Fagyifőzés házilag: Ice Cream Sandwich feeling 1500 forintból

Bár az Ice Cream Sandwich már vagy fél éve (több is az már) megjelent, a gyártók (a Sony-n kívül persze) nem jeleskednek a frissítésben. Ismert tény ez, sokan közülünk így kerültek anno, még Android 2.1, 2.2-időkben közel a főzött ROM-okhoz, azoknak is a császárához, a CyanogenMod-hoz.

Csakhogy egyelőre (és mindenféle okok miatt) a CM sem kényeztetett el minket a 9-es, Ice Cream Sandwich alapú verzióval. A nyomás napról napra nő, hogy egy alpha, beta állapotú CM változattal lepjük meg magunkat, egyre jobban viszket a tenyér, unva van a minimáldizájnos kinézet, de a telefon munkaeszköz, nem lenne jó megnyomorítani – az alpha pedig általában nem véletlenül alpha!

A megoldás a pimpelés: a CM7.1 meglehetősen stabil alapjaira ráhúzni egy olyan bőrt, hogy még Sergey Brin se tudja azonnal megkülönböztetni egy valódi Ice Cream Sandwich-től.

Ebben a cikkben azt írom le röviden, hogy hogyan teheted telefonodat egészen olyanná, mintha már Ice Cream Sandwich futna rajta – kb. 1500 forintból.

Abból indulok ki, hogy az Android tábor boldogabbik barakkjához tartozol, vagyis a CyanogenMod felhasználóinak táborát erősíted. Az alábbi lépések egy CM7.1 ROM jelenlétét feltételezik.

Vágjunk hát bele!

I. Rendszer, launcher, ikonok

 1. Telepítsük az Ice Cream Sandwich (theme) csomagot: ez tartalmazza a CyanogenMod ADW.Launcher-éhez használatos theme-et, ikonokat, stb.
 2. Telepítsük az Ice Cream Sandwich CM7 Theme csomagot. Ez a teljes CyanogenMod 7 theme, módosított notification barral, menükkel, mindennel.
 3. Indítsuk el a Theme Chooser appot, görgessünk rá az “ICS” theme-re, majd bökjünk az “Apply” gombra.
 4. Navigáljunk a Menü > settings > ADWLauncher > Themes Preferences Select your theme menühoz, majd válasszuk ki az “Ice Cream Sandwich” opciót, végül bökjünk az “Apply theme!” gombra

Ha ezeket a lépéseket végigjátszottuk, van egy szinte teljesen Ice Cream Sandwich kinézetű alaprendszerünk. Ja, és: ezek mind igyen vannak! Nálam az egyetlen gond az a fentiekkel, hogy a Google Search widget nem hajlandó Ice Cream Sandwich-kinézetűvé változni. Vélhetően azért, mert frissítettem stockról (ki nem). Mivel eleve jól néz ki, annyira ez nem zavaró – kicsit persze igen.

Update: ha ennek tetejébe feltesszük még a Holo Launcher-t is, mindent lefedtünk, amit csak lehet.

II. Lockscreen

 1. Telepítsük a WidgetLocker Lockscreen appot. Ez egy remek lockscreen helyettesítő app, a cikk írásának idején 737 forintba kerül.
 2. Most tegyük fel a Missed It! appot. Ez az app a WidgetLocker-rel együttműködve notifikációkat (új SMS, nem fogadott hívások, stb.) tud kipakolni újdonsült locksreenünkre. A cikk írásának idején 381 forint.
 3. Indítsuk el a Widget Locker appot. A default beállítások majdnem Ice Cream Sandwich feelinget adnak, de valamiért az unlock csúszka mégis Gingerbread-es maradt. Ezt könnyedén (egy hosszú tap-pal) szerkeszthetjük – tegyük is meg!
 4. Szerkesztés során igény szerint beállíthatjuk, mit és hogy írjon ki a lockscreen, és hogy a feloldó gyűrű milyen opciókat adjon. (Nálam: jobbra – felold, balra – csörgést állít, fel – kamera.)
 5. Most menjünk be a Widget Locker beállításaiba (Menü > Settings > Unread Counts), és állítsuk On állapotba, majd a Provider-nél válasszuk ki a “Missed It!”-et.
 6. Most a Widget Locker főképernyőjén (tehát ahol magát a locksreent lehet szerkesztni) az üres helyen tappantsunk hosszan, és adjuk hozzá a Missed It! widgetet. Ennek a beállításaiba nem megyek bele, mert defaultokkal is szép ICS feelinget ad, a testreszabás meg mindenkinek a maga dolga.

