MojAndroid
(x) hirdetés

Rossz hírünk van a Motorola Xoom illetve a Nexus S tulajdonosoknak: nem kapnak hivatalosan 4.2-es rendszert a készülékeikre. Így a Xoom 21, a Nexus S 22 hónap támogatás után a főzött ROM-ok mezejére lép. A magam részéről nem igazán értem a lépést, hiszen ez inkrementális frissítés és ha mind a kettő megkapta volna, akkor a 24 hónap pipa, de talán így sem mondhatjuk, hogy rosszul bántak velünk.

There is no support for 4.2 on Nexus S and Xoom. Those devices should
continue using 4.1.2.


[video:http://www.youtube.com/watch?v=AFa1-kciCb4]

AOSP (Android Open Source Project) oldalon viszont az a csúfság esett meg velünk, hogy két új Nexus eszköz sem támogatott, ami számomra furcsa és érthetetlen. Az egyik készülék a Nexus 7 32GB + 3G. Itt a GSM license jelenti a problémát, de JBQ leveléből arra következtethetünk, hogy egyelőre probléma, meg lesz oldva.

Nexus 7 3G isn’t supported. We haven’t been able to license the GSM
stack for AOSP yet, and without the GSM stack this device doesn’t do
more than a plain Nexus 7.

A másik eszköz – és ez az, ami igazán fájó pont – a Nexus 4. Igen, az új Nexire nem készíthetsz magadnak saját Android buildet, mert semmi sem nyílt hardver oldalon. Akár a Qualcomm processzort nézzük, akár a GSM chipet, bármit.

If AOSP starts pointing toward Nexus 4, you are having a bad problem,
and you will not go to space today (i.e.: there is nothing in AOSP
related to Nexus 4).

Az AOSP támogatás hiánya csak annyit jelent, hogy nem része a projectnek, így a hardver oldali driverek nincsenek benne, otthon nem készíthetsz magadnak egyedi Androidot illetve a főzött ROM-ok sem működnek. Természetesen ahogy a CM csapat rengeteg telefonra megoldotta a problémákat eddig, nyilván ezekre is meg fogják oldani, csak idő kérdése. Illetve ezeket a Google amúgy is gyorsan frissíti, szóval elvileg nem probléma. Itt az elv a gond és nem volna jó, ha a trend folytatódna.

De jöjjön a hír végül. Ahogy korábban írtam, megérkezett a Nexus 7 illetve Galaxy Nexus készülékekre az Android 4.2 OTA frissítés. Elérhetőek a driverek a Google oldalán (Galaxy Nexus, Nexus 10, Nexus 7 (nem 3G)) illetve a Factory Image-ek (Nexus 10,7,4, Galaxy).

Android 4.2
Nem terveztem ismét írni róla, de végül úgy döntöttem nem hagyhatom figyelmen kívül a változásokat illetve meg kell említenem néhány apróságot, ami változott. Korábbi cikkek itt illetve itt.
A nagyobb dolgokat korábban felsoroltuk (az említett cikkekben), most inkább az apróságokra koncentrálok illetve készítettem nektek egy csomó képernyőképet. Mivel a Galaxy Nexusomat használtam a bemutatáshoz, így a több felhasználós módot nem tudom megmutatni, de Nexus 7-en is ott van az új felhasználó felvitele opció. Külön fiók, teljesen szeparált környezet, egymás személyes adataihoz nem fér hozzá a két felhasználó.
Megújult dizájn elemek mindenhol. Megújult az értesítési sáv, az óra alkalmazás (bővült funkciókkal is és nagyon remek letisztult dizájnt kapott) és még ki tudja hány név az országban. Amitől az egész szép, hogy egészen apró dolgokon változtattak. Például ha a futó alkalmazások listáját hívom elő, az aktuális alkalmazás egy animáció kíséretében felkerül rá azonnal és szintén egy animációval nyílik meg onnan az új. Apróság? Igen, de ahogy Matias Duarte elmondta az Ice Cream Sandwich kapcsán, még mindig fejlődik a rendszer, az ICS csak az út harmada volt. Ha most tartanak mondjuk a felénél, akkor egy év múlva nagyon fogunk vigyorogni, pedig már most is minden okunk meg van rá. Egy szónak is száz a vége, akinek Nexusa van, minden percét élvezni fogja az új rendszernek, akinek nincs, nézegessen képernyőképeket, videókat, nyomkodja ismerősök készülékeit, szóban egyszerűen képtelenség bemutatni hova fejlődött a rendszer felhasználói élményben.

+1
A két legjobb felhasználói felület (Apex és Nova launcher) tegnap frissült, így mind a kettő működik 4.2 alatt. Számomra ez nagy megkönnyebbülés, mert kínomban már az ADW-vel próbálkoztam, de egyszerűen eljárt felette az idő, akad, lassú, gagyi. A gyári pedig limitált képességekkel bír, szóval kényelmetlen számomra. Szintén frissült (ma reggel) a Flow Free játék, így erről sem kell lemondanunk a továbbiakban.

2012.11.15.

+