors böngészőre. Eddig úgy tapasztaltam, hogy a Google Chrome a legjobb böngésző, a telefonok gyári alkalmazását messze felülmúlja, versenytársait pedig plusz funkciói és szinkronizálhatósága miatt kiüti az android piacán.

Play Újságos: A Google saját alkalmazásainak listáját erősíti, és szerintem a legtöbb telefonon már gyárilag rajta van ez a remek kis app. Nagyon szép felületen gyűjti össze kategorizálva a híreket (a hírekről egy kis bemutatót, rányomva pedig átirányít az oldalra, ahol szerepel a hír), lényegében egy RSS olvasóként működik, nagyon hasznos kis app, ha nem akarjuk a híreket X különböző oldalról összehalászni.

Google+: A közösségi hálózatok táborát erősítő Google+ véleményem szerint a leghasznosabb közösségi oldal, ahol követhetjük barátainkat, különböző oldalakat (köztük az Android Portált is), és Like helyett +1-eket osztogathatunk, ami csatornánkon egyből látszik, hogy mit +1-eztünk, így barátaink, követőink láthatják, hogy mit tartunk jónak.

Facebook Messenger: Magát a Facebookot teljesen fölöslegesnek tartom, nagyon jó, hogy látjuk ki mit oszt meg, stb…, de ezeknek sajnos a 85%-a teljesen szükségtelen dolog, éppen ezért én nem is nagyon használom. Ellenben a Messenger alkalmazását nagyon is szeretem, mert ha el akarok valakit érni az ismerőseim közül, ez a leginkább kézenfekvő megoldás, ha nincs meg a telefonszáma.

Facebook Groups: A Facebookos appok listáját folytatva ajánlom mindenkinek, aki használ csoportokat rendszeresen, hogy töltse le a Facebook Groups alkalmazást. Az app összegyűjti a csoportokat, egyszerűbbé téve így kezelésüket, jobban értesít, mintha a Facebook apptól várnánk az értesítést, szóval igen hasznos alkalmazás, de hangsúlyozom, hogy ezt azoknak ajánlom akik rendszeresen használnak csoportokat, és több csoportot egyszerre.

Viber: A Viber alkalmazást mára már mindenki ismeri, a legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb chat, és online telefonálás alkalmazás. Erről nem is szaporítanám a szót, mivel szerintem tényleg mindenki ismeri, akinek van okostelefonja, így erről tesztet sem fogok írni külön.

Google Messenger: A Google Messenger egy üzenetküldő alkalmazás, nekem ez jött be legjobban a piacon szereplők közül. Az alap SMS alkalmazást cseréltem le erre több hasonló alkalmazás kipróbálása után. Megbízható, gyors, szép, egyszerű.

File Commander: Nagyon fontos, hogy mindenkinek legyen fájlkezelője, mivel ennek segítségével nagyon sok problémától szabadulunk meg a fájlok kezelése szempontjából. Tudom, hogy nagyjából minden telefonon van fájlkezelő gyárilag, ami teljesen megfelel a legtöbbeknek, viszont én mégis ajánlom lecserélni erre az alkalmazásra, hogy miért, azt majd a tesztből megtudjátok.

Uber: Elengedhtetlen alkalmazás, remek ötlet, jó kivitelezés. Az oldalon már van egy bemutató a Uberről, így aki még nem hallott róla, annak ajánlom elolvasását, a teszt előtt. Az alkalmazások tesztjét ezzel fogom kezdeni, a holnapi naptól olvashatjátok.

NeoReader: Egyszerű, gyors QR kód olvasó. Van jobb a piacon, van olyan ami többet tud, én mégis ezt ajánlom mert nagyon gyors, és a feladatát (hogy QR kódot olvasson) tökéletesen elvégzi, minden fölösleges plusz funkció nélkül.

Google Drive: A Drive a Google saját felhő alkalmazása, én az összes felhő közül ezt támogatom, mivel nagyon megbízható, és tökéletesen szinkronban áll az Android rendszerével.

Google Dokumentumok, Táblázatok, Diák: Sajnos (nem értem miért) a Google a Quick Office alkalmazását darabokra szedte, és helyette 3 alkalmazást dobott piacra, melyek közül egyikkel dokumentumokat olvashatunk és készíthetünk, másikkal Excel táblázatokat olvashatunk és készíthetünk, harmadikkal pedig prezentációkat nézhetünk és készíthetünk. Sok office app van a piacon, én a Google-el való szinkron miatt mégis ezt (ezeket) ajánlom, mivel egyszerű kezelni, jó vele dolgozni, és a telefonnal, valamint még inkább a Drive-val nagyon jól szinkronizálható.

