MojAndroid
(x) hirdetés

A Xiaomi 14-es széria globális premierje az idei februári barcelonai eseményen volt, amiről több cikket is hoztunk nektek, tele információkkal és élő fotókkal. A viszonylag kompakt Xiaomi 14 mellett, amelynek áttekintését ebben a cikkben olvashatjátok, az Ultra modell keltette fel a legnagyobb figyelmet.

A Photography Kit egy újabb dimenziót ad a Xiaomi 14 Ultrához

Nem véletlenül adta hozzá a gyártó ezt a szót a névhez. Ez egy okostelefon kompromisszumok nélküli felszereltséggel, nagy méretekkel, nagy súllyal és olyan kiegészítőkkel, amelyek egy “közönséges” fotómobilt digitális fényképezőgéppé tesznek. Ez a tartozék, amelyet egyetlen más gyártó sem kínál a piacon lévő készülékéhez, a Photography Kit.

Idehaza sajnos hivatalosan nem lesz megvásárolható, de pl. a szomszédos Szlovákiában 199 euróért hazavihetjük. Tartalmaz egy kemény tokot textúrázott hátlappal és cserélhető gyűrűkkel az objektív körül, amelyek közül az egyik egy további 67 mm-es menetes szűrő adaptereként is funkcionál, egy csuklópántot a biztosabb kézben tartás érdekében, valamint egy speciális markolatot.

A telefon aljához rögzül, és biztosítja a csúszó zárat az okostelefon testétől való spontán elcsúszás ellen. A telefonnal való párosítás automatikusan megtörténik. A kit egy 1500 mAh-s akkumulátort is tartalmaz, amely feltölti a Xiaomi 14 Ultra-t a szükséges energiával, de a hosszan tartó fényképezés és videofelvétel során gyorsan elveszítheti azt. A Grip külön töltődik az USB-C csatlakozón keresztül, és egy kis LED tájékoztat a töltöttségi állapotról.

A markolat csak a Xiaomi 14 Ultrával kompatibilis, és tartalmaz egy kétállású fényképezőgép-kioldót, egy sima zoomkart, egy programozható forgatógombot és egy dedikált videofelvételi gombot is.

Ár, elérhetőség, csomagtartalom

Maga a telefon 600 ezer forinttól vihető haza, és fehér és fekete színben kapható, mindkét esetben műbőrből készült hátlappal. Ha most rendelitek meg, akkor a Xiaomi egy Photo Printer 1S nyomtatót is ajándékba ad a telefon mellé. Hozzátennénk, hogy külföldön, pl. Szlovákiában ennél sokkal jobb ajánlatok is vannak – például a Kit-et ajándékba(!) adják – érdemes lehet az ottani piacon is szétnézni.

A telefon dobozában találhatunk egyébként egy védőburkolatot, egy USB-A és USB-C csatlakozóval ellátott töltőkábelt, valamint egy 90 W-os gyorstöltőt. Természetesen ott vannak a szükséges dokumentumok és egy szerszám a két nanoSIM-kártya fiókjának kinyitásához.

Dizájn

A dizájnnal kapcsolatban nincs panaszunk. Kiváló minőségű anyagokból készült, masszív, és IP68-as tanúsítvánnyal rendelkezik a víz- és porállóság tekintetében. A telefon súlya majdnem 220 gramm, a markolattal együtt még több, így valóban egy nehéz készülékről van szó, amely biztosan kilóg a nadrágzsebünkből, és a kezünk egy idő után elkezdhet fájni, ha hosszabb hívásokat kezdeményezünk vagy a telefont a borítással a kezünkben használjuk.

A kezelőszervek elhelyezése logikus, kézre eső. A jobb oldalfalon találjuk a hangerőszabályzó gombokat és a bekapcsolót, a szemben lévő üres. Az alján található a SIM-kártya fiók, az USB-C csatlakozó és a hangszóró. A második, amely sztereó hangvisszaadást hoz létre, a tetején található. A hangminőség nagyon jó, elég hangos, és még a basszusra utaló nyomokat is hallani.

A hátlap meghatározó eleme egy kör alakú, díszes recézéssel ellátott fotómodul, amely jelentősen kiemelkedik. A készülék szilárd alátétre helyezve sem imbolyog, hacsak nem kopogtatjuk meg a kijelző széleihez közeli területet. Használat közben a telefon kényelmesen fekszik a kezünkben, de vigyázzunk, hogy tényleg erősen fogjuk meg, mert a felső része a kamera miatt kicsit nehezebb, és ha csak az alját fogjuk, akkor a telefon felborulhat, és kicsúszhat a kezünkből.

