MojAndroid
(x) hirdetés

Lassan egy hónapja megszakítás nélkül használom ő „nagyságát”, tesztem alanya a hosszú ideje várt HONOR Magic V2 globális változata. Jobb későn mint soha.

Gondolatsoromat egy az olvasóhoz intézett kérdéssel kezdem: Mekkora egy átlagos szelet kenyér vastagsága? A választ a cikk végéig tartsátok fejben. 

A Huawei-tiltásig keményvonalas felhasználója voltam a márka számos készülékének, a mai napig backup készüléknek egy ütött-kopott Mate 20x-et tartok talonban. 

Hogy miért egészen a Huawei-tól indítom a történetet? Bizony a kínaiak már régóta nemcsak a másolásban(sztereotípia) – személy szerint én sosem tituláltam őket pusztán másolásra alkalmas nemzetnek – hanem az egyedi, kreatív megoldásokban is jeleskednek, ezt állítom közel két évtizedes autóipari tapasztalattal a hátam mögött ellenére. 

A számtalan, eléjük gördített nehézségen túllendülve  Huawei a Honorral ismét megtalálta a visszautat a globális piacra, a Magic pro illetve V sorozattal pedig nemcsak, hogy kopogtat az élvonalbeli versenytársak ajtaján, hanem újra bent van és egyre inkább helyet szorít magának. 

Spoiler alert: A Honor Magic V2 minden aspektusból méltón rászolgál a dobogó egyik felsőbb fokán elfoglalt helyére. 

A Magic V2 összecsukott állapotban 156,7 x 74,1 x 9,9 mm méretű, érezhetően kisebb, mint az iPhone 15 Pro Max vagy a Samsung Galaxy S24 Ultra. Bár mindkét hagyományos eszköz vékonyabb, az iPhone-hoz képest  a 2.5 mm-es különbséget szinte teljesen kiegyenlíti a Magic lekerekített, rendkívül kecses benyomást keltő oldala.  Félreértés ne essék, normál (összecsukott) formájában sem nevezhető kiváltképp kompakt telefonnak, de miközben ebben a módban gyakorlatilag hasonló élményt kínál (ellentétben például az Oppo Find N1 vagy 2-vel, amely összecsukva – eltekintve a vastagságától – kifejezetten törpének számít).  a klasszikus zászlóshajókhoz, úgy gondolom, hogy a Honor nagy lépést tett  a hajtogatós telefonok szélesebb közönség körében való elfogadottsága irányába. Már egyik zsebet sem húzza jobban mint egy Iphone 15 pro max. Jómagam a Galaxy Fold 2-től kezdődően rövidebb hiátusokkal hajtogathatós készüléket nyúzok pedig nem hordok oldalzsebes szerelőnadrágot.

A készülék anyaghasználatban sem kullog a sor végén,  fényes, matt üveg illetve bőrhatású műanyag hátlappal kényezteti tenyerünket. A színválaszték sem gyér, színárnyalatból választhatunk, nekem egyértelműen az „Ultimate Black” nyerte el tetszésem nem túlzottan hivalkodó aranyozott logójával és a kamera körül futó szintén arany színben pompázó díszkerettel. Kényelem szempontjából a műbőr hátlap emelkedik ki ráadásul az ujjlenyomatokat sem gyűjti.

Szót érdemel a pánt is, amelyben a  Honor  az előző generációhoz képest még több  titánt használ, a hajlítószerkezete mellett annak borításához is. Ha hihetünk a Honor sajtóanyagainak, összességében a mechanizmus vastagsága 75%-kal csökkent. A tartóssága sem kérdéses:  400 000 hajtogatásra lett bevizsgálva, az belátható, hogy 200 000 hajtásnál a kijelző gyűrődése kicsit viseltesebb már, mint egy vadonatújé, de még mindig közel sem annyira „lelakott” mint egy  vadonatúj Galaxy Z Fold 5-é. 

Újdonság, hogy a nyitómechanizmus stabil marad a közbenső szögekben is lehetővé téve a kényelmesebb, kreatívabb fotózást, ez mindenképp fejlődés az előd Magic VS-el szemben.

Amiben viszont elmarad a gyakran referencia modellként emlegetett Galaxy Z Fold 5-től hogy a Magic V2 nem rendelkezik IP besorolással, ez leginkább a nyitószerkezet kialakításának tudható be. A belseje P2i bevonattal ellátott, igy nem kell aggódnunk, a fröccsenést túléli, úszni egyébként sem járunk telefonnal. 

Jól vizsgázott az ügyesen kialakított „HONOR Ultra-thin Bionic VC Cooling System”  hőkamra, még nagyobb terhelés esetén sem melegedett túl pedig mindössze 0,22 mm vastag.

Nem áll módomban ellenőrizni, de a Honor azzal is büszkélkedik, a jelenleg hajtogathatós készülékekeny létező  legvékonyabb antennát fejlesztette amely mindössze 3 mm vastag, de a VS-nél mégis 10%-kal nagyobb területet kínál.

