Appvasárnap

Itt a vasárnap, újabb adag alkalmazásokkal kapcsolatos hírrel jelentkezünk: lesz itt jereváni vírus és Michael Bay, bátor böngésző, és egy rakás (RAKÁS) app statisztika — na meg persze a legfontosabb app frissülések. Hajrá!

Jereváni rádió: új Android vírus és a Michael Bay PR módszer

Egy Perception Point nevű IT biztonsági cég szerint egy Linux kernel sebezhetőség (konkrétan ez) Androidon is létezik, ráadásul a cég becslése szerint az Android eszközök 66%-át érinti is. Hatvanhat százalékot! Az internet (erre fogékony része) persze felrobbant, elvégre a legnépszerűbb mobil OS összes telepítésének a 2/3-a nem kispálya.

Aztán jött a Google, és lenyugtatott mindenkit a pi… szóval lenyugtatott mindenkit. Jelesül azzal, hogy az a 66% inkább mégis 0% közelében van. Azaz lehet, hogy 0-nál azért több, de nem sokkal:

 • az említett Linux sebezhetőség a Linux kernel 3.8-as verziójában bukkant fel először; az Android 4.4 és korábbi verziók viszont ennél régebbi Linux kernelt használtak-használnak
 • az Android 5.0-ban pedig ugyan jelen van a probléma, viszont ott már jelen van a SELinux is, mint extra biztonsági réteg, ezért ott nem okoz kárt ez a probléma.

Szóval elképzelhető, hogy vannak érintett Android eszközök, a Google ezt továbbra is vizsgálja, a maguk részéről pedig a márciusi Android biztonsági frissítésben javítják a hibát. A Perception Pointnak pedig a Michael Bay PR módszer által lett 15 perc hírneve. Végső soron rendben van ez így, inkább derüljön ki nagy dirrel-durral, mint sehogy sem… az Android piaci részesedésén ez a kis vihar egy pohár vízben nem nagyon fog meglátszani.

Itt a friss App Annie éves jelentés

screenshot_20160124_161246

Az App Annie kiadta éves alkalmazásbolt-értékelését. El is olvashatod (72 oldal, sok képpel), de ki is emelem a lényeget:

 • a Play Store brutális mértékben növekszik, 2015 végére kétszer annyi letöltés történt innen, mint (a stagnáló) iOS App Store-ból;
 • ezzel együtt az iOS továbbra is majdnem kétszer akkora bevételt termel letöltésekből, mint az Android;
 • Kína lenyomta az USA-t letöltésekben (év végére kb. 20%-os előnyben volt);
 • de természetesen bevételben továbbra is az USA viszi a pálmát, kb. másfélszer annyit vásároltak az emberek, mint Kínában (ráadásul kettejük közé beférkőzött Japán);
 • brutális mértékben nőnek a fejlődő piacok: főleg India, de Törökország, és Indonézia is;
 • brutálisat mentek a “közösségi” taxi appok — ebből mi ugye az Uber-t látjuk, de van még pár;
 • nagyot mentek a randi appok is, legfőképpen a Tinder — fel is vásárolták őket 2015-ben;
 • hatalmasat ugrott (bevétel alapján több, mint négyszeresére) az USA-ban a video streaming is, aka. Netflix és YouTube Red — a világ többi részén idén állnak csak neki igazán!
 • a zene streaming szolgáltatások is jól teljesítettek, dupla annyi pénzt termeltek világszerte, mint 2014-ben;
 • az is látszik, hogy a világ fejlettebb felén lényegiben a Spotify egyeduralkodó (Google Music pl. sehol, de iTunes se) — helyi eltérések vannak: Kínában a QQ Music, Franciaországban a Deezer a menő;
 • beindult a harc a csuklónkért és a nappalinkért: az appok következő csatatere a hordozható cuccok és a tévék;
 • világszinten a 4 legnépszerűbb appot a Facebook fejlesztette: WhatsApp, Facebook Messenger, Facebook, és Instagram;
 • bevétel szerint természetesen a Spotify mindent vitt a “nem játék” kategóriában, játékok között viszont a finn Supercell által fejlesztett Clash of Clans a mega (a finnek a jelek szerint elég jól elkapják ezt a mobiljáték vonalat).

