MojAndroid
(x) hirdetés

A Desire kevés bosszantó tulajdonságainak egyike a rövid üzemidő.
Nálam a negatív csúcs 14 óra volt, pedig istenemre mondom, nem igazán használtam nagyon intenzíven, de az állandó mobil adatkapcsolat-használat, a folyamatos szinkronizálás, a FriendStream jócskán fogyasztja az energiát.

Ebből kezdett elegem lenni.
Az a fajta vagyok, aki szeret minden eshetőségre felkészülni és amúgy is kütyümániásnak ismernek, így kétféle úton indultam el a helyzet javítására.

Hardveres megoldás: gondoskodtam tartalék áramforrások beszerzéséről, sajnos a magyar piac nem igazán kényeztet el ilyen téren, így az eBayről szereztem be a következőket:

  • Asztali dokkolós töltő, ami egyszerre tölti a Desire-t és egy második akksit is, plusz USB kapcsolatot biztosít a számítógéppel.
  • Eredeti gyári HTC akksi (azt már megtanultam más gyártóknál, hogy az utángyártott típusok még akkor is általában kevesebbet bírnak a gyári akksinál, ha névlegesen nagyobb is a kapacitásuk.)
  • Vészhelyzeti töltő 1: ez egy elegáns kis dobozkába rejtett 2000 mAh akksi, a doboz felületén napcellával, ami erős, folyamatos napfény esetén egy nappali időszak alatt elvleg fel tudja tölteni, de USB-ről is tölthető. Komplett csatlakozókészletet adtak hozzá mindenféle telefon töltéséhez, a mérete pont akkora, hogy belefér a volt Legendem elárvult tokjába.
  • Vészhelyzeti töltő 2.: ez egy kis ceruzaelemes LED-es elemlámpa, ami mellesleg szintén képes tölteni a telefont egy kis csatlakozókábel segítségével. Ceruzaelem pedig szinte bárhol kapható…

Ezek után már nehezen lehetne zavarba hozni üzemidő-bővítést illetően. :)

A másik módszer a szoftveres: először is kikapcsoltam a FriendStream-et, nem vagyok kíváncsi minden Facebookos ismerős megjegyzéseinek folyamatos követésére. :) Aztán letöltöttem a JuiceDefender nevű ingyenes alkalmazást és megvettem hozzá az UltimateJuice kiegészítést, ami minden funkcióját használhatóvá teszi (az AndAppstore-ban olyan alkalmazásokat is megtalálunk, ami a Marketen számunkra nem elérhető).

És lássunk csodát, az app kiválóan működik, teszi a dolgát. Többféle funkciót lehet beállítani, a legfontosabb az, hogy nem engedélyezi folyamatosan a mobil adatkapcsolatot, hanem csak általunk beállított időközökben és adott ideig, nálam most ez még mindig a legsűrűbbre van téve, azaz 15 percenként 1 percre kapcsolja be.
Ilyenkor a Desire elvégzi a szinkronizálást, letöltögeti a friss dolgokat, stb. Az meg már igazán nem oszt-nem szoroz, hogy negyedórával később jön meg egy levél…
Az is beállítható, hogy éjszakai üzemmódban (nálam éjféltől reggel fél hétig) szintén kikapcsolja az adatforgalmat, illetve hogy amikor a “screen on” módban van, vagyis használom éppen valamire a készüléket, automatikusan visszakapcsolja, így nem ér az a meglepetés, hogy éppen keresnék valamit a neten, vagy a térképen és nem tudja elérni a netet.

Beállítható, hogy ha az akksi töltöttsége egy adott százalék alá csökken, teljesen letiltja az adatforgalmat.

Természetesen az összes ilyen beállítás könnyedén felülbírálható bármikor a widget használatával, az interface pedig folyamatosan naplózza az eseményeket, mikor egyik vagy másik beállítás aktivizálódott.

Ehhez kapcsolódik még a JuicePlotter nevű akksifigyelő app, ami egy grafikonon ábrázolja a mindenkori töltöttséget az idő függvényében, és meglehetősen pontos előrejelzést ad egy widgeten, hogy mennyi még a várható üzemidő.

Tegnap este 9-kor tettem be a teljesen feltöltött vadiúj tartalék akksit, azóta eltelt már 14 óra, és 86%-on van a töltöttség, a várható üzemidő még 33 óra a JuicePlotter szerint, nyilván hasonló igénybevétel esetén.

Meglátjuk, mindenesetre egyelőre meggyőzőnek tűnik.

Frissítés!
Most 37 órája használom a Desire-t és 29%-on áll, a JuicePlotter még 11 órányi üzemidőt jósol, ami teljesen hihető. Gyakorlatilag megduplázta a rendelkezésre álló üzemidőt, pedig ugyanúgy használom, mint bármikor máskor. Nagyon ajánlom a JuiceDefendert!

2010.05.19.

Ezeket már olvastad?

+