MojAndroid
(x) hirdetés

Nos, bár a Galaxy S II nem olyan régen kapható, egy szoftver frissítés már elérhető hozzá.
S mivel a telefon kapcsán sok az új felhasználó (első Androidos telefon, HTC-ről váltott stb) ezért gondoltam írok pár szót a frissítés menetéről.

—- Mindenki, mindent a saját felelősségére csinál. Ha gond van, kérdezhettek és megpróbálok segíteni, de a felelősség a tied —-

Először is le kell tölteni a KIES szoftvert a Samsung honlapjáról (direkt link).

A dolgunk egyszerű, miután letöltöttük, nagyjából a tovább-tovább-végeztünk módon fel kell telepíteni (kb 5 perc) a KIES szoftvert, majd kössük össze a kapott USB kábellel a telefont és a PC-t/laptopot. Fontos, ha az USB hibakeresés be van kapcsolva, akkor azt kapcsoljuk ki (beállítások – alkalmazások – fejlesztés – usb hibakeresés – pipa ki). Ekkor illik egy kis türelmet adni a folyamatnak, amíg a driverek települnek.

Ezután nagyon nagy varázslatra nincs szükség, a szoftver szólni fog, hogy elérhető egy frissítés, akarod vagy sem. Nos, az írás arról szól, hogy akarod. Majd megkérdezi, hogy mentést csináljon vagy sem. Én erre rutinból nemet mondok, mivel ha nem történik hiba, akkor nem veszik el semmi adat. Értsd a frissítés után mindent ugyanonnan folytathatsz, ahol abbahagytad, semmi sem törlődik. Ha mégis mentést akarsz csinálni, akkor a névjegyeket ne mentsd le ha gmailbe van szinkronizálva, mivel ott úgy is meg van, szinkron lehúzza, viszont ha a KIES-ből is visszaállítod, akkor duplázva lesz és az nem vicces. :)

Innentől magától megy minden. A KIES letölti a szoftvert, ellenőrzi, kicsomagolja, a telefon újraindul download mode-ban, szoftvert feltölti, cache-t törli, install, készülék újraindul és mi már használhatjuk is a frissített készüléket. Az egész nem több, mint 5 perc (plusz letöltési idő, ez a neted sebességétől függ ugye). A KIES-ről raktam fel képernyőképet, de a frissítésről nem, mivel sajnos nem csináltam. A képek közé viszont raktam a netről vadászott példányt, a szoftver verziók mások és magyarul beszél, de kb. ugyanígy néz ki, mint a képen. Ha a KIES-el nem tudsz frissíteni, akkor talán még sincs szükséged Androidos telefonra. :)

Függetlenre 06.22 óta elérhető a frissítés:
Last modified:
2011-06-22
Latest firmware :
I9100XWKF3/I9100OXXKF1/I9100XX​KE7/I9100XWKF3

Telenorra 06.22 óta:
Last modified:
2011-06-22
Latest firmware :
I9100XWKF3/I9100OXXKF1/I9100XX​KE7/I9100XWKF3

T-Mobile-ra 07.07 óta:
Last modified:
2011-07-07
Latest firmware :
I9100XWKF3/I9100TMHKD1/I9100XX​KE7/I9100XWKF3

Akik nem akarnak root jogot a készüléken, azoknak elég eddig olvasni. Innentől advanced usereknek ajánlott.

A root-ról már sokszor írtam még a Galaxy S kapcsán. Itt annyival módosul a dolog, hogy csak root-ra van szükségünk a mentéshez illetve az Adfree-hez (tudod, nincs többé reklám az ingyenes appokban sem).
Gyárilag védett kernel van fent, de ettől még fel lehet tölteni nem védettet és azzal könnyen lehet rootolni. Akik szokták olvasgatni az XDA fórumokat tudják, hogy van több módszer. Én most a leggyorsabb és szerintem legjobb megoldást írom le.

1, lődd ki a KIES-t. A háttér processzeit is. Lásd csatolt képek. Ez fontos.

