MojAndroid
(x) hirdetés

Ez egy bemutató, teszt, vélemény, nevezzük aminek akarjuk. Elfogult? Az bizony. De melyik nem az? Az objektív teszt, amikor lefuttat az ember X benchmarkot és megnézi melyik készülék ad magasabb pontokat. Csak ugye annak a felhasználói élményhez nincs semmi köze. A többiben pedig hogy lehetne bárki is objektív? Vagy tetszik a fém vagy nem. Vagy a Super AMOLED kijelző tetszik neked jobban vagy az IPS panel. Vagy azt a hátlapod szereted, ami szinte ragad vagy tetszik az üveg, gorilla glass, akármi. Másrészt még mindig az van, hogy az oldal üzemeltetése inkább pénzbe kerül, mint esetleg termeli azt. Márpedig ha hobbiról van szó, akkor azt úgy szeretném csinálni, ahogy nekem tetszik. Persze ha minden olvasó havidíjat fizetne, akkor jogosan várná el, hogy számára megfelelő tartalom készüljön, de akkor én meg nem írnék itt. Van munkám, ahol vannak kötelességeim, ez viszont a hobbim. Azért lesznek tesztek is, szóval a pontszámok rajongói sem maradnak jutalomfalat nélkül.

UPDATE: készítettem egy videót (cikk végén), ahol látszik a sebesség különbség a Galaxy Nexus és a Nexus 4 között


nexus4_3.jpg

Egy szép, napos, téli reggelen ránéztem a DHL oldalára és csodálkozva láttam, hogy kézbesítve van a csomagom. Rohantam is le a portára és pár perccel később már csomagoltam is ki a Nexus 4-et, amely egyenesen Londonból érkezett.

Nincs semmi varázslat, nem lehet Magyarországra rendelni. Majd árusítani kezdik itt is, valamilyen áron. Egyelőre az van, hogy vagy van ismerősöd, rokonod Google Play országban (pl. Németország, Spanyolország, Egyesült Királyság), aki meg tudja vásárolni a Playről és el tudja neked hozni/küldeni vagy várnod kell.

Hazaérve bekapcsoltam a készüléket és láttam, hogy 4.2 van rajta és azt mondja naprakész. Na ekkor mondtam neki, hogy “nananana, kuss picsába kisfiam” (lásd videó 1:37-től), nézzed csak meg újra jobban. Érezte a célzást, mert jelezte rögtön a 4.2.1 frissítést és fel is rakta gyorsan.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=H103Gp0Clk4]

Első benyomások, külső
Első blikkre az jutott eszembe, hogy ez iszonyatosan gyors. Oké, hogy a Jelly Bean vaj sima, de ebben ott az erő is. Lehet vitatkozni azon, hogy melyik teszt releváns, melyik nem stb. De maradjunk annyiban, hogy ez a készülék a jelenleg kapható legerősebbek között van. iPhone 5, iPad 4, SGS III, HTC One X, Nexus 10 kategória. Nincs kérdés, ami ezeknél gyengébb, az a fasorban sincs. És mindezt 349 dolláros áron.
A készülék borításán lehet vitatkozni. Én még nem döntöttem el, hogy szeretem a gorilla glass 2 hátlapot vagy sem, de hajlok arra, hogy semmi értelme, ahogy az üvegnek sem. A kijelző körüli keret biztos, hogy sérülékeny és a hangerő gombok kifejezetten gagyinak minősülnek. Ennek kapcsán visszasírom a Galaxy Nexus megoldását, amely szebb, jobb anyagból van és tökéletes érzetet ad. Ezzel be is fejeződtek a negatívumok. A készülék nehezebb, mint a Galaxy Nexus, de könnyebbnek érződik, mert sima a hátlap és nincs rajta alul “pukli”. Ráadásul végig olyan vastag, mint a GN a közepe felé vagy kicsit feljebb. Szóval jó a fogása. Jól is van összerakva és a lekerekített élű gorilla glass 2 az elején nagyon jó érzés használat közben. Ha a hangerő gombokat nem számolom, akkor tökéletes a készülék.
Természetesen nehezebb, mint egy iPhone 5 (de ugye a 4 és 4S meg dög nehéz volt a 4″ és 4,3″-as Samsungokhoz képest pl. SGS, SGS II stb.). Sőt, nincs benne fém keret, hátlap stb. Az anyaghasználaton lehet vitatkozni, de nem érdemes. Ízlés dolgában ugye… Imádom pl. a MacBook Pro-m alu házát, de utálom, hogy a firewire csatlakozó már szinte saját utat mart benne, mert annyira puha anyag az alumínium… Ízlés kérdése. És ne feledjük el, hogy egy iPhone 5 árából 2db Nexus 4-et veszünk és marad 50 dollár, amit a Playen költhetünk el. Vagy vehetünk egy Nexus 4, Nexus 7 (3g) párost. Vagy egy Nexus 4, Nexus 10 párost (egy közepes iPhone 5 árából). Szóval lehet rugózni a fémen, de minek. Lehet a súlyt emlegetni, de ezek nagyobb készülékek és miért növelnénk az árat, ha meg is lehetne valahogy oldani?