Gmail: Nem hagyhatom ki a sorból a Google saját levelezőjének alkalmazását, ami legutóbbi frissítése óta jobb, mint valaha. Nyilván ez az alkalmazás a Gmailt használókra vonatkozik (remélem mindenki az, aki Androidot használ, és nem csak a kötelező regisztráció miatt), de nekik sokkal jobb ez, mint bármiféle e-mail kezelő alkalmazás.

Tiny Scan: Remek scanner alkalmazás, a befotózott, elkészített dolgokból PDF formátumú fájlt készít. Erről már írtam egy tesztet, ha érdekel, olvassátok el.

Youtube: Muszáj megemlítsem a jó öreg Youtube-ot, a világ legnagyobb, és legelterjedtebb videómegosztójának alkalmazását, mely szintén sokat fejlődött kezelhetőségében és funkcióiban, az elmúlt időszakban. Alapvető alkalmazás, mert bármikor meg lehet rajta keresni a videót, ami épp eszünkbe jut, és mindemellett követhetjük azok csatornáját, akiknek folyamatosan értesülni szeretnénk újabb, és újabb feltöltéseiről.

Snapseed: Mindenki szeret fotózgatni a telefonjával, mivel ez esik kézre, ha valamit szeretnénk gyorsan megörökíteni. Éppen ezért, fontos, hogy legyen egy képszerkesztő alkalmazásunk is, mellyel az utómunkálatokat elvégezhetjük. Rengeteg ilyen alkalmazás van, de szerintem egy van, ami kimagaslóan jó, mégpedig a Snapseed, mely a Google fejlesztése, és egy igazán szép, és jól használható felületet biztosít, rengeteg funkcióval.

Pushbullet: Szinkron a számítógéppel. A Pushbullet segítségével linkeket, fájlokat varázsolhatunk gépünkről, telefonunkra, vagy fordítva. De ezzel még nincs vége, mivel beállíthatjuk, hogy a számítógépünkön jelenjenek meg értesítéseink, így sms-eket fogadhatunk, és válaszolhatunk rájuk, hívásokat fogadhatunk, valamint minden egyéb értesítésre is reagálhatunk. Ezeken túl tudunk követni személyeket, oldalakat, többek közt az Android Portált is, így hozzánk is eljut, ha megosztanak valamit.

Spotify: A listát a Spotify nevű alkalmazással folytatom, amely kiváltja a zene letöltögetésével járó gondokat, valamint azt, hogy ha megununk egy zenét ne tudjuk azonnal lecserélni. Remek alkalmazás, mióta használom, nem is tudom elképzelni nélküle a zenehallgatást. Funkcióiról, és az alkalmazásról bővebben majd a tesztben olvashattok.

Android Portál: A listát azzal az alkalmazással zárom, ami minden android user számára elengedhetetlen, és kötelező: az Android Portál alkalmazásával. Olvashatjátok, megoszthatjátok az oldalon szereplő cikkeket, egyszerű felület az olvasásra kiélezve. Erről bővebb tesztet nem is írok, egyértelmű, hogy mindenkinek szüksége van erre az app-re.

Listám ezzel véget is ért, a teszteket holnaptól olvashatjátok, minden nap egy alkalmazásról fogok írni.
Ha van olyan alkalmazás, amit alapvetőnek gondolsz, írd meg kommentben, hogy mi az.

2014.12.10.
 • Darkcomet

  Ez most egy vicc akart lenni? Vagy neked tényleg ezek a legfontosabb alkalmazások egy telefonon? Valami közösségi pinabubus vagy, ahol a facse, facse messenger, g+, gmessenger és társai egyszerre futnak? Amúgy az aksi időd hogy alakul olyan két óra után ezeket a szemetekkel futtatva? Ráadásul a goggle szarjai eleve telepítve vannak, kb. csak letiltani lehet őket root nélkül, viszont remekül lehet élni nélkülük, mert van normális alternatíva.

  Az alapvető alkalmazások az user életét könnyítik meg a mindennapokban. Egy képszerkesztő program, FB, G+, uber, pushbullet és társai rohadtul nem ez a kategória.

