MojAndroid
(x) hirdetés

Ismét itt a Hölgyek és az Android. Úgy tűnik, már nem tudunk hetente megjelenni, hiszen nincsenek önként jelentkezők. Egy kedves barátom ajánlotta is év végén, ha már ilyen nehezen találok jelentkezőket, talán le kellene zárni a sorozatot. Sokat gondolkoztam rajta, s végül úgy döntöttem, hogy inkább ritkábban jelenjen meg cikk, de szeretném folytatni. Hiszem, hogy színfoltja az oldalnak és mi mindig is emberközeli portál szerettünk volna lenni. Ismerkedjetek meg Mártival, aki szerintem egészen épkézláb bemutatkozást hozott össze, még ha nem is hisz benne. :)

Márti vagyok eredetileg Szentesről, jelenleg pedig Szegeden tanulok pszichológiát, és ha minden jól megy, májusban diplomát is kapok – ennek ellenére nem tudok egy épkézláb bemutatkozást összehozni. Azon belül, amit tanulok, meg úgy egyébként is elég sok minden érdekel, ami egyrészt könnyíti, ugyanakkor bonyolítja is a jövőm tervezését. Szeretnék megtanulni használható szinten valamilyen programozási nyelven, amit még a kutatásban is tudnék alkalmazni. Sosem éreztem idegennek a geekebb dolgokat, ugyanakkor nagyon közel állnak hozzám a művészetek is. Mindig agyalok valamin, szeretem a hozzám közel álló személyeket, a koncerteket, a kutyákat, az abszurd humort, és nem szeretem, ha sztereotípiákba próbálnak beszorítani. :)


readya: Milyen készüléket használsz és milyet szeretnél használni?
Márti:
HTC Wildfire S-t használok és ez az első androidos okostelefonom. Előtte Nokia 6303-am volt, de egyre kevébé működött rendesen, a karácsony pedig az akciók miatt pont jól jött egy telefoncserére. Mivel általában addig használok egy telefont, ameddig lehet, fontos volt, hogy már az elején elnyerje tetszésemet és minőségben is megállja a helyét. Így esett a választásom a techmániás barátom és telefonokat értékesítő keresztapám tanácsait szem előtt tartva a HTC Wildfire S-re. Nagyon megszerettem ez alatt a két hónap alatt, és viszonylag gyorsan sikerült átállnom a gombokról is. Tetszik a zsebtelefon-mérete, és így valahogy úgy érzem, jobban is tudok rá vigyázni (persze mondanom sem kell, hogy egyszer már sikerült elveszítenem, de szerencsére akadt becsületes megtaláló). Pillanatnyilag nem gondolkodom váltáson, de mindig van 1-2 aktuális kedvencem, miután végignyomkodtam az üzletekben kitett kipróbálható telefonokat, ezt a státuszt most épp a Samsung Galaxy W tölti be.

readya: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Márti:
Talán 2 éve, amikor a barátom megvette az egyik első androidos készülékét, egy Samsung Galaxy Spica-t, majd öcsém is beszerzett egy hasonló kaliberű telefont. Mindig mutogatták, milyen zseniális alkalmazásokat találtak, és mikor alkalmam nyílt rá, sokszor vettem kölcsön játszani – órákig képes voltam nyúzni az Angry Birds-t vagy a Cut the Rope-ot. Akkor nem voltak valami stabilak azok az androidos telefonok, és bár imádtam az érintőképernyőt – úgy éreztem, hogy sokkal szabadabban tudom irányítani, mint a gombokkal – nem győzött meg eléggé, hogy lecseréljem a mindent túlélő, szaggatásmentes Nokiámat.

readya: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Márti:
Hm, szinte csak kedves emlékek fűznek hozzá, de nem tudnék most kiemelni egy konkrét történetet, csupa apróságok voltak mind. Ha mégis megpróbálnék kiválasztani valamit, így leírva biztos nem adná vissza az akkori szituáció hangulatát, meg egyszerűen maga a történet is olyan elveszettnek tűnne :).

readya: Mi a kedvenc Android alkalmazásod és mi az, amit nem találsz a Google Play-en, de örülnél neki?
Márti:
Napi szinten a Gmail, Gtalk, Twitter, Facebook és Foursquare alkalmazásokat használom, emellett folyamatosan fut a 3G Watchdog is, hogy figyelemmel tudjam követni, mennyit netezek – még szoknom kell, hogy nem 20 Mb az összes felhasználható adatforgalmam, mint előtte. A napokban töltöttem le a Vibert, hogy akár wifiről is tudjak telefonálni (ne csak telefonról netezni :) ), várakozás közben pedig még mindig szívesen nyomkodom az Angry Birds Seasons-t vagy újabban a Ninja Chicken-t.
Eddig szinte mindent megtaláltam Google Play-en, aminek szükségét éreztem, sőt, azt is, aminek nem :). Aminek azért mégis örülnék, ha lenne, tömegközlekedéses app Szegedre is, akár könnyen kezelhető menetrenddel, akár útonaltervezéssel. Szórakozás terén pedig ujjongana a whovian énem, ha a puzzle-nél összetettebb Doctor Who-s játékot is sikerülne találnom, de ez már csak szőrszálhasogatás :).

readya: Hétköznapjaid során ki tudod használni az Android nyújtotta előnyöket?
Márti:
Teljes mértékben. Már önmagában az, hogy mindig tudom használni az internetet, így az e-mail értesítést is, hatalmas előny: például olyan esetben, ha egy programváltozás e-mailben derül ki, így többször spóroltam meg felesleges köröket. Nem beszélve a térképről, ami talán a leghasznosabb abból kifolyólag, hogy szinte akárhol képes vagyok eltévedni. A Naptár és az értesítések segítségével nyomon tudom követni a teendőimet, és az utazáshoz elengedhetetlen zenelejátszó funkcióval is elégedett vagyok. Az előnyök kihasználásában a következő megvalósításra váró lépés a barbár módon cetlikre firkált bevásárlólisták hasonló célra készült appra való leváltása :). Egyetlen hátránya, hogy naponta töltenem kell, de már ehhez is sikerült hozzászoknom.

readya: Mit kérdeznél egy Android blog írójától?
Márti:
Szimpatikus kezdeményezésnek tartom a Hölgyek és Android rovatot. Mekkora népszerűségre számítottál a sorozat indításakor és mennyiben váltotta be a hozzá fűzött reményeidet?
readya: Ha őszinte akarok lenni, nem számítottam semmire. Nem is gondolkoztam ezen. Csak egyszerűen egy baráti beszélgetésből jött az ötlet és mivel jónak tartottam, belevágtam. A reményeimet így könnyen be tudta váltani. :) De ha őszinte akarok lenni, a sorozat indulásakor nem gondoltam volna, hogy Béres Alexandra telefonos interjút ad és Peller Mariannt is megismerhetem személyesen. Nem beszélve arról, hogy milyen sok kivételes hölgyet ismerhettem meg és a portálunk olvasói is. Szóval igencsak felülmúlta a legvérmesebb reményeket is. :)

Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (holgyek (@) androidportal.hu), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)

2012.03.13.

Ezeket már olvastad?

+