MojAndroid
(x) hirdetés

A Goldenblog szakmai zsűrije a blog értékelésében hiánypótlónak nevezte a Hölgyek és az Android sorozatot. Ennek apropóján readya, a blogger most kipróbálja, milyen a másik oldalon.
Aki kérdezi: a hölgy akivel közösen találta ki a sorozatot.

Mi volt az első mobilod?
Nokia 5110. És volt hozzá citromsárga előlapom is, mert az menő volt.

Hogyan ismerkedtél meg az Androiddal? Melyik volt az első Androidos mobilod?

úgy éreztem megtaláltam a rendszert, ami miatt érdemes eldobni a Nokiát

A Google számomra mindig szimpatikus cég volt, így amikor bejelentették az Androidot, megnéztem egy korai modellt. Akkor úgy találtam, ez még kevés.
2010 nyarán egy Samsung Galaxy Spicával aztán adtam még egy esélyt. Az Android 1.6-os verziót azonnal frissítettem 2.1-re és úgy éreztem megtaláltam a rendszert, ami miatt érdemes eldobni a Nokiát. A Spicát hamar megutáltam, mert harmatgyengének tartottam, de az Androidról eldőlt, hogy számomra a következő éveket ez fogja meghatározni.
Ezért elmentem és 10 év céges mobil használat után ismét készüléket vásároltam. Ez volt a Samsung Galaxy S. Szóval ha úgy nézzük, akkor Nokia 5110-ről Samsung Galaxy S-re váltottam. Jelenleg egy S II-őm van.

Melyik a három kedvenc alkalmazásod?

  • Tweetdeck. Vannak szebbek, egy csomó twitter/facebook app többet tud, de én szeretem az egyszerű és letisztult dizájnt és hogy testreszabhatom az összes oszlopot. Még egy pull to refresh kell neki és beállítható goo.gl link rövidítő – ezek miatt levelezem a fejlesztőkkel is.
  • Google Maps. Most mit mondjak? Ránézek a telefonomra és ott a világ. Ha akarom megmutatja, hogy mi, merre, hány méter és ha akarom oda is navigál. És szinte havonta frissül, hoz valami újdonságot. Nemrég kérdezték meg tőlem, hogy merre van egy utca. Nem magyaráztam, elővettem a telefont és megmutattam. A házszám birtokában még az is kiderült, hogy melyik kijáraton érdemes feljönni az aluljáróból.
  • Cut the rope, hogy egy játék is legyen a listában. Egyrészt többet kell gondolkodni benne, mint az Angry Birds-ben – amit szintén imádok -, másrészt Om Nomnál nincs aranyosabb figura.

Van olyan, amit nem szeretsz az Androidban? Ha egy dolgot változtathatnál benne, mi lenne az?
Legyen kettő. :) Szerintem alapvetően két dologra van szüksége az Android platformnak:

  • Backup. Azaz mindenféle rootolás és third party alkalmazás nélkül lehessen menteni. De nem ám Apple módra. Csak úgy, gomb megnyom a telefonon és mentsen felhőbe, mondjuk Wi-Fi-n keresztül. Ha bármikor kellene egy factory reset, vissza tudjam állítani, amit szeretnék és csak azt, amit szeretnék.
  • Központosított frissítés. Az Android magja legyen különválasztva a felhasználói interfésztől. Így minden telefon rendszeresen OTA frissülhetne a Google központi szervereiről és a gyártók külön kiadhatnák a felhasználó felület frissítését. Ahogyan pl. a TouchWiz érkezett most frissítésként a Galaxy Tab 10.1-re. Ettől kezdve nem lenne se töredezettség, se frissítésekre való várakozás.

Milyen indíttatásból blogolsz?
Megmondóember vagyok. Ilyen a természetem.
Anno, amikor ismerkedtem az Androiddal, elkezdtem olvasni a blogokat. Nagyon hamar rákaptam a külföldiekre, mert egyszerűen úgy éreztem, a hazai felhozatal nem elég jó. Aztán olyan sokszor kommenteltem blogokra, cikkekre, hogy azon vettem észre magam, akár írhatnék én is. Azóta folyamatosan írok, ahogyan időm engedi.
Közben a hazai felhozatal is fejlődött, már van 2-3 blog, amelyet olvasok.

Melyik cikkre vagy a legbüszkébb?
Talán a Hölgyek és az Android sorozatból a Peller Mariann interjúra. Amikor elkezdtem blogolni, nem gondoltam volna, hogy egyszer csak odamegyek majd Mariannhoz – aki egy tündér – és felkérem interjúra. Azt pedig pláne nem, hogy azonnal igent mond.

Egyszer azt mondtad, kb. heti 8 órát töltesz blogolással. Mivel foglalkozol még szívesen?
Otthon Sci-Fi-t és életrajzi könyveket olvasok, a kedvenc sorozataimat nézem vagy a szomszédokat örjítem meg a zenéimmel.
Egyébként a Pilisben túrázom a bringámmal vagy elveretem magam egy biliárd teremben, a hazai amatőr mezőny egyik legjobbjával (aki BlackBerry-ről váltott Motorola Defy-re :) ).

És végül: ismerkedéskor hány perc után tudod biztosan, hogy a lánynak milyen mobilja van?

ismerkedéskor ez nem szempont

10-15 perc alatt kitalálom, hogy feature phone vagy okostelefon és ha utóbbi, akkor Symbian, BB, iOS vagy Android – ha nem veszi addig elő, hogy megadja a telefonszámát. :)
De nem érdekel, hogy milyen mobilja van, ismerkedéskor ez nem szempont.

Kedvencek

  • Sorozatok: Justified, Burn Notice, Friends, Family Guy
  • Zenék: Ska-P, Tankcsapda, Parov Stelar, Leningrad
  • Szerzők: Jack McDevitt, Szergej Lukjanyenko, Cory Doctorow

Az alábbi Androidos mobilokat használta, tesztelte:
HTC Desire, Desire S, Incredible S, Dezire Z, Desire HD, Legend, Wildfire. Samsung Galaxy Spica, S, S Plus, 3, Ace, S II, Gio. Sony-Ericsson X8, X10, X10 mini pro, Neo, Arc, Huawei Ideos meg még valami Red Bullos. ZTE Blade, Skate. LG Optimus one, 2X, black. Motorola Droid, milestone, Defy. Valami Dell és egy Acer Liquid.

z-n-v

2011.09.07.

+