MojAndroid
(x) hirdetés

Mit is mondhatnék kedves barátaim? Sajnos hosszabb időre nem lehet nálam a készülék, ezért nem tudok akku teljesítményről beszélni illetve nyilván a lehetséges szoftverhibákat sem én fogom észrevenni. De, hogy lelőjem a poént, nem is baj, hogy nincs nálam napokig a készülék, mert nem vagyok benne biztos, hogy bárki is el tudná tőlem venni, miután hosszabb ideig használtam… A képernyőképekért elnézést, de ha nagyobb méretben mutatom meg őket, napokig lehetne lapozgatni az oldalt.

Sokan tudjátok, hogy Samsung Galaxy S tulajdonos vagyok. Itt és most szeretném leszögezni, hogy szeretem a saját készülékemet és nem vagyok elfogulatlan, de kíméletes sem leszek. Ezért mindjárt itt az elején leírom, hogy a HexDefense játék bár szebben mutat ezen a készüléken, de 3 alkalommal ki is fagyott, míg a sajátomon egyszer sem. Illetve a vektorokat szebben rajzolja az enyém, szóval lehet, hogy van még mit dolgozni a szoftveren. Ezt azonban kezeljük a helyén. Nálam nem a végleges eszköz járt, hanem egy szép nagy, fehér dobozos bemutató telefon (I9100XXKDC az alapsáv és XWKD7 a Build, tehát nem végleges verzió, azoknál ugyanis nem szám van a végén. A Samfirmware.com-on pedig elérhető az I9000XXKDD illetve egy Májusi build is, szóval ez egy teszt szoftver). Az SGS 2.1-el használható volt, 2.2-vel szörnyű, mert nagyon elrontotta a Samsung, de aztán megérkezett a 2.2.1, amivel egy teljesen jó készülékünk lett. Lassan érkezik a Gingerbread is (mármint azoknak, akik nem rakták fel alternatív módon). Az SGS igazán jó telefon, csak az ext4 fájlrendszer konverzió után lett, amit a vállalkozó kedvű felhasználók érnek el (itt jegyzem meg, hogy gyárilag frissített telefonon is érdemes egy kernel cserével felgyorsítani a telefont). Most, hogy ezt leírtam, mindenki tisztában lehet vele, hogy bár rajongó vagyok, pontosan tudom mik a hibái az SGS-nek. Nézzük az utódját.

Külsőre nem kell sokat mondani a telefonról, picivel nagyobb, mint az elődje (közel 3 mm hosszában és 2 mm széltében). Viszont 1,5 mm-el vékonyabb és 2-3 grammal még könnyebb. Ha elfér a tenyeredben, szeretni fogod. Ezt mindenki tesztelje le a vásárlás előtt, mert az SGS sem kis készülék és ez azért nagyobb. Több órás használat után rájöttem, hogy az a 2mm oldalra, igenis számít. Illetve az SGS jobban le volt kerekítve, szerintem azt kényelmesebb két kézzel fogni, mondjuk játék közben. Az a vicc, hogy bár szélesebb és magasabb a készülék, a vékonysága miatt mégis kisebbnek tűnik. A recés hátlapot én szeretem, mert az SGS csúszkál pl. izzadt kézben, ez viszont nem. De tudok mondani kapásból 2 kollégát, akinek nem jött be a recés hátlap.

Nézzük a teljesítményt. Először is, semmiféle lagfix és egyéb okosításra nincs szükség, a telefon alatt egy elképesztően gyors flash drive dolgozik, amin a remek ext4 teljesít szolgálatot. Értsd, kicsomagolod, bekapcsolod és gyors. Nem kicsit, nagyon. Az SGS 1GHz-es Hummingbird processzorához képest, itt a 2×1,2GHz-es Exynos teljesít szolgálatot. Az SGS-ben nagyszerűen teljesítő PowerVR SG540 helyett pedig a még erősebb MALI-400MP-t találjuk a telefonban. A RAM is duplájára nőtt, 512MB helyett 1GB. Az 5 megapixeles kamera helyett 8 megapixelest kapunk, LED vakuval. Az SGS-ben teljesítő Super AMOLED kijelző helyett pedig a Super AMOLED+ gyönyörű színeit nézhetjük, ugyanazon a felbontáson, de immár 4,3 hüvelyken, 4 helyett.