  Néhány konkrét ajánlás.

  Gmail => Kuka. Nagy dög, fölösleges csicsázással. Helyette K-9 Mail
  Chrome = Szintén egy batár és használhatatlan dinoszaurusz, akár az FF. Helytette CM Browser, Dolphine, Naked Browser, Maxthon, Now Browser. Hamár dinoszaurusz, akkor Opera for Android.
  Csak olvasgatásra, böngészésre, kommentelésre Opera Mini.

  Tiny Scan = Mobile Doc Scanner, CamScanner (tudom fizetősek, de profi szolgáltatás nem ér meg egy sör ára?)
  File Commander = TC. Semmi más.
  Messengernek = Whatsapp. A legfaszábban kezeli a memóriát, gyakorlatilag alig használja az aksit.
  Képnézegetőnek = QuickPic
  Gyári videónéző sürgős lecserélése MX playerre vagy BS playerre.

  Google Drive = Mega

  Backup = iDrive illetve Mybackup PRO

  Google Dokumentumok, Táblázatok, Diák. Na, ilyesmit nem használunk. Google testvér így is éppen eleget tud a userről. A privát cuccaimhoz semmi köze.

  Szóval tisztelet és becsület az írásodhoz, de ha kezdő androidos vagy, inkább merülj el a témában, és csak utána írjál bármit is.

  • pantomimes

   A K9 mailnél ocsmányabb dolgot ritkán látok. Értem én, hogy különböző szinteken használjuk a telefonunkat, de ne oszd már ki amiért ezeket használja, elég sok user használja a google dolgait. Nem értem néha azokat, akik folyamatosan azon paráznak, hogy privát cuccokat lát a nagy ő, akkor azokat ne töltsd fel, ennyi. Dokumentum megosztásra azért elég jó a google drive.
   Az szintén túlzásnak érzem, hogy te mondd meg, hogy ki milyen elmélyülés után írhat androidos témában, ez a blog pont azért jó, mert bárki írhat, aztán ha elég jónak találják a nagyok meg is jelenik.

   • Darkcomet

    Mitől ocsmány a K-9? Attól, hogy egyszerű és átlátható a felülete? Manapság a csicsa tényleg előrébb való, mint a használhatóság? Ezt tényleg nem értem.

  • Balage

   Tiny Scan: szerintem jobb, mint a CamScanner, ami ráadásul előfizetéses, az ingyenesben meg ott vannak a reklámok. Itt meg a pro-t egyszer megveszi az ember és kész. Ráadásul a web-service is állat a Tiny-ben.
   A K9 nekem se jött be, megette az aksim, meg lassú is volt, az alap Gmail app nekem jobban bevált.

 • pantomimes

  Amikor megjelent a viber nagyon megtetszett, nem volt hasonló funkciójú app, rögtön terítettem a családban. Az utóbbi időkben azonban nagyon szörnyű útra tértek a fejlesztésével, lassú, bugos lett és persze óriási méretű. Gondoltam cseréljük le, a hangouts is tudja már ezt a funkciót, de sajnos a családban nem tudja mindenki ezt megoldani maga, szóval itt ragadtam én is. Még van egy nagy reményem, a karácsony , mindenki összejön, begyűjtöm a telefonokat és lecserélem nekik :)

 • Zoti

  Én sem mindennel értek egyet, de igyekszem kultúráltan véleményt formálni.
  Uber azért nem alap szerintem, akkor sem, ha a Sprint már előtelepíti. A sok messengerrel pont az a baj, hogy mások vannak ezen, mások azon, ezért van, hogy több is kell. Én FB, Viber és Hangouts kombót használok.
  Mega szerintem is a legjobb cloud.
  Play újságos szerintem használhatatlan. Feedly-t használok gépen és telefonon Press-szel olvasom.
  Képet PicSay-el szerkesztek (már amikor).

  @Darkcomet: ki ne találd, hogy FB nélkül élsz? Mellesleg lehet szídni, de azon mindenki fent van, írni, hívni tökéletes. Amúgy meg ha akku fétised van, fagyassz le minden appot, tedd airplane módba a telefont és örvendezz, hogy 2 napot bír a telefon, mert a K-9 (broáf) mennyire király.

