MojAndroid
(x) hirdetés

Tegnap hivatalosan is megérkezett kis hazánkba a Nexus 4 telefon, így aki ennek a telefonnak a beszerzésén töprengett, most biztosan felgyorsult a szívverése, és erősen gondolkodik már a megvásárlásán. Nekik és az újdonsült tulajdonosoknak próbálok segíteni néhány gyakorlati tanáccsal.

Hol kapható?
Hivatalosan egyelőre a Telenor forgalmazza, de hamarosan megérkezik a mobil nagykereskedésekbe és a Media Marktba is. A pletykák szerint hivatalosan csak a 16GB-os verzió kapható majd itthon.

Nem hivatalosan be lehet szerezni kisebb GSM boltokban is, akik mindkét (8 GB és 16 GB) verziót árulják. Ezekben a boltokban az árak között igen nagy a szórás (130 ezer és 170 ezer között), ezért érdemes alaposan körülnézni, valamint jó ha tudjátok, hogy ezekre a telefonokra csak bolti garancia érvényes. Akinek ez szempont, az vegye figyelembe ezt.

Aki sokat utazik, annak talán érdemes lehet körülnéznie a közeli országok (Ausztria, Németország) médiaboltjaiban is (Saturn, Media Markt), a hírek szerint ott 400 euró körül szerezhető be a 16 GB-os változat.

Aki olyan szerencsés, hogy az országában elérhető a készülék a Google Playen is, annak egyértelműen onnan érdemes megvennie a telefont.

Mi a helyzet a garanciával?
Említettem már, hogy a nem hivatalosan behozott telefonokra bolti garancia érvényes, tehát ha gondod van a telefonnal a boltba kell visszavinned a készüléket és ők intézik helyetted a javítást, cserét.

Ha hivatalos, garancialeveles telefont vettél (itthon), akkor bármelyik LG mobil szervizbe beviheted a telefonod, és ők javítják.

Ha Magyarországon kívül, de EU országban szerezted be a telefonod, akkor az LG ügyfélszolgálata szerint a garancialevél és számla bemutatásával intézheted itthon a garanciális ügyeid.

Amennyiben külföldi Media Marktban vetted a telefonod, akkor bármelyik hazai MM üzletbe elviheted (a számlával), és ők intézik a garanciális ügyeket.

Amennyiben Google Playről származik a telefonod, akkor a Google-höz kell fordulnod, mégpedig abban az országban, ahol a készülék vásárolva lett.

Hol lehet olvasni a készülékről?
Ripthestage írt róla egy alapos beszámolót az oldalon, ha még nem olvastad, itt kezd el! Nexus 4 bemutató és vélemény
Akit a hardver pornó érdekel, azt itt nézheti meg az alkatrészek listáját részletesen: LG Nexus 4 – Hardware Részletezés
Angolul tudóknak érdemes áttekinteniük a hivatalos oldalt: Nexus 4
A felhasználói kézikönyv angolul innen letölthető, pdf formátumban: Nexus 4 Users guide

Megvan a készülék, hol kezdjem?
Először is állítsd be a Google felhasználódat. Sokan idegenkednek tőle, de mivel ez a telefon nem bővíthető külső SD kártyával, és a belső SD kártya teljes tartalma elvész egy gyári visszaállítás alkalmával (igen, a fényképek és a zenék is!), ezért érdemes az érzékeny adatainkat egy google fiókba szinkronizálnunk. Továbbá érdemes aktívan használnunk valamilyen mentési megoldást.
Ha a PC-re szeretnénk menteni a dolgainkat, akkor szükségünk lesz a telefon PC driverére, amit például innen le lehet tölteni. (Ha windows 8-at használsz, akkor a telepítés előtt el kell végezned ezeket a lépéseket).
Jó ha tudod, hogy az USB tárhely mód (USB Mass Storage) megszűnt (ha jól emlékszem ez a 4.1-es Android újdonsága), helyette az MTP és PTP kapcsolódási módszerek vannak. Ez egyrészt biztonságosabb az SD kártya és az Android számára, másrészt szívás lehet a Windows XP-n és Linuxon.

Milyen kiegészítőket lehet beszerezni?
A telefon elő- és hátlapja GG védelemmel ellátott üvegből van, ami csak a karcolódások ellen véd, de törés ellen nem. Aki félti a telefonját, annak érdemes beszereznie valamilyen fóliát.
Ha fóliát nem is veszel, ajánlott lehet az egy keret (Bumper) beszerzése. Ez kicsit megemeli a hátlapot is, így az asztalra helyezéskor nem karcolódik a hátlap.
Természetesen lehet találni az interneten kismillió tokot, bőrtokot, vagy valamilyen lágy tokot.
Aki zenét szokott hallgatni a telefonon, annak érdemes lehet egy fülest beszereznie, mert a Nexus 4 dobozában nincs fülhallgató.
A Nexus 4 egyik újdonsága a vezeték nélküli töltés, akit ez érdekel itt írtam róla: Vezeték nélküli töltés
Ha fogékony vagy a technikai újdonságokra és a techno játékokra, akkor olvasd el az NFC-ről írt cikkem is: NFC – üzlet és móka
Ezen az angol nyelvű oldalon lehet ötleteket gyűjteni és véleményeket olvasni: Nexus 4 Accessories

Hogyan lehet rootolni?
Ha rootlolni szeretnéd a telefonod, az első tanács, hogy tájékozódj minél több forrásból, mielőtt belevágsz. És tudnod kell azt is, hogy a telefon rootlolásával elveszíted a garanciális jogaidat is.
Ha mindezek ellenére szeretnéd rootloni, akkor először is töltsd fel a telefon akkumulátorát 100%-ra, és csak az után vágj bele a dolgokba. Először ki kell nyitnod a bootloadert és utána mehet a rootlolás. Ha járatlan vagy az ilyesmiben, akkor valamilyen toolkitet javaslok, ezeket több ezren használták már, és ezért a toolkit használatával nálad is hiba nélkül kellene mennie a dolognak. Persze még így is fennáll a veszélye, hogy nálad valami spéci dolog van, és ezért nem lesz egyszerű menet, de sokszor ez csak akkor derül ki, ha kipróbálod.
Nexus 4 toolkit for Windows
Nexus 4 toolkit for Linux

Nekem a 16GB kevés, hogy lehet több tárhelyet használni?
Sajnos nem sok jó hír van ezzel kapcsolatban. Már írtam fentebb, hogy nincs külső SD kártya hely a telefonban. Az USB port elméletileg alkalmas lenne arra, hogy USB porton keresztül külső tárolót (USB OTG) kapcsoljunk hozzá (és ezt reklámozták is az elején), de sajnos egy hardveres hiba miatt ez mégsem lehetséges. Erről bővebben itt olvashatsz: [Link]
Ezért nagyon ajánlott a fent említett mentés, illetve elkerülő megoldás lehet valamilyen felhő alapú tárhely (Box, Dropbox, Mediafire, Google Drive) használata.

Utószó:
A cikk ötlete és a fejlécben szereplő kép az androidcentral oldalról származik. A garanciás dolgokról a mobilaréna fórumozóinak jár a hála, akik kijárták ezeket az információkat. Ha kihagytam valamit fontosat, ami úgy érzed ide illene, írd le megjegyzésbe és szívesen bővítem még a cikket!

2013.02.01.

Ezeket már olvastad?

+