2, töltsd le az Odin-t innen. Kitömörítés után egy odin3 v1.85.exe és egy Odin3.ini lesz, örülünk.

3, majd töltsd le Mr Supercurio kernelét innen
Ezt:

4/ Automatic rooting! All you need to do is boot, and its magically rooted − su and Superuser.apk installed in /system
GT-I9100_Kernel_Gingerbread-supercurio-2.tar

Ez azért jobb, mint a többi insecure kernel, mivel nem kell utána szoftverrel rootolni, hanem a feltöltése után egyből rootolva is van :)

4, Tedd a telefont download mode-ba (hangerő le, home gomb és bekapcs egyszerre), mikor bejön a menü, hogy akarod-e tutira, akkor fölfele hangerő, mert az az igen, akarom.

5, Indítsd el az Odin-t, tallózd be a PDA szekcióba a GT-I9100_Kernel_Gingerbread-supercurio-2.tar fájl-t. Dugd össze az USB kábellel a telefont és a PC-t/laptopot. Odinban csak az Auto reboot és F reset time mellett legyen pipa bal oldalon, semmi más mellett. Ha az összeköttetés meg van, akkor bal oldalt sárga lesz az ID:COM illetve alatta kiírja, hogy detected. Annyi dolgunk van, hogy megnyomjuk a start gombot. A telefonra kb. 5 másodperc alatt feltölti a kernelt, majd újraindul és már rootolva is van.

Elvileg örülünk, de boot idején van egy sárga háromszög. Úgy ám, mivel insecure kernel van fent. Jajj mi lesz most. Kb semmi. Mivel a telefonodat frissítetted és XWKF3 szoftver van rajta, ezért visszarakjuk annak a gyári kernelét. Hiszen semmi szükségünk továbbra az insecure kernelre, a root meg van. Tehát:

6, Letöltjük a gyári kernelt, innen. Ezt:

XWKF3 Stock Kernel: http://www.multiupload.com/27Q9LQEB94
Password: intratech@XDA

Vagy egyszerűen csak kattints erre a linkre, majd letöltés után nyisd meg az exe-t, ezt a jelszót fogja kérni: intratech@XDA
(igazából az XDA oldalt azért linkeltem, mert jó lenne ha átnéznétek. Vannak ott screenshotok a folyamatról stb. és csak ez az egy n00b leírásom lesz SGS2-höz, a jövőben nem fogalmazok majd ilyen hosszan.)
A telefon ismét megy download mode-ba (ahogy az előbb leírtam) és az Odinban a PDA szekcióba betallózod a filet, amit kicsomagoltál (I9100XWKF3_Kernel.tar), pipák, minden más ugyanaz és Start.

Telefon ismét feltölti a kernelt, újraindul, marad rootolva, a háromszög eltűnik és gyári minden. Jó, mi?

Egyetlen dolog van hátra. A Samsung úgy érezte, hogy nézni fogja a telefon, miszerint gyári szoftver van rajta van sem. És a download mode-ban van egy számláló, ami azt mondja ezek után, hogy custom firmware count (2). Ha ez zavar, akkor ne csináld, vagy csak rendelj az ebay-ről egy USB JIG-et, amivel 2 másodperc alatt le lehet nullázni. Esetleg szólj nekem és a következő Android meetup-ra elviszem az egyémet és nullázós partit rendezünk.

A galériában meg tudjátok nézni, hogyan néz ki a download mode és előtte a figyelmeztetés. Látszik a sárga háromszög, a custom firmware számláló, a JIG-es nullázás és az azutáni állapot :)

Egyébként íme videón a JIG használata. Bonyi, ugye? :)

[video:http://www.youtube.com/watch?v=V8yqWf6JU3o]

Ennek amúgy csak “mellékhatása” a számláló nullázás, ez konkrétan arra jó, hogy ha a telefont valamikor szétcsapjuk egy szoftverfrissítés közben, akkor ez elindítja a bootloadert és ismét lehet próbálkozni más szoftverrel.

2011.07.18.

Ezeket már olvastad?

+