  • Darkcomet

   Pedig FB nélkül vagyok, és egész klasszul, köszönöm szépen. De nem azt akartam mondani, hogy az FB fölösleges, hanem azt, hogy nem alapvető alkalmazás. Akku fétisem meg pláne nincs, de azért nem árt, ha este még el tudok indítani néhány hívást, és nem kell folyton konnektor után futkározni. Márpedig a hivatalos FB kliens állandó netkapcsolat mellett bizony igen alaposan meríti az aksit, az FB üzenetküldő dettó.

 • loserock

  Legyünk megértőek. Alapvetően a cikk szándéka jó, dolgozott vele az író. Számtalan véleménybeli eltérés oka pedig egyszerűen az ember ízlése. Ne legyünk ettől még agresszívek, ha Uber, akkor szerinte Uber, ha Google docsos alkalmazások akkor azok.

  Ezzel együtt a javaslatok többségével én sem értek egyet. Gyorsan, csak röviden felsorolom a saját javaslataimat.

  Google Chrome sokaknak jó asztalon meg chromebookon, androidon szerintem egy vicc a többihez képest. Nekem a mamut kategóriában még a Firefox is jobban bejött, egyébként az UC termékcsalád tagjai közül javaslom a választást, vagy ízlés szerint Opera Mini, Maxthon, Dolphin változatok…

  Filekezelőnek és rokon tooloknak ES. A tetszőleges pluginjeivel.

  A Play Újságos egy vicc, bár használható. A Feedly kliesek között tessék keresgélni, de jó lehet a Flipboard is, rss mellett akár facebook és g+ olvasónak is

  A hivatalos youtube app csak a natív droidos böngészősnél jobb, a Viral messze veri, ráadásul az általános video/zene lejátszónak is használható egyben, a float képességéről ne is beszéljünk.

  MXPlayer is hiányzik a listáról, kicsit azért alapvetőbb egy videó lajátszó app, mint mondjuk egy képszerkesztő, szerintem. Billentyűzet app is fontos, csak qr kód olvasó helyett pedig univerzálisabb mondjuk egy Google Goggles is. Globális könyvjelző, szinkron appnak javasolnám még a Pocket minden változatát. Komolyabb officenak mondjuk a WPS-t (volt Kingsoft). A többiben van ráció.

  Ettől függetlenül buzdítalak, írj teszteket, egyeztesd a véleményed melletti érveket bátran! Ebből tanul mindenki.

 • bontabela

  Fájlkezelőnek sokkal jobb az ES File Explorer, PDF beolvasónak a Camscanner. Amit hiányoltam a felsorolásból, az a billentyűzet alkalmazás- A Galaxy S3 LTE gyári billentyűzete pl. nem éppen a legjobb. Nem túl jó a prediktív szövegbevitel és nem nagyon lehet testre szabni sem. Több billentyűzet alkalmazást is kipróbáltam eddig (Smart Keyboard Pro, Swype, Google billentyűzet, Swiftkey), végül a Swiftkey-nél maradtam. Nagyon megkönnyíti az üzenetek, szövegek begépelését és nagyon jól testre szabható. Ráadásul egy ideje ingyenes is.

  RSS-olvasónak a D7 Reader Pro-t használom Feedly-n keresztül. Nem tud annyit, mint a cikkben felsoroltak vagy akár a ÍFeedly, de kisméretű, kevés akkut fogyaszt és elég jól áttekinthetőek az RSS csatornák. Elég jól lehet szelektálni a fontosabb híreket, gyorsan “le lehet tudni” a hírolvasást.

  Kamera alkalmazásnak a legjobb a CameraZoom FX. Launcher-ek közül a Nova Launcher a legjobb..

  • Zoti

   Téééényleg… Swype (nekem ez)
   Annyira, hogy a gyári billentyűzet Titanium Backup-pal a kukában landol. És hamár, akkor Titanium Backup. :D Kötelező, ok, root is kell hozzá, de kell.
   Amúgy sokáig valami óriásterjedelmű File Expertet nyúztam a wifi megosztás miatt, de aztán Total Commander és FTP Server megoldás lett belőle.
   Olvasni meg próbáljátok ki a Press-t. 5-600 Ft, de a LEGESLEGJOBB. Előtte JustReadert használtam.

