MojAndroid
(x) hirdetés

Általában ez egy Hírhétfő hír lenne, de azért szentelek neki külön bejegyzést, mert ez a bejelentés végre ismét “forradalmi” változást hoz a mobil eszközök piacán. Az elmúlt évek a processzorokról szóltak és a magok számának növeléséről. Ez rendben is volt így, hiszen azt gondolom telefonban szükséges a 2 mag és egy táblagépnél jól jöhet a 4, ha emellett a grafikus teljesítményt is növeljük. De közel egy éve mondogatom, hogy van 3 másik terület, ahol fejlődnie kell az iparnak ahhoz, hogy érdemi előrelépést érjünk el a felhasználói élményben. Ezek a következőek:

  • több csatornás gyorsabb memória egységek (gyorsabb betöltési idő inaktív állapotból stb.)
  • gyorsabb NAND chipek (gyorsabb alkalmazás indítás, telefonon belüli másolás, install stb.)
  • jobb akkumulátorok (jó dolog a teljesítmény, de jó lenne az is, ha nem merülne le az eszköz állandóan)


Akkumulátor fronton elvileg történni fog valami, legalábbis valamelyik nemzetközi esemény valaki bejelentette (nem emlékszem mikor írtam róla), hogy azonos méretnél 50%-al több energiát tud tárolni és a tömeggyártás megoldása a kérdés.
Most pedig a Samsung jelentette be, hogy elkezdődött az új, nagy sebességű NAND memória chipek gyártása.
Hogy ez miért fontos? Mert a jövőre nézve két közel azonos telefon/táblagép között vacilálva érdemes lesz megnézni azt is, hogy milyen gyors a tároló a készüléken. A jelenlegi chipek 20mb/s körüli tempóval tudnak olvasni és 10mb/s körül írnak. Ehhez képest a most bejelentett, mobil eszközökbe szánt Samsung chipek 140mb/s olvasást és 50mb/s írási sebességet tudnak. Márpedig az ötszörös sebességjavulást azt hiszem bárki szabad szemmel észre fogja venni, legyen a kezében bármilyen eszköz. Ez ugyanis valódi felhasználó élményt javító újdonság.
Eddig úgy voltam vele, hogy a Google bármit is jelent be, én idén nem cserélem le a Galaxy Nexusomat. Most ezt az álláspontomat annyiban változtatom meg, hogy amennyiben az új Samsung NAND chip kerül bele, le fogom cserélni. Azonnal.

2012.08.02.

Ezeket már olvastad?

+