nexus4_5.jpg

Tesztek

  • GL Benchmark 2.5 Egypt HD C24Z16 offscreen – 4. hely, előtte csak az iPad 4, a Nexus 10 és egy board van
  • GL Benchmark 2.5 Egypt HD C24Z16 onscreen – 1. hely
  • GL Benchmark 2.5 Egypt HD fixed timestep onscreen – 7. hely, közvetlenül az iPad 4 mögött
  • GL Benchmark 2.5 Egypt HD fixed timestep offscreen – 3. hely, az iPad 4 és Nexus 10 mögött

A triangle tesztekben kicsit hátrébb van a kedvencem, viszont pl. a teljes fényerő Egypt HD akkumulátor tesztben egy iPhone 5 2 óra körül teljesít, míg a Nexus 4 több, mint 3 órát megy el terhelés alatt. Akinek van kedve, böngéssze a többi statisztikát itt. Vagy nézze meg az Engadget méréseit vagy a Google a barátod. Az n4 bivaly erős, ez biztos. Ahogyan az is, hogy semmit nem jelent, hogy az egyik tesztben elől van, a másikban hátrébb. Top kategória, pont.
Készítettem azért egy CF-Bench és egy Quadrant tesztet is, íme:

cfbench.pngquadrant.png

Napi használat
Na itt könnyű helyzetben vagyok. Imádom. A Jelly Bean-t már megénekeltük egyszer, kétszer (és elmaradt a harmadik, befejező rész, elnézést). Amikor a Galaxy Nexusra megérkezett a Jelly Bean, azt mondtam, hogy az a telefon már olyan, amilyet mindig is szerettem volna. Ha annál jobbak jönnek, akkor mindenki boldog lesz. A Galaxy S III pedig elképesztően erős, de egyrészt azon akkor még Ice Cream Sandwich volt, másrészt a Samsung szoftvere. Ennek ellenére valamivel gyorsabb volt (nem teszt! érzet, napi használat), mint a Galaxy Nexus. De érződött rajta, hogy erőből veri el. Nehéz elmagyarázni, de talán így értitek (illetve ezen a videón pl látszik miről van szó): Mondjuk megnyitni egy alkalmazást, az szép, folyamatos esemény volt a Galaxy Nexuson és korábban is reagált, mint az S III. De az S III előbb elindította, viszont olyan hirtelen, arcba vágós módon. Tudod, megnyomod a gombot, egy leheletnyi türelem majd bumm és ott is van. A Nexuson pedig megnyomtad a gombot és elkezdődött a folyamat azonnal, de később végzett. Ez a Jelly Bean vs Ice Cream Sandwich különbségből adódott. A Nexus 4 pedig minimum partiban van az S III-al erőben (van ahol az egyik, van ahol a másik teljesít jobban). Ennek köszönhetően a Nexus 4-en is folyik minden, de azonnal. Néha azt veszem észre, hogy a telefon gyorsítva mutatja az animációt, mert egyszerűen annyira gyorsan indítja el a folyamatot. Elképesztően jó érzés használni ezt a készüléket. Weblapok (index.hu full nézet), Facebook, html 5 alkalmazások, játékok vagy bármilyen alkalmazásról legyen szó. Ahol nagyon észrevehető a gyorsaság az elődhöz képest, az az alkalmazások közötti váltás. Legyen szó bármilyen – más telefonon – lassú alkalmazásról, egyetlen mozdulattal helyezi el a futó alkalmazások listájára (és ha az orientáció változik, akkor közben még a képernyő orientáció is változik akadás nélkül) ha megnyomjuk a váltás gombot, hihetetlen. Egyszerűen minden csak úgy megtörténik, azonnal. Véleményem szerint ez a legjobb készülék jelenleg a piacon és ezért az árért egyszerűen ajándék. Nexus 7 tulajdonosként Nexus 7 tulajdonosoknak így tudom elmagyarázni legegyszerűbben: képzeljétek el azt a készüléket, amihez képest lassúnak tűnik a Nexus 7. Hihetetlen? Az, de igaz.