Kijelző

A Xiaomi 14 Ultra kijelzője kiváló, mind papíron, mind a valós használatban. Igaz, az állítólagos 3000 nites csúcsfényerővel valamivel jobb olvashatóságra számítottam közvetlen napfényben, de soha nem volt gondom a megjelenített tartalom és szöveg felismerésével. A 6,73 hüvelykes képátlójú AMOLED-panel finom, 1440 x 3200 pixeles, azaz 552 pixel per inch (ppi) felbontású, a beállításokban Full HD+ felbontásra is állítható az akkumulátor kímélése érdekében.

A képfrissítési frekvenciát 60 Hz-re, 120 Hz-re állíthatod, vagy meghagyhatod, hogy a rendszer automatikusan állítsa 1 – 120 Hz között, a megjelenített tartalomnak megfelelően maga értékeli ki, hogy éppen milyen sebességet használjon. A Xiaomi Shield Glass megvédi a kijelzőt a karcolásoktól. A paraméterek közül nem hiányzik a Dolby Vision, a HDR10+, a HDR10, a HLG vagy az 1 920 Hz PWM dimmelés támogatása sem.

A beépített ujjlenyomat-olvasó gyors és megbízható. A tesztelés során nem volt jelentős problémám vele, bár volt néhány próbálkozás, amikor nem ismerte fel az ujjam. Az arcfelismerés szintén gyors.

Természetesen az AOD kijelző 10 másodperces érintés utáni kijelzéssel és előre beállított idő szerinti ütemezett kijelzéssel is elérhető. Van Always On AOD és Smart Display opció is, de ez nálam nem működött megfelelően, így a jól bevált, 7:00 és 23:00 óra közötti ütemezett bekapcsolást választottam.

A képernyő testreszabásához számos háttérkép és téma áll rendelkezésre, és megváltoztathatod az ikonokat, a betűtípusokat, az értesítési effekteket és az ujjlenyomat-olvasó használatakor megjelenő hatást. A kijelző fel tud ébredni a felemeléssel, dupla érintéssel, és felismeri, ha a képernyőre nézel. Ezután bekapcsolva marad, és nem kapcsol ki.

Teljesítmény és rendszer

A Xiaomi 14 Ultra teljesítményéről nem is kell beszélnünk. Ezt a jól ismert 4 nm-es Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlet biztosítja 16 GB LPDDR5X RAM mellett. Itt bármilyen, akár grafikailag is igényes játékot futtathatsz, és még a háttérben futó alkalmazások sokasága sem bánja a Xiaomi HyperOS sebességét, amely a jól ismert MIUI-t váltotta fel.

A készülék az Android 14 operációs rendszeren fut, és a gyártó négy nagy rendszerfrissítést, valamint öt évig tartó biztonsági javításokat ígér. Tisztességes, de a rivális Google vagy a Samsung a prémium modellek frissítési hosszával még előrébb jár. A Xiaomi mégis azon gyártók kategóriájába tartozik, akik példásan vigyáznak régebbi és olcsóbb készülékeikre.

A globális piacon csak egy memóriamodell kerül értékesítésre, és ez 512 GB UFS 4.0 tárolóval érkezik, és nincs lehetőség microSD-kártyával történő bővítésre. Ha ez nem elég, nincs más választásod, mint a tartalmakról biztonsági másolatot készíteni a felhőben vagy egy szilárd külső eszközön, és törölni a belső memóriát.

A csatlakoztathatóság szinte példaértékű. A specifikációkban a gyártó megemlíti a navigációs műholdak széleskörű támogatását, a Bluetooth 5.4 (UWB nélkül), a Wi-Fi 7, az 5G és az NFC az érintés nélküli fizetéshez, de az eSIM-ről nem esik szó, és a telefon beállításaiban nem találtam az elektronikus SIM-kártya aktiválásának lehetőségét. Véleményem szerint ennek ma már a csúcskategóriás okostelefonokban általánosnak kellene lennie.

Kamerák

A Xiaomi 14 Ultra legnagyobb vonzereje a kamerák, amelyek a jelenlegi csúcsok közé tartoznak. A mobilfotózás rajongói számára ott van a már említett Photography Kit kiegészítő, amely a telefon használatát a következő szintre emeli. De e nélkül is kiváló eredményekre számíthatsz.

A Xiaomi négy hátsó 50 MP-es szenzort (fő, nagylátószögű, teleobjektív és periszkópos teleobjektív) tett az Ultra-ba. Mind a négy autofókuszt kínál, és három (a nagylátószögű kivételével) optikai képstabilizátorral is rendelkezik. A telefon erősebb manipulálásakor is fizikailag is érzékelhetővé teszi magát – zörög benne, méghozzá elég jelentősen. Ilyen hangos hangot még soha nem hallottam egyetlen OIS-szel ellátott okostelefonban sem. De ne aggódjatok, ez nem hiba.