/dev/block/mmcblk0p9 /system ext4 ro,relatime,barrier=1,data=ordered 0 0
/dev/block/mmcblk0p7 /cache ext4 rw,nosuid,nodev,noatime,barrier=1,data=ordered 0 0
/dev/block/mmcblk0p1 /efs ext4 rw,nosuid,nodev,noatime,barrier=1,data=ordered 0 0..
/dev/block/mmcblk0p10 /data ext4 rw,nosuid,nodev,noatime,barrier=1,data=ordered,..
 

Azt hiszem a fenti adatok tükrében felesleges mondanom, hogy amíg egy SGS normál esetben 1200 körül teljesít a Quadrant tesztben, ext4 fájlrendszerrel pedig 1600-1700 között, addig az SGS2 csípőből 2700 felett mozog. A teljesítményről azt hiszem el is mondtam mindent. Nem ugyanaz a liga, de nem is várta senki, hogy a Samsung egy gyenge ráncfelvarrással érkezzen. Volt nálam tesztelésre az Optimus 2X (a jelenlegi egyetlen két magos készülék), de hiába kéritek, nem fogom őket összehasonlítani. Az egyik még vár a Gingerre, a másikon pedig az fut.

A kijelzőről csak jókat tudok mondani. A fényerő elképesztően nagy, a színek élnek és 3 profil közül választhatunk ízlés szerint (változtatni tudjuk, ha túl élénk lenne a SAMOLED+ színvilága). Valamennyi raszteresség maradt, de ezt már csak nagyítóval vagy nagyon közelről vehetjük észre (nem normál használat…). A magam részéről azt mondom, soha ennél rosszabb kijelzőt nem kérek. Az alanyi jogon sör mellé, az alanyi jogon SAMOLED+-t is vegyük bele az Alkotmányba.

A Samsung ismét szépen megdolgozta a gyári Android rendszert, de Galaxy S tulajdonosoknak nem lesz újdonság a színvilág illetve az extrák egy része. Azt viszont ki kell jelenteni, hogy az SGS2 kapott néhány aranyos új funkciót és az alapfelszereltség is bővült (hogy egy autós példát hozzak :-) ). A Lock screen annyiban változott az elődhöz képest, hogy már nem egy puzzle darabkát kell a helyére húznunk ha nem fogadott hívásunk vagy üzenetünk van, hanem jobbra illetve balra kell elhúzni az ikonokat. Egyébként pedig a teljes képernyő oldalra mozgatásával lehet feloldani a készüléket, ahogy SGS-en is.

A tárcsázó illetve névjegyeket nem igen változott vagy csak apróságokban. Az üzenetkezelőnél viszont különböző témákat állíthatunk be, ami szerintem kedves ötlet, hiszen ehhez eddig a Marketről kellett sms kezelő programokat letölteni.

Kaptunk HUBokat is. Az egyik a game hub. Itt játékokat tudunk letölteni és kipróbálni (többek között a Gameloft HD játékait), majd meg is tudjuk vásárolni őket. Ezeken kívül kapunk néhány ingyenes, közösségi játékot. A music hubon zenéket tudunk meghallgatni, majd megvásárolni. A readers hubon híreket, könyveket illetve magazinokat tudunk vásárolni. A social hub pedig összegyűjti és egy helyen mutatja az SNS üzeneteket (Facebook, twitter stb.).