 • CyberMacs

  Azzal erősen egyet értek, hogy a Google által ajánlott alapvető appok messze vannak az alapvetőktől.
  De azért az előre telepítetteket, és a közösségi hálókat én nem tartom alapnak. Az én szememben a telefon egy hordozható számítógép.
  Ez alapján pedig inkább az kellene, hogy kategóriánként elemezzük ki, hogy pl. ki mit talál dokumentum készítésére (nálam a Google), vagy navigációra (Navigon), névjegykártya szkennelésre (ScanBizCar), vagy zene lejátszásra, vagy bevásárlási listának (Out of Milk, mert szinkronizálva van a családtagok között), vagy Fitness alkalmazásnak, stb…

  Mert pl. a FB messenger olyan, hogy ha FB-t használok, akkor úgyse úszom meg, akár akarom, akár nem. Ott nincs (nagyon) választási lehetőség. Csak annyi, hogy használok napközben FB-t, vagy nem.

  • pantomimes

   Nálam nagyon kiverte a biztosítékot a fb, amikor gyakorlatilag kötelezővé tették a messenger nevű borzalmuk használatát üzenet küldéshez. Ezt úgy hidaltam át, hogy a rendes fb alkalmazást is töröltem és böngészőből használom ezután, ahol üzenetet is simán tudok küldeni. Nekem nagyon bejön így, push üzeneteket eddig sem szerettem volna kapni és a mobil böngészős elrendezésük is egész tűrhető.

 • tomatos

  Nem rossz a lista, de navihoz betenném még a Waze-t, kocsiba a legjobb, vagy ha offline kell akkor Mapfactor. Fájl nézegetőként én az ES-t használom. Képkészítőnek az Instagramm jött be. Facebook-ból semmi nincs fennt, szívja az akksit. Akit el akarok érni őt Viberen elérem, Whatsappból egy régi verzió volt még a Viber kezdeti időszakában de nagyon akksi zabáló volt és azóta nem próbáltam és nálunk a társaságban senki sem használja. Zenére nálam is a Spotify a jó, de telóra fel szoktam másolni az mp3-akat aztán kész amit sokszor hallgatok így wifin spotify mobilnetnél marad az mp3. Jegyzetre pedig a Google Keepet használom, levelezésre nálam is a Gmail maradt. Én is sok Google terméket használok de ha már egyszer be van építve akkor mi a sz*rért keressek másikat.

  • CyberMacs

   Én nagyon szeretném a Waze-t használni, de sajnos abban a húszmilliós városban, ahol lakom, alig pár ember használja. Pedig a dugók miatt jó lenne. A dolgot tovább nehezítette, hogy évekig még a fő útvonalak sem voltak rendesen megrajzolva a térképen, és azt is csak páran csináltuk. Elég reménytelen volt… Mióta Google megvette, legalább egy használható térkép van (az utcanevek nem jók a Google-nél, de a Yandex-nél igen).
   A Navigon aztán mindent helyrehozott.
   Szuper térkép (elenyésző tévedés az egyirányú utcák kapcsán, de a többség itt úgyis gyakran szemben közlekedik), és nagyon ismerni a kisutcákat. A dugóktól nem véd meg, de bármikor lehajthatok jobbra “valamerre”, a program majd kihúz a bajból. :D
   Külön kedvencem a konkurenciával szemben, hogy 3 útvonat ajánl fel, és onnan választhatok. De már az első is egy optimális. Szemben a többiek legrövidebb/leggyorsabb beállításaival. Azok mindig csak bevittek a “dzsungelbe” de ki nem hoztak. Offline navigációnál nálam messze vezeti a listát

   Másik kedvenc offline térképem pedig a városi sétához, nyaraláshoz jött be nagyon. Ez a Maps.Me. Fő előnye, hogy a Google Earth-ban még az asztali gépen megtervezem az útvonalat, látnivalókat, majd pedig ezt fel tudom tölteni a telefonra. Nem mellékesen a térképekben eddig nem volt hiba.

   Szerintem az ilyen listák hasznosabbak, minthogy a beépített programokat meg a FB és hasonló megkerülhetettleneket írogassuk.
   Tele van a net ilyenekkel, mint “five must have android app” és hasonlókkal, ahol ugyan úgy gmail, fb, stb… van. Mintha azt írnánk egy autónál, hogy van benne kormány…

 • László Pethő

  Vicces, hogy valaki leírja, hogy jujj a Google lenyúlja a dokumentumaidat, tartsuk inkább őket egy elitélt hacker által futtatott file-megosztón… IQ…

+