A Xiaomi 14 Ultrával egy kvartett fényképezőgépet kapunk, amely 12 mm-től 120 mm-ig terjedő fókusztávolsággal rendelkezik, ráadásul a fő kamera ƒ/1,63 – ƒ/4,0 közötti, fokozatmentesen változtatható rekeszértékkel büszkélkedhet. Ezt egyetlen más okostelefon sem kínálja. A Honor Magic6 Pro például szintén hozott egy változtatható rekeszértéket, de azt nem lehet folyamatosan állítani, hanem fixen f/1,4 és f/2,0 értéken van.

A fotók tényleg szépek, nappal és éjszaka is. Rengeteg fényben sem szenved hiányt a részletekben, és ha biztos kezű vagy gyenge fényviszonyok között, vagy állványt használsz, akkor éjszaka is jó felvételeket készíthetsz. A színvisszaadásról a Leica szoftvere gondoskodik.

Automatikus üzemmódban zökkenőmentesen válthatsz vagy görgethetsz az objektívek között 0,6x (nagylátószög), 1x (primer), 3,2x (teleobjektív) és 5x (periszkópos teleobjektív) között. Portré módban kiválaszthatod, hogy milyen gyújtótávolságot szeretnél használni: 23 mm, 35 mm, 50 mm vagy 75 mm.

Videók rögzítésekor a maximum 8K 30 képkocka/másodperc sebességgel. Az igényesebb és a fotókhoz értő felhasználók számára rendelkezésre áll a Director Mode, amely professzionális felületet kínál fejlett paramétervezérléssel és Log formátumú rögzítéssel a rugalmas utómunka érdekében.

A Xiaomi 14 Ultra támogatja a Dolby Vision videofelvételt 4K-ban 60 fps sebességgel. Természetesen van stabilizálás a zökkenőmentes videórögzítéshez. A négy mikrofonból álló készlet lehetővé teszi a térhangzás és az irányított hang rögzítését is. Az elülső szelfikamera 32 MP felbontást kínál, és 4K-ban 60 fps sebességgel képes videókat rögzíteni.

Akkumulátor és üzemidő

Az akkumulátor töltésenkénti élettartama fontos paraméter egy új okostelefon kiválasztásakor. Mivel a mai okostelefonok számos energiaigényes alkatrészt és funkciót tartalmaznak, a legalább egy napos akkumulátor-üzemidő még nagyobb terhelés mellett is alapkövetelmény. Erre számíthatsz a Xiaomi 14 Ultra esetében. Ha azonban sokszor fotózol vagy videózol, a kapacitás gyorsan csökken. Ekkor jön jól a fent említett markolat, amely további 1500 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Ha nincs ilyen, és egynapos kirándulást tervezel, ahol várhatóan navigálni, fotózni és a közösségi médiába posztolni fogsz, akkor jobb, ha van nálad egy külső töltő.

Saját tapasztalatom szerint könnyű használat mellett másfél naponta egyszer, vagy kétnaponta egyszer kellett feltölteni. Az 5000 mAh-s akkumulátor töltése körülbelül 40 percet vesz igénybe. Ha 20%-os kapacitásszinten töltöd, a mellékelt 90 W-os töltővel kevesebb mint fél óra alatt 100%-ra töltődheted a telefont.

Az Ultra 80 W-os vezeték nélküli töltéssel örvendeztet meg, míg van egy 10 W-os fordított töltés is, ahol egy második telefont vagy kiegészítőt tölthetsz fel kábelek nélkül. Az akkumulátor-beállításokban megadhatod, hogy a 14 Ultra milyen akkumulátor-kapacitásnál hagyja abba a másik eszköz töltését, így nem meríti le nullára saját magát.

Értékelés

A Xiaomi 14 Ultra az egyik legjobb, amit a piacon találhatsz a prémium okostelefonok kategóriájában. Ha rajongsz a fotózásért, értékelni fogod a Photography Kit-et, amely kényelmesebbé és még szórakoztatóbbá teszi a fényképezést. Azok, akiknek nem idegenek az olyan fogalmak, mint a rekesz, az expozíció, az ISO, a zársebesség, a fehéregyensúly és hasonlók, valóban értékelni fogják a telefon tudását.

