MojAndroid
(x) hirdetés

Itt a vasárnap, újabb adag alkalmazásokkal kapcsolatos hírrel jelentkezünk: lesz itt jereváni vírus és Michael Bay, bátor böngésző, és egy rakás (RAKÁS) app statisztika — na meg persze a legfontosabb app frissülések. Hajrá!

Jereváni rádió: új Android vírus és a Michael Bay PR módszer

Egy Perception Point nevű IT biztonsági cég szerint egy Linux kernel sebezhetőség (konkrétan ez) Androidon is létezik, ráadásul a cég becslése szerint az Android eszközök 66%-át érinti is. Hatvanhat százalékot! Az internet (erre fogékony része) persze felrobbant, elvégre a legnépszerűbb mobil OS összes telepítésének a 2/3-a nem kispálya.

Aztán jött a Google, és lenyugtatott mindenkit a pi… szóval lenyugtatott mindenkit. Jelesül azzal, hogy az a 66% inkább mégis 0% közelében van. Azaz lehet, hogy 0-nál azért több, de nem sokkal:

  • az említett Linux sebezhetőség a Linux kernel 3.8-as verziójában bukkant fel először; az Android 4.4 és korábbi verziók viszont ennél régebbi Linux kernelt használtak-használnak
  • az Android 5.0-ban pedig ugyan jelen van a probléma, viszont ott már jelen van a SELinux is, mint extra biztonsági réteg, ezért ott nem okoz kárt ez a probléma.

Szóval elképzelhető, hogy vannak érintett Android eszközök, a Google ezt továbbra is vizsgálja, a maguk részéről pedig a márciusi Android biztonsági frissítésben javítják a hibát. A Perception Pointnak pedig a Michael Bay PR módszer által lett 15 perc hírneve. Végső soron rendben van ez így, inkább derüljön ki nagy dirrel-durral, mint sehogy sem… az Android piaci részesedésén ez a kis vihar egy pohár vízben nem nagyon fog meglátszani.

Itt a friss App Annie éves jelentés

screenshot_20160124_161246

Az App Annie kiadta éves alkalmazásbolt-értékelését. El is olvashatod (72 oldal, sok képpel), de ki is emelem a lényeget:

  • a Play Store brutális mértékben növekszik, 2015 végére kétszer annyi letöltés történt innen, mint (a stagnáló) iOS App Store-ból;
  • ezzel együtt az iOS továbbra is majdnem kétszer akkora bevételt termel letöltésekből, mint az Android;
  • Kína lenyomta az USA-t letöltésekben (év végére kb. 20%-os előnyben volt);
  • de természetesen bevételben továbbra is az USA viszi a pálmát, kb. másfélszer annyit vásároltak az emberek, mint Kínában (ráadásul kettejük közé beférkőzött Japán);
  • brutális mértékben nőnek a fejlődő piacok: főleg India, de Törökország, és Indonézia is;
  • brutálisat mentek a “közösségi” taxi appok — ebből mi ugye az Uber-t látjuk, de van még pár;
  • nagyot mentek a randi appok is, legfőképpen a Tinder — fel is vásárolták őket 2015-ben;
  • hatalmasat ugrott (bevétel alapján több, mint négyszeresére) az USA-ban a video streaming is, aka. Netflix és YouTube Red — a világ többi részén idén állnak csak neki igazán!
  • a zene streaming szolgáltatások is jól teljesítettek, dupla annyi pénzt termeltek világszerte, mint 2014-ben;
  • az is látszik, hogy a világ fejlettebb felén lényegiben a Spotify egyeduralkodó (Google Music pl. sehol, de iTunes se) — helyi eltérések vannak: Kínában a QQ Music, Franciaországban a Deezer a menő;
  • beindult a harc a csuklónkért és a nappalinkért: az appok következő csatatere a hordozható cuccok és a tévék;
  • világszinten a 4 legnépszerűbb appot a Facebook fejlesztette: WhatsApp, Facebook Messenger, Facebook, és Instagram;
  • bevétel szerint természetesen a Spotify mindent vitt a “nem játék” kategóriában, játékok között viszont a finn Supercell által fejlesztett Clash of Clans a mega (a finnek a jelek szerint elég jól elkapják ezt a mobiljáték vonalat).