Ha ez megvan, akkor van egy gyönyörű, a stocknál is okosabb lockscreenünk.

III. Backportolt és/vagy ICS kinézetű appok

 1. Pakoljuk fel a Camera ICS+ appot (302 forint)! Ez az Ice Cream Sandwich-ből visszaportolt fényképező app, Desire-en mindenképpen jobb, mint a stock Gingerbread-es. Nem minden funkció van backportolva, de nagyon sok.
 2. Ha nagyon akarjuk a teljes ICS életérzést, tegyük fel a Gallery ICS appot is, ami a Camera ICS+-szal remekül együttműködve (tehát az ICS-ben megismert integrációt biztosítva) ad egy Ice Cream Sandwich galériát.
 3. (Tegyük fel az Aviary Photo Editor (Plugin) appot. Bár nem szorosan ICS, a pluginként megvalósított fotószerkesztő az ICS sajátja. Ráadásul az Aviary kb. a legjobb szerkesztő app Androidra.)

Célegyenesben vagyunk!

IV. Miscell János

Innentől már csak javaslataim vannak: keressünk, használjunk lehetőleg olyan appokat, amiknél már meglépték a Holo kinézetre frissítést. Tasks, Catch Notes, Streamzoo, Icy Time… És valóban tegyük szűrőfeltétellé app installkor, hogy Ice Cream Sandwich-esen nézzen ki a telepítendő app!

Ha így teszünk, szép, konzisztens Ice Cream Sandwich élményben lesz részünk, még abban a hivatalos CM9 release-ig hátralevő pár hétben-hónapban is.

Jó pimpelgetést!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee
Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
 • dueroo

  Én kockáztattam és feltettem a CM9-et Galaxy S-re mondván, ha nem lesz jó visszateszem a CM7-et. Már 1-2 hónapja használom és annak ellenére, hogy béta nekem jobban működik (stabilabb, gyorsabb gyakorlatilag minden téren) mint az CM7.1 stable. Így ICS-vel a régi Galaxy S-m mintha újászületett volna :)

  Persze ha valakinek nagyon kritikus akkor nem biztos, h megéri kockáztatni.

  • Makra

   Én is kockáztattam, sokkal szebb sokkal jobban tetszik, mint menü, mint működés terén. Sokkal pontosabb a billentyűzet GT540en, mindig ha nyomtam egy betűt akkor a mellettelevőt vitte be a CM7-en. A problémám készenléti módban is zabálja az aksit és a proci frekvencia ondemandra van állítva(visszarakva CM7-et már tovább bírja). Ezen felül a wifi nem csatlakozik vissza, ha kikakpcsolom vagy a készenléti energiatakarákosságból kikapcsolja, csak úgy tudom megoldani, hogy vagy újraindítom vagy repülőgép üzemmódot választok, ez nem olyan nagy probléma. Egyedül az aksi zabálása ami nem tetszik, és a kevés memória híjján nem akarok ennyi téma változtató progit feltenni, mert tuti belassul, pénzt természetesen nem akarok költeni se mert 1500Ft is sok nekem, de jó ötlet aki megteheti csinálja így.

   Nekem az RC előtti verzió van most fent.

 • katonajanos

  A Widgetlocker kivételével én szerintem is jó alternatíva a stabil ICS-ig. Bár csak az ingyenes appokkal is szép lesz a teló.

  Próbáljátok ki, vesztenivalótok nincs :).

  (Bár a missed it elég jó ahhoz, hogy szinte kötelező legyen.)

 • norbijuzer

  én a Blade-emre a CM 7.2-t raktam fel (RC2, de hoppáré, most nézem, hogy RC3 is van már). simán eléri a gyári ROM stabiláságát, csak 100x jobb :)

  a kinézetet pedig úgy tuningoltam, hogy bekapcsoltam a CyanogenMod-os gyűrűs unlockert, meg az ICS-es lockscreen widgetekből azt, aminek értelmét látom.

  plusz Go Launcher-t használok, amihez van ICS téma.

  arra már nem emlékszem, hogy melyiknek köszönhető, hogy az értesítő “redőny” is áttetsző lett, de sokan oda voltak érte az ICS bemutatásakor :)

  ja és a GPU-t kihasználó adreno lib-eket is felraktam még valamikor, így a képernyő animációk is megszépültek/gyorsultak egy picit.

  mind ingyenes cucc.