Ezenkívül remek a kijelző, és számíthatsz a nagy teljesítményre, a gyors rendszerre, a hosszú szoftveres támogatásra, a gyors töltésre is. Pluszpontot adok még a minőségi kivitelezésnek, a karcsú kivitelnek és az IP68-as tanúsítványnak. Ha egy nagy teljesítményű fotómobilt keresel, nem bánod, hogy egy nagy és nehéz telefont hordozol a zsebedben, és hajlandó vagy kifizetni 600 ezer forintot, akkor mindenképpen érdemes megfontolnod a 14 Ultra-t.

Ha a konkurenciát nézzük, ott van például a Samsung Galaxy S24 Ultra, a Honor Magic6 Pro, a Pixel 8 Pro, de a Vivo X100 Pro is, amelyet a szerkesztőségben még nem vizsgáltunk, de a paraméterei kiválóak. Ha a kisebb okostelefonok rajongója vagy, akkor jó választás lehet a Xiaomi 14 vagy a Samsung Galaxy S24. Mindkét modell a legerősebbek közé tartozik, és nem fog csalódást okozni, ha fotózásról és videófelvételről van szó.

A Xiaomi 14 Ultra azonban egy szinttel feljebb van.

Processzor

Snapdragon® 8 Gen 3 mobil platform
4nm-es energiahatékony gyártási eljárás
CPU:
1x Fő mag (X4-alapú), akár 3,3GHz
3x Teljesítmény mag (A720-alapú), akár 3,2 GHz
2x Teljesítmény mag (A720-alapú), akár 3,0GHz
2x Hatékony mag (A520-alapú), legfeljebb 2,3GHz
GPU: Qualcomm® Adreno™ GPU

Tárolás és RAM

16GB + 512GB
LPDDR5X 8533Mbps RAM + UFS 4.0 tárhely

Méretek

Magasság: 161,4mm
Szélesség: 75,3mm
Vastagság: 9,20mm
Súly: 219,8g
*A Xiaomi belső laboratóriumában tesztelt adatok, a tényleges eredmények eltérhetnek.

Kijelző

All Around Liquid kijelző
WQHD+ 6,73″ AMOLED
3200 x 1440, 522 ppi
LTPO, AdaptiveSync Pro
Képfrissítés gyakoriság: dinamikus 1-120Hz
Érintésérzékelés: akár 240Hz
*Az érintésérzékelés a kijelzőn megjelenő tartalomtól függően változhat.
OLED anyagtípus: Xiaomi egyedi C8 kijelzőpanel
Fényerő: HBM 1000 nit (tip), 3000 nit csúcsfényerő
Pro HDR kijelző, támogatja az UltraHDR-t
Dolby Vision®
HDR10+
68 milliárd szín
Színskála: DCI-P3
TrueColor kijelző
Adaptív színek
Orignal szín PRO
Adaptív olvasó mód
Napfény mód
DC dimmelés / 1920Hz PWM dimmelés
TÜV Rheinland Low Blue Light (Hardveres megoldás) tanúsítvány
TÜV Rheinland Flicker Free tanúsítvány
TÜV Rheinland Circadian Friendly tanúsítvány
Xiaomi Shield Glass