Száraz adatok

  • SoC: Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064
  • Processzor: 1.5 GHz 4 magos Krait
  • Grafikus mag: Adreno 320
  • RAM: 2GB
  • Kijelző: 4,7 hüvelyk, 1280×768 felbontás (320 ppi)
  • Belső tárhely: 8GB/16GB (verziótól függően)
  • Vezeték nélküli kapcsolatok: HSPA+ 42mbit (!), wifi b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC, MDP (vezeték nélküli kijelzőre tud csatlakozni)
  • Kamera: 8MP hátul (1080p videó, led vakuval), 1,3MP elől (720p videó)
  • Akkumulátor: 2100 mAh lithium-polymer (vezeték nélküli töltés, az ilyen töltő nem tartozék, külön kell megvásárolni)
  • Ami a csomagban van: normál töltő, adatkábel, füzetke, micro SIM zárnyitó és a készülék
  • Ami nincs a csomagban: fejhallgató (van akit zavarni fog, hogy külön kell vásárolni, engem nem érdekel, sosem használtam a gyárit)

Kijelző, hátlap, apróságok
Sokakat érdekelhet a kijelző váltás (hiszen a SAMOLED világából IPS-re váltott a Google). Nos, nincs az a fekete ami volt. Viszont van olyan fehér, ami soha ezelőtt (alacsony fényerőn a SAMOLED ugye kék egy kicsit). Ha engem kérdeztek, akkor azt mondom nem tudom. Viszont az is biztos, hogy a full RGB miatt brutálisan szép a készülék képe. Mondjuk nekem a Galaxy Nexus féle pentile matrix HD is tetszett. A 320 ppi viszont 320 ppi és gyönyörű, de tényleg. A cikket több napja írom és közben el tudtam dönteni, hogy szeretem a gorilla glass 2 hátlapot vagy sem. Szeretem is, meg nem is. Nagyon jó érzés fogni a készüléket (ebben egyébként annak is nagy érdeme van, hogy az első üveg széle le van kerekítve, ez az érzést még az iPhone userek is irigylik, tapasztalatból mondom. Ha 2mm-el keskenyebb (mondjuk 4,5 kijelző vagy 4,35) és 1mm-el vékonyabb lenne, azt mondanám a világ legkényelmesebb készüléke. Így viszont “csak” az egyik legkényelmesebb. Persze utálom is a hátlapot mert állandóan ujjlenyomat van rajta és sérülékeny, plusz ha úgy adódik nyilván csúszni is fog. Bár egyelőre ez utóbbit nem éreztem problémának. A hátlap csillogása is fura lehet elsőre, de ügyes kamerásnak kell lenni, hogy a csillogás látható legyen (vakuval kellett lőnöm illetve külön bevilágítanom, hogy ne sima feketének látszódjon a hátlap, de nézzétek meg a saját szemetekkel). Én pedig bevallom férfiasan, tetszik. Tényleg. Soha nem hittem volna és világraszóló baromságnak tartottam, de tetszik. Így múlik el a világ dicsősége… Amit viszont mindenképpen rossz pontnak írok be, az az ultra gagyi hangerőgomb. Nem és nem. Ha ott lehettem volna a tervezőcsapatban, biztos kirúgtam volna, akiben ez egyáltalán felmerült.