Egyébként ha már itt tartunk: az Oracle vs. Google perben kiszivárgott, hogy az Android 31 milliárd dollár bevételt generált… legalábbis az Oracle számítása szerint, akiknek az az érdeke, hogy minél nagyobb számot mondjon be a JAVA licencelés körül kitört perben. Ebbe aztán nyilván mindent beleszámolnak a mobilhirdetésektől a Google Maps-et Androidos telefonon használó sütiárus cserkészlányok bevételéig.

Nem is akkora bré ez a Brendan Eich, avagy: Link Bubble ⇨ Brave Browser

Szeretett podcastunk legutóbbi adása elég metálra sikeredett — ha nem tetted eddig, hallgasd! Az egyik kitárgyalt téma Brendan Eich legfrissebb projektje, a Brave Browser volt, amiről az adás idején még nem nagyon tudtuk, hogy kiféle-miféle.

Másik szál: talán emlékeztek a Link Bubble nevű alkalmazásra, Chris Lacy zseniálisan újragondolt böngészőjére — talán páran méh használjátok is. A Play Store-ból még mindig letölthető. Nos, a Link Bubble-t Chris tavaly eladta egy titokzatos befektetőnek.

A két szál pedig összeér: kiderült, hogy a Link Bubble vásárlója Brendan, vagyis a Brave. A Link Bubble forrását, mint ahogy az egész Brave Browsert, megnyitották, GitHub-ról lerántható.

A Brave weboldalt érdemes átolvasgatni, tulajdonképpen ígéretes a kezdeményezés. Reméljük, Sycko ír róla nekünk hamarosan részletes véleményt!

Appok

 • Ha már az Androidportal podcastot emlegettem: frissült és “OK Google” integrációt kapott az egyik legjobb podcast app, a Pocket Casts.
 • A Google+ Android app mostantól Google Chrome Custom Tabokon nyitja meg a külső hivatkozásokat.
 • Megérkezett a megújult időjárás interface az Androidos Google keresőbe. Nekem bejön!
 • Megújult, olvashatóbb cikkformátummal frissült a Google Play Newsstand.
 • Keveset írunk itt a Nokia HERE Maps-ról, pedig szeretem, használom, és navigációra a legjobbnak tartom. Legutóbbi blogposztjuk szerint a legjobb GPS navi alkalmazás a Google Maps útjára lép, legalábbis abban a tekintetben, hogy érkeznek rá a külső tartalmak, vagyis hamarosan külső partnerek által betolt ajánlásokat láthatunk a térképen, és segít minket majd a keresésben – ilyesmit csinál a Google Maps is. A magam részéről a HERE legnagyobb selling point-ja az offline navigáció, ezért nekem ez egy kevéssé használt funkció lesz… de azért drukkolok hogy sikerre vigyék!
 • Microsoft Mimicker Alarm: ha kora reggel azzal akarsz szórakozni, hogy vidám arcot vágj hogy kikapcsoljon az a kur fránya ébresztő, akkor ez a te appod.
 • Végre itt a hivatalos Kickstarter Android app. Aztán nem összevásárolgatni minden baromságot!
 • Egy Redditre posztolt Imgur galéria tanúsága szerint a közeljövőben érkezik a Material Design a Facebook Messengerbe.

Mindenmás

 • Hollandiában beperelték a Samsungot az elmaradt oprendszer frissítések miatt.
 • A notifikációk Tízparancsolata — vicces és 10-ből 10-szer betalál! Ezt kéne felvenni az iskolákban az illemtan meg a vallásoktatás mellé, harmadik opciónak.
 • Egyelőre csak pletyka, de az Engadget szerint a Microsoft Androidra is (és iOS-re is) kiadjra a Windows Phone Word Flow névre hallgató billentyűzetét.

Ennyi fért bele erre a hétre, köszönjük a figyelmet! Kommentben jöhet, ami kimaradt, egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

(A fejlécképen természetesen Michael Bay látható — a képet a flicksided.com-ról kölcsönöztük — köszi!)

 

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.


 • Dávid Háry

  mondjuk a HERE-be beleférhetne már egy landscape mód. wp verzióban kezdetek óta van, én 2x írtam ticketet az elúlt 1 évben. nem hiszem, hogy csak nekem hiányzik és lehetetlen lenne megírni..