MojAndroid
(x) hirdetés

Nemrég írtam egy bejegyzést az Ice Cream Sandwich Holo témája kapcsán, hiszen egy nagyszerű cikk jelent meg az Android Developer blogon. Most úgy tűnik, az az írás csak egy bevezető volt az igazi nagy durranáshoz: Android Design. Tavaly csatlakozott Matias Duarte az Android fejlesztői csapathoz – de mondhatjuk úgy is, hogy csábította el a Google a HP-tól -, hogy külsőre is gatyába rázza a rendszert.

Legyünk őszinték. Az Android 1.5 Cupcake/1.6 Donut ronda volt. A 2.1 Éclair már kapott egy ráncfelvarrást és a 2.2 Froyoban ez tovább finomították. Az első vanilla Android, amire azt mondom, hogy rendben van, az a 2.3 Gingerbread/3.0 Honeycomb páros volt. A fáradtságos munka viszont Matiasnak köszönhetően, a 4.0 Ice Cream Sandwichben ért be igazán. Kétség nem fér hozzá, nagyon kell utálni az Androidot ahhoz, hogy valaki azt mondja, az ICS nem szép.

Matias Duarte
Matias, mint a felhasználói élményért felelős csapat vezetője garantálja, hogy az Android annyira jól működjön, nézzen ki és érződjön, amennyire csak lehetséges. És ez bizony nem kis feladat, ahogy a Wirednek adott interjújában fogalmaz:

We haven’t really had a style guide

Szerencsére ez megváltozott. Egyrészt a Google hozzáállása miatt, másrészt mert Matias remekül birkózott meg a feladattal.

matias_duarte.jpg

A Galaxy Nexus és Ice Cream Sandwich debütálásával nem ért véget a feladat. Az alap rendszer rendberakása csak az első lépés volt az úton, a következő pedig a fejlesztők segítése. Ezért született a fejlesztői blogon a bejegyzés és indult útjára az Android Design oldal. Most lett igazán teljes az ICS.

This is the second part of our Ice Cream Sandwich launch… As this site goes up, I can feel like it’s finished. Like ICS is truly complete.

Mit tartogat a fejlesztők számára az Android Design
Először is egy teljes stílus útmutatót. Nagy örömömre szolgál olvasni azokat a szavakat, melyeket régóta vártam a Google tollából. Az oldal rögtön a felhasználói élményt magyarázza el. A következő szekcióban néhány fontos mondatot idézve lefordítom az adott szekció lényegét.

Enchant me – create a magical experience that is effortless and powerful

Varázsolj el. – Készíts olyan varázslatos élményt, amely könnyű és erőteljes. Lepj meg különböző animációkkal. Használj objektumokat, egyszerű gombok helyett. Engedd, hogy testre szabjam és ne kérdezz, hanem tanuljon az alkalmazásod tőlem.

Simplify my life – Android apps make life easier and are easy to understand.

Egyszerűsítsd le az életem. – Az Android alkalmazások tegyék könnyebbé az életem és legyenek könnyen kezelhetőek, ésszerűek. Ne használj hosszú mondatokat, rövidítsd le a közlendődet. A szavaknál gyorsabban megértjük a képeket, használd őket. Tegyél javaslatot a használatra, de ne dönts helyettem. Csak azt és akkor mutasd, amikor és amire szükségem van. Ne engedd, hogy elkeveredjek az alkalmazásban, mindig tudnom kell, hogy hol vagyok. Így érzem magam biztonságban. Vigyázz az adataimra. Ha ugyanúgy néz ki két objektum, viselkedjenek is ugyanúgy. Ha egy felhasználó élményre emlékszem, ne érjen meglepetés. És végül, csak akkor zavarj meg, ha muszáj.

Make me amazing – It’s not enough to make an app that is easy to use. At the same time, your app should feel personal, giving people access to superb technology with clarity and grace.

Nyűgözz le. Nem elég, hogy egy alkalmazást könnyű használni. Az emberek jobban érzik magukat attól, ha valamire maguktól jönnek rá. Tiszta, egyenes kommunikációval vezesd rá az embereket, ha valamit rosszul csinálnak, ne hibáztasd őket. Egyszerű lépésekben gondolkodj, ne komplex feladatokat akarj megoldatni a felhasználóval (kivéve ha egy jóféle logikai játékot készítesz :) ). Segítsd a kezdőket, hogy profiknak érezzék magukat és a fontos dolgokat gyorsan végezze el az alkalmazásod, ne várakoztasd a felhasználót.

Ezek az általam legfontosabbnak tartott információk, de természetesen az oldal hosszasan taglalja a tudnivalókat és rengeteg segédletet tartalmaz. Mindenre példák sokaságát hozza fel, kezdve a betűtípusoktól, a színeket át, az ikonokig. De még a felhasználói üzenetekre is ad ezer példát. Ez a kedvencem. Érdekel engem, hogy melyik funkció esett össze és hol? Nem. Ha gond van szóljon és kérdezze meg, hogy várakozni szeretnék vagy bezárni az alkalmazást.
Rossz:

Sorry! Activity MyAppActivity (in application MyApp) is not responding.

Jó:

MyApp isn’t responding. Do you want to close it?

Igazából szép hosszan elmagyarázza azt a felhasználói igényt, hogy legyen jó. Külön öröm számomra, hogy kitér a készülékek különbözőségére és arra, hogy legyen flexibilis az alkalmazás. Ne készítsen a fejlesztő több verziót, ne rontsa a felhasználói élményt bizonyos felbontásokon, hiszen ez a fajta fragmentáció nem probléma. Mindig is szerettem, hogy bizonyos cégek/fejlesztők megmagyarázzák, hogy Androidon oly nehéz a dolga a katonának, miközben a másik játszi könnyedséggel abszolválja a feladatot. Az Android Design oldal indulása óta, ha engem kérdeztek, nincs pardon. Nekünk felhasználóknak csak egy dolgunk van. A minőségi alkalmazásokat letölteni – ha ingyenesek – vagy megvásárolni – ha fizetősek – és a rossz alkalmazásokat kukázni. Az a fejlesztő, aki ezek után csúnya vagy rosszul használható alkalmazást készít, egyszerűen nem ért hozzá.

Végszó
Már a Holo bejegyzés kapcsán minden porcikámban éreztem, hogy nagyszerű dolog jött létre az Ice Cream Sandwich-el, de ez a dizájn oldal koronázta meg a jó kedvemet. Azokat a szavakat használja, amelyeket oly régóta vártam és minden egyes betű mögött ott lebeg a szabadság és felhasználói élmény üzenete. Ezek pedig az általam legfontosabbnak tartott tulajdonságai az Androidnak. Hiszem és tudom, hogy az Ice Cream Sandwich a legnagyobb mérföldkő a rendszer életében. Bár minden egyes verzióban egyel magasabb szintre lépett a rendszer, most valami olyasmi történt, mint amikor az ember először jutott el a világűrbe.

A bejegyzés a Wired.com cikke és az Android Design oldal alapján készült.

(x) hirdetés
2012.01.14.

+