Egyébként ha már itt tartunk: az Oracle vs. Google perben kiszivárgott, hogy az Android 31 milliárd dollár bevételt generált… legalábbis az Oracle számítása szerint, akiknek az az érdeke, hogy minél nagyobb számot mondjon be a JAVA licencelés körül kitört perben. Ebbe aztán nyilván mindent beleszámolnak a mobilhirdetésektől a Google Maps-et Androidos telefonon használó sütiárus cserkészlányok bevételéig.

Nem is akkora bré ez a Brendan Eich, avagy: Link Bubble ⇨ Brave Browser

Szeretett podcastunk legutóbbi adása elég metálra sikeredett — ha nem tetted eddig, hallgasd! Az egyik kitárgyalt téma Brendan Eich legfrissebb projektje, a Brave Browser volt, amiről az adás idején még nem nagyon tudtuk, hogy kiféle-miféle.

Másik szál: talán emlékeztek a Link Bubble nevű alkalmazásra, Chris Lacy zseniálisan újragondolt böngészőjére — talán páran méh használjátok is. A Play Store-ból még mindig letölthető. Nos, a Link Bubble-t Chris tavaly eladta egy titokzatos befektetőnek.

A két szál pedig összeér: kiderült, hogy a Link Bubble vásárlója Brendan, vagyis a Brave. A Link Bubble forrását, mint ahogy az egész Brave Browsert, megnyitották, GitHub-ról lerántható.

A Brave weboldalt érdemes átolvasgatni, tulajdonképpen ígéretes a kezdeményezés. Reméljük, Sycko ír róla nekünk hamarosan részletes véleményt!

Appok

  • Ha már az Androidportal podcastot emlegettem: frissült és “OK Google” integrációt kapott az egyik legjobb podcast app, a Pocket Casts.
  • A Google+ Android app mostantól Google Chrome Custom Tabokon nyitja meg a külső hivatkozásokat.
  • Megérkezett a megújult időjárás interface az Androidos Google keresőbe. Nekem bejön!
  • Megújult, olvashatóbb cikkformátummal frissült a Google Play Newsstand.
  • Keveset írunk itt a Nokia HERE Maps-ról, pedig szeretem, használom, és navigációra a legjobbnak tartom. Legutóbbi blogposztjuk szerint a legjobb GPS navi alkalmazás a Google Maps útjára lép, legalábbis abban a tekintetben, hogy érkeznek rá a külső tartalmak, vagyis hamarosan külső partnerek által betolt ajánlásokat láthatunk a térképen, és segít minket majd a keresésben – ilyesmit csinál a Google Maps is. A magam részéről a HERE legnagyobb selling point-ja az offline navigáció, ezért nekem ez egy kevéssé használt funkció lesz… de azért drukkolok hogy sikerre vigyék!
  • Microsoft Mimicker Alarm: ha kora reggel azzal akarsz szórakozni, hogy vidám arcot vágj hogy kikapcsoljon az a kur fránya ébresztő, akkor ez a te appod.
  • Végre itt a hivatalos Kickstarter Android app. Aztán nem összevásárolgatni minden baromságot!
  • Egy Redditre posztolt Imgur galéria tanúsága szerint a közeljövőben érkezik a Material Design a Facebook Messengerbe.

Mindenmás

  • Hollandiában beperelték a Samsungot az elmaradt oprendszer frissítések miatt.
  • A notifikációk Tízparancsolata — vicces és 10-ből 10-szer betalál! Ezt kéne felvenni az iskolákban az illemtan meg a vallásoktatás mellé, harmadik opciónak.
  • Egyelőre csak pletyka, de az Engadget szerint a Microsoft Androidra is (és iOS-re is) kiadjra a Windows Phone Word Flow névre hallgató billentyűzetét.

Ennyi fért bele erre a hétre, köszönjük a figyelmet! Kommentben jöhet, ami kimaradt, egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

(A fejlécképen természetesen Michael Bay látható — a képet a flicksided.com-ról kölcsönöztük — köszi!)

 

2016.01.24.

+