MojAndroid
(x) hirdetés

 A történet még tavaly kezdődött, amikor egy kollegámmal kiszemeltük az Orange San Fransisco néven futó telefont a külföldön kapható készülékek között. Már akkor feltűnt, hogy olcsó és mindenki dicséri (természetesen a gyári hibás készülékeket leszámítva). Aztán megjelent kis hazánkban a T-nél ZTE Blade néven, majd az elkövetkezendő két napon belül vettünk is kettőt (először a páromnak, aztán nekem). Soha nem volt még előtte “okostelefonom”, szóval teljesen levett a lábamról az első pillanattól kezdve. Azonban Decemberben szomorúan olvastam, hogy az angliai verzió 512 MB RAM-al rendelkezett, míg az enyém “csak” 256-al, de mindez egy csapásra megváltozott az első “csodazip” segítségével (unlock-olta a másik 256MB-ot is, így 512MB RAM-unk lett, sőt még a gradiens hiba is eltűnt). Kísérletezős típusnak tartom magam, fel is tettem a Japanese Jellyfish 7 V2 ROM-ot (ez már 2.2-es Froyo). A változások igen szembetűnőek voltak. Gyorsabb, gördülékenyebb, szebb lett az egész telefon :) Azonban mint mindent, ezt is lehet még tovább fokozni, ugyanis a CyanogenMod felvette a palettájára a Blade-et is (korábban inkább csak drágább/magasabb kategóriás eszközökre specializálódtak). Szépen elkezdték közzé tenni a nightly build-eket (a fejlesztés különböző stádiumaiban készült fordítások), ami a mai napon a 12-es verziónál tart, én is ezt tettem fel 3 napja.

 

CyanogenMod Nightly Build 12

Fekete leves: mivel ez korántsem egy stabil jelzővel ellátott verzió, számítani kell néhány bug-ra, amik a következők:

  • kijelző: telefonálást követően olykor gonosz módon nem kapcsol vissza, már a kapcsolat bontása is igazi kihívás (csak a világító szemek hiányoznak róla, mint abban a bizonyos reklámban). Némiképp lehet orvosolni a problémát, ha tapogatjuk a bal felső sarokban lévő szenzort, de ez sem bombabiztos megoldás.
  • státuszbár: nem mindig akar visszamenni a helyére, csak sokszori próbálkozásra (ha végképp nem megy, marad a back gomb)
  • akkumulátor: a szó szoros értelmében zabálja az energiát, kb 12 óra alatt megcsappan 25-30%-ra.
  • játékok: elképedve tartottam a kezemben a készüléket, miután a két nagy kedvencem installáltam, az Angry Birds-t és a Glow Hockey-t. Közel 1,5 napig egyiket sem tudtam használni (!!!), aztán rájöttem hogy SD kártyáról át kell helyezni a telefonra (alapból SD-re installálja a rendszer), azóta mennek szépen.

 

Pozitívumok: a Gingerbread nagyon jól áll a Blade-nek!

  • launcher: az ADW Launcher-t (ami a ROM-ban alapból van), lecseréltem Launcher Pro-ra (ez jobban bejön nekem) és kapásból feltűnt, hogy sokkal gyorsabban reagál, ha oldalára fordítom a telefont (az előző ROM-nál tapasztaltakhoz képest).
  • lock screen: eszméletlen jól néz ki szerintem, gördülékeny, gyorsan éled a telefon (a Froyo alap lock screen-jén az inga nálam zakatolt)
  • cyanogenmod beállítások menü: többek között lehetőségünk van a processzor frekvenciájának emelésére (max 806MHz) és csökkentésére (min 122MHz). Nagyon hasznos kis funkció, mivel a ha a telefon “alszik”, automatikusan leveszi az órajelet, ha nyúzzuk akkor meg felemeli. Így némiképp lehet befolyásolni a teljesítményt és az akkumulátor időt is (persze most még nem az igazi, de a stabil verzióban biztos menni fog).
  • quadrant bechmark: a gyári 2.1-es ROM-al ~400, a JJ7 V2-vel ~650 pontot kapott, a mézeskalács esetében kissé irreálisnak tűnik a teljesítménynövekedés (valószínűleg a bechmark nincs teljesen top-on)
    • CPU 600Mhz -> ~800-810 pont
    • CPU 710Mhz -> ~950-970 pont
    • CPU 729Mhz -> ~1050-1070 pont
    • CPU 748Mhz -> ~1060-1100 pont
    • CPU 768MHz -> CRASH

    Személy szerint én a maximum 710MHz-re szavazok, ott még teljesen stabil a készülék.

CyanogenMod Nightly Build 28

A 12-es build óta sokkal használhatóbb a ROM. A bugok nagyrészét kijavították:

  • kijelző: a korábbi “nem kapcsol vissza a kijelző” bug eltűnt.
  • státuszbár: 99%-ban tökéletesen működik.
  • akkumulátor: nem eszik látványosan többet mint a gyári ROM.
  • játékok: gond nélkül mennek.
  • quadrant: 600Mhz-re állított processzornál ~760 pont (bizonyára javították a benchmark-ot)

A konklúzió: A nightly build 12-t csak olyan felhasználóknak ajánlom, akik inább kíváncsiak, mint egyfolytában telefonálók (már csak a kijelző visszakapcsolásos bug miatt is), de a stabil verzió szerintem mindenkinek tetszeni fog (azóta már a 28-as build-et nyúzom, amit viszont bátran ajánlok mindenkinek). Érdekes és szerintem kissé váratlan dologra lehetünk figyelmesek a Blade megjelenése óta történtek fényében: relatív nagy közösség gyűlt a készülék köré (fejlesztők és felhasználók, saját magyar portál), ami mindenkinek csak jó lehet (gyűlnek a jobbnál jobb főzött ROM-ok, témák stb…). Mindenképp bizakodásra ad okot mindez, mert ha így folytatja a gyártó és a közösség, akkor az “occo kínai” telefonból valóban ütőképes okostelefont lehet varázsolni (persze a hardware-es korlátokon belül).

Amennyiben van némi vállalkozó kedved, az alábbi helyen találod a ROM-ot a hash kóddal együtt (telepítés): CyanogenMod Mirror Network

 

Köszönöm a figyelmet
Blaawolf

2011.03.05.

Ezeket már olvastad?

+