Zárszó
Eddig is voltak jó készülékek és aki ismer az tudja, hogy mindig őszintén megmondtam ha tetszett valami és azt is ha nem. Most viszont mindenféle rossz érzés nélkül kijelenthetem, hogy ez jelenleg a legjobb okostelefon a piacon. Lehet vitatkozni, lehet Windows Phone 8 hívő lenni és lehet az iPhone 5-öt megénekelni, ez mindenkinek a saját ízlésére van bízva. Az Android 4.2.x azaz a Jelly Bean bármivel felveszi a versenyt, de leginkább köröket ver a konkurenciára sok szempontból (modern, szép, egységes, gyors). Ha pedig a hardvert nézzük nem kérdés, hogy az élmezőny elejéről van szó. Akár a processzort, akár a grafikus erőt, akár a RAM-ot nézem. Persze van erősebb mindegyikből. Sőt, van ennél jobb kamera, jobban összerakott készülék stb. De ha összességében nézem, akkor ez nálam a non plus ultra jelenleg. Aki Nexus 4-et vásárol, megbánni nem fogja. Ebben biztos vagyok. Itt nincsenek gliccsek a kódban (vagy ha akad néha egy hiányzó december ott, ahol 100-ból 99 Android felhasználó sosem keresi), akkor napok alatt érkezik a javítás, hiszen Jean-Baptiste Quéru vaskézzel fogja össze a kódolókat és a dizájnra sem lehet panaszunk, Matias Duarte munkájának gyümölcsét az Ice Cream Sandwich óta látjuk és bizony mindenki kezére odacsap, aki ki akar lógni sorból. Röviden: Az erő, a szoftver, a dizájn és a frissítések terén nem lehet panaszunk.

Galaxy Nexus vs Nexus 4
Nexus 4 vagy Galaxy Nexus? Nem tudom. Őszintén. A Galaxy Nexus elképesztően jó áron kapható jelenleg és még 1, de inkább 2 évig biztosan megkapja az aktuális Android frissítést (az eddigi tapasztalatok szerint szinte azonnal, ahogyan a Nexus 4 is), cserébe itthon is kapható és elég jó áron. Míg a Nexus 4-et kintről kell beszerezni és ha érkezik hozzánk, az LG biztosan rá fogja számolni a maga hasznát, ahogy tőlünk nyugatabbra már meg is tette. Érdemes váltani Galaxy Nexusról Nexus 4-re? Attól függ. Ha van egy Porschéd és szeretnék egy Ferrarit, akkor csak az a kérdés, hogy anyagilag megengedheted magadnak vagy sem. A SAMOLED kijelzőnek vannak ugyan hátrányai, de előnyei is bőven. Az erő a Nexus 4-el van, de ez csak leheletnyi (na jó, érezhető, de nem nagyságrendnyi) gyorsaság az elődhöz képest a hétköznapokban (természetesen vannak olyan helyzetek, amikor mérföldeket ver az elődre, de egy gyors fejszámolás után, ezt a dupla erőtől el is várjuk, nem igaz?). Szerintem megérte váltani? Igen. Imádom a készüléket és bár ezt már többször mondtam, most tényleg hiszem, hogy 1 év múlva vagy nagyot durrant a Google (azonos méret full HD kijelző, kisebb méret 4,5″ vagy 4,3″ HD ready, vagy sokkal vékonyabb és könnyebb, szuper akku, mit tudom én) vagy én azt a generációt kihagyom. A Nexus 4 számomra tökéletes (na jó, a hangerő gomb…).

UPDATE: Galaxy Nexus vs Nexus 4

[video:http://youtu.be/j5Kx_f-OeIA]

Végezetül, ha valaki még nem nézte meg, még mindig érdemes (akár újra is), megnézni egy a remek videót a készülékről és azokról, akik közreműködtek abban, hogy létrejöjjön.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=66-4uMQqerA]

(x) hirdetés
2012.12.29.

+