Engem a Samsung féle gyári launcher sosem érdekelt, mert az iPhone-t sem szeretem és annak a buta launchernek a másolata. De mivel ez egy teszt, nem hagyhatom ki. A TouchWIZ 4 bizony fejlődött az elődjéhez képest. Átlátszó az alkalmazások menü, látszik mögötte a háttérképünk (akár a Live Wallpaper is), tisztább, szárazabb érzés. Szép a megoldás is, ahogyan feladja a lehetőségeket, ha rajta tartjuk az ujjunka
t (widget, háttérkép stb.) illetve kezeli a mappákat. Viszont még mindig nem lehet lefele görgetni, csak oldalra. Nem lehet az appokat névsorrendbe rendezni, csak a kis kezünkkel rendezhetjük egyesével az alkalmazásokat és így tovább. Szóval olyan gyári, használja aki lusta letölteni a launcherpro, Go launcher, adw.launcher és társai home felületeket. Én nem vagyok lusta, így a launcherpro-t be is üzemeltem hamar. A képen launcherpro Plus – Fancy Widget kombináció látható, az egyik új live wallpaperrel (időjárás függvényében változik a táj illetve a napszakok változását is követi).

Azok is örülhetnek, akik a magyar nyelvű swype-ra vártak, immáron elérhető (ahogyan a magyar SGS Gingerbread verzióban is az lesz). Nekem nem lett kedvencem, szerintem a slideIT keyboard gyorsabb, pontosabb, okosabb és használhatóbb. De azt meg kell vásárolni, ez meg jár a telefonhoz. Kapunk még egy fénykép szerkesztő alkalmazást is. Nagy dolgokat ne várjatok tőle, de a Marketről letöltött programok szintjét simán hozza, szóval a használható kategóriába sorolom. Amit pedig majdnem kifelejtettem, az a videó szerkesztő. Egy egyszerű darab ebből is jár a készülékhez.

Ami nagyon tetszett a telefonban, az Optimus 2X is fel lett turbózva néhány extra funkcióval és ezt a ziccert a Samsung sem hagyta ki. Mire is gondolok? Pl. két ujjal rátapicskolsz a kijelzőre és ahogy döntögeted a telefont, úgy nagyít bele a böngészőbe vagy a galériába. Ha a telefont lefordítja az ember, akkor elnémítja a bejövő hívást. Illetve két érintésre a telefon hangfelismerő rendszere lép életbe. Hopp, ezt majdnem el is felejtettem. Van hangvezérlés a telefonban és még működik is. A mellékelt képen látható, ahogy a Bumbi név kimondása után már tárcsázza is Bumbit a készülék. A menüben pedig van egy energiatakarékos mód, ami arra jó, hogy ha egy általunk beállított szintet elér az akku töltöttségi szintje, akkor automatikusan kikapcsol néhány általunk meghatározott funkciót (GPS, Wi-Fi stb.) illetve lejjebb veszi a fényerőt és így tovább.

Most kellene összefoglalnom az elmondottakat és levonni a következtetéseket. A telefon természetesen Full HD felbontásban vesz fel videókat és micro USB – HDMI kábellel össze lehet kötni a kedvenc lapos tévénkkel és már mehet is a videózás vagy az Angry Birds. A TouchWIZ 4 még mindig nem az álom home felület, de szerintem rendben van. Mások beszámoltak arról, hogy a TW4 néha újraindul, nálam ez nem jelentkezett, de el tudom hinni. A telefon viszont szoftveresen nagyon erős, jól össze van rakva, elképesztően gyors, gyönyörű a kijelzője és akinek nem túl nagy, annak remek társa lehet. Hardveresen mit kellene mondanom a telefonról, amelynél erősebb jelenleg nincs a piacon? Igen, ez a legerősebb és a leggyorsabb is. Úgy is viselkedik. Nézzétek meg a videót. A minőségért elnézést kérek. Nem volt sok időm elkészíteni, de mindenképpen meg szerettem volna mutatni, hogy mindenre azonnal reagál a készülék. A háttérben nem véletlenül az szól, ami.

2011.05.11.

+