Míg a nyitómechanizmus elméletileg akár 10 évig is bírja,  szoftvertámogatásban sem rossz a helyzet, a gyártó gáláns ötéves biztonsági javításokat és négy év Android-frissítést ígér a Magic V2-hez, gyakorlatilag ez összhangban a Samsung és a OnePlus Galaxy Z Fold 5, illetve a OnePlus Open esetében ígértekkel. (A Google Pixel Fold három év garantált Android-verziófrissítést és öt év biztonsági javításokat kap.) A Honor Magic V2-t a Android 13-mal érkezett, mivel az általam használt tesztkészülék nem piaci értékesítésre szánt darab, idő előtt megérkezett rá az Android 14 a MagicOS 8.0-s felhasználói felülettel karöltve. A korábbi hírek még 2024 júliusi frissítésekről szóltak. Iphone hívők homlokát összeráncolja a “Magic capsule” amely mindkét kijelző kameralyuka köré rajzolódik.  Emellett lehetőség van több widgetet egymás fölé rendezni, nem utolsó sorban a csokorba szedett  alkalmazások mappájának mérete több fokozatban állítható. 

A telefont összecsukott állapotában valóban olyan érzés, mintha egy hagyományos okostelefont használnánk, természetesen a Magic V2 kinyitását követően  tárul elénk annak igazi arca. A tavalyi évhez hasonlóan itt is lehetőség van megjeleníteni az alkalmazásokat a teljes belső kijelzőn de értelemszerűen az osztott képernyős használat mellett egy harmadik ablakban lebegtethetjük  futó újabb alkalmazásunkat. Itt mutatkoznak meg igazán a Magic V2 előnyei, függetlenül attól, hogy YouTube-videót nézünk, miközben fél szemmel egy akár egy izgalmas WhatsApp csoportos csevegést tartunk. Ha nem használtam volna Samsung Fold-ot előtte, csillagos egyest adnék a multitaskingra, de mivel kevésbé rugalmas ennek kezelése, (három csempézett alkalmazás plusz egy negyedik lebegő ablak) „csak” egyest kap.

Fényképezőgépeknél a Magic V2 mondhatni tipikus hármasfogattal hasít, köztük egy 50 megapixeles fő, egy 20 megapixeles telefotó 2,5-szeres optikai zoommal és egy 50 megapixeles ultraszéles érzékelő. A Honor általában kissé túlszaturált, élénk színvilágú fotókat produkál és ez most is így van. Ahogy már a korábbiakban is említettem, megrögzött Huawei felhasználó voltam, nekem mindig is bejött a fényképek stílusa.

Gyenge fényviszonyok mellett a Magic V2 kamera teljesítménye átlagon felüli bár néha gondja támad a színhűséggel.  Kedvenc fícsöröm a Honor Magic pro 5-ban debütált „Motion Sensing Capture”,  amelynek lényege, hogy a mesterséges intelligencia (AI) kiválasztja a legjobb felvételt egy automatikusan készített sorozat darabjai közül. Összességében elmondható, hogy Magic V2 a legjobbak közé sorolható a maga kategóriájában, nem volt hiányérzetem a fényképezés egyik területén sem.

„USP

A teljesség igénye nélkül, a saját ízlésvilágom tükrében kiemelem az általam leginkább értékelendő öt tulajdonságát(természetesen jócskán többel rendelkezik):

  • Selfie képesség – Bár nem készülékspecifikum, mégis rendívül hasznos, hiszen  nem kell megalkudnunk az általában gyengébb képességű előlapi kamerák minőségével, emellett kényelmes a kijelzőn megjelenített előnézet használata is.
  • Stylus támogatás – A Honor Magic V2 unikuma az érintőceruza támogatás – most sokan rácáfolnak kijelentésemre, hiszen akár a Samsung Fold-jai, Pixel Fold, stb. szintén rendelkeznek a funkcióval – mindkét kijelzőn! Ebben jelenleg kizárólag a Oneplus Open állhat mellé. Való igaz, még jócskán van tartalék a funkciók skálájában, örömmel venném, ha az S24 ultra kamera kezelési lehetőségeihez hasonló képességekkel is felruháznák. 
  • „Flex mode”
  • Multi tasking – Bár alulmarad a Oneplus Open egyidőben akár három alkalmazást is teljesértékű módon futtatni képes „canvas” kezelőjétől, bátran mellé tenném.
  • Akkumulátor – A Honornak sok mondanivalója volt a Magic V2-ben használt új szilícium-szén akkumulátorról is, megemlítve annak jelentősen megnövelt energiasűrűségét. Kétségkívül részben ennek tudható be  a súlycsökkenés, igaz a kapacitása változatlan maradt, 5000 mAh. Üzemidőben sem okozott csalódást, sőt,megszégyenítve még jópár klasszikus kialakítású  magasan átlagon felül teljesített.

Hogy pariban van-e az S24 ultra, Oppo FInd X7 ultra, Iphone 15 pro max  kameráival? 

Vetekszik a titán-kerámia-Gorilla glass IP68-as  műremek szintű kidolgozottságú nagyágyúkkal? 

Nem rendelkezik a Samsung Z Fold 5 IP-besorolásával, ultravékony üveggel, vezeték nélküli töltéssel vagy erősebb szoftverrel, mint a Samsung Z Fold 5. A OnePlus Open pedig felülmúlja az árát, miközben több többfeladatos megoldást kínál, és kevesebbet hibaüzenetek.

Mégis kéne mint egy falat kenyér… pedig annál jóval vékonyabb!

„IntRolAND”

Mobiltelefon függőségem egészen 1998-ra vezethető vissza amelynek bejártam minden bugyrát. Dolgoztam nagy nevű, korábban élvonalas, mára a „futottak még” kategórába süllyedt, inkább csak vegetáló márkánál, nyitottam saját O2 franchise boltot, építettem mobiltelefon kiegészítős webshopot. Emellett közel húsz éve mozgok az autóiparban marketing, üzletfejlesztési és értékesítési területen.

(x) hirdetés
2024.05.11.

Ezeket már olvastad?

+