Hátlapi kamera

Leica professzionális optikai lencse
LEICA VARIO-SUMMILUX 1:1.63-2.5/12-120 ASPH.
Leica fő kamera
LYT-900
50MP
3,2μm 4 az 1-ben Super Pixel
23mm-es egyenértékű gyújtótávolság
f/1.63-f/4.0 fokozatmentesen változtatható rekesznyílás
OIS
ALD
1” érzékelő méret
8P lencse
AF
Leica 75mm-es lebegő telefotó kamera
50MP
f/1.8
75mm egyenértékű gyújtótávolság
OIS
Lebegő telefotó lencse
Támogatja a 10cm-es makrófotózást
IMX858
6P lencse
AF
Leica 120mm-es periszkóp kamera
50MP
f/2.5
120mm egyenértékű gyújtótávolság
OIS
Támogatja a 30cm-es makró fotózást
IMX858
AF
Leica 12mm-es ultraszéles látószögű kamera
50MP
122° FOV
12mm egyenértékű gyújtótávolság
f/1.8
Támogatja az 5cm-es makrófotózást
IMX858
7P lencse
AF
Hátlapi kamera fotózási funkciói
Két fényképezési stílus (Leica Authentic Look, Leica Vibrant Look)
Leica Authentic
LookLeica
Vibrant Look
Leica szűrők
Leica klasszikus zárhang
Leica vízjel
Fastshot (23mm/28mm/35mm/50mm/85mm/135mm)
Portré mód (23mm/35mm/50mm/75mm)
Két portré stílus (Master Portrait, Leica Portrait)
Master-lencse rendszer (35mm-es fekete-fehér lencse, 50mm-es Swirly bokeh olencse, 75mm-es portré lencse és 90mm-es lágy fókuszú lencse).
Éjszakai portré mód
Xiaomi ProFocus (Mozgáskövető fókusz / Szemkövető fókusz / Mozgásrögzítés)
Lightning Burst
Éjszakai mód (széles/ultraszéles/telefotó/periszkóp)
Digitális zoom, akár 120x
HDR
50MP mód (széles/ultraszéles/telefotó/periszkóp)
Szuperhold
Panoráma
Dokumentumok
Hosszú expozíció
Profi mód
Rögzített képformátumok: DNG,HEIF,JPEG
UltraRAW: 16 bites
*A 16 bites adatok a lehetséges maximálisan gyűjthető adatszintre utalnak. A tényleges eredmények ettől eltérhetnek.
RAW mód
Hátlapi kamera videófunkciók
Mester
Mozi
Film mód
Rendező mód
Xiaomi ProFocus (mozgáskövető fókusz)
Rövidfilm
Videó pro mód
Videónapló formátum
Felvétel
Stabil
Pro Time-lapse
Hátlapi kamera videófelvétel
Videófelvétel Dolby Vision technológiával, akár 4K 60fps sebességgel
HDR videófelvétel, akár 4K 30fps sebességgel
8K (7680×4320) videófelvétel 30 kép/mp sebességgel
4K (3840×2160) videófelvétel 24 fps, 30 fps, 60 fps vagy 120 fps sebességgel
1080p (1920×1080) HD videófelvétel 30 fps vagy 60 fps sebességgel
720p (1280×720) HD videófelvétel 30 fps sebességgel
Ultra Éjszakai Videó akár 4K felbontásban, 24 fps sebességgel
Lassított videófelvétel:
Fő kamera támogatása:
720p 120fps, 240fps, 480fps, 960fps, 1920fps
1080p 120fps, 240fps, 480fps, 960fps, 1920fps
Ultraszéles/telefotó/periszkóp kamera támogatása:
720p 120fps, 240fps, 960fps
1080p 120fps, 240fps, 960fps

Előlapi kamera

32MP-es kijelzőbe épített szelfi kamera
f/2.0
1/3.14” szenzor méret
90° FOV
Az előlapi kamera fotózási jellemzői
Dinamikus keretezés (0,8x, 1x)
Éjszakai mód
HDR
Portré mód bokeh és mélységszabályozással
Tenyérzár
Időzített sorozatfelvétel
Filmkocka
Szelfi időzítő
Képernyő softlight
Az előlapi kamera videófunkciói
Videós súgógép
Lassított szelfi
Time-lapse szelfi
Filmkocka
EIS videóstabilizálás
Előlapi kamera videófelvétel
HDR videófelvétel Dolby Vision funkcióval, akár 4K 30fps sebességgel
4K (3840×2160) videófelvétel 30fps vagy 60fps sebességgel
1080p (1920×1080) HD videófelvétel 30fps vagy 60fps sebességgel
720p (1280×720) HD videófelvétel 30fps sebességgel

Akkumulátor és töltés

5000mAh (tip) akkumulátor
Xiaomi Surge Battery Management rendszer
Xiaomi Surge töltő chipset
Xiaomi Surge akkumulátor-kezelő chipset
90W HyperCharge*33perc alatt 100%-ra (Boost mód)
80W vezeték nélküli HyperCharge*
46 perc 100%-ig (Boost mód)
*A vezeték nélküli töltők külön megvásárolhatók.
*A Xiaomi belső laboratóriumában tesztelt töltési adatok, a tényleges eredmények eltérhetnek.
Fordított vezeték nélküli töltés
USB-C 3.2 Gen 2

Hűtési rendszer

Xiaomi kétcsatornás IceLoop rendszer

Biztonság

Képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó
AI arcfelismerés

NFC

Igen

Hálózat és kapcsolat

Dual SIM (nano SIM + nano SIM)
*A dual SIM a régió elérhetőségétől függően változhat.
Hálózati sávok:
5G NR: n1/2/3/5/7/8/20/28/38/40/41/48/66*/77/78/79
4G: LTE FDD: 1/2/3/4/5/7/8/18/19/20/26/28/66*
4G: LTE TDD: 38/40/41/42/48
3G: WCDMA: 1/2/4/5/6/8/19
2G: GSM: 2/3/5/8
*B66/N66 NarrowBand, UL:1710-1780, DL:2110-2180.
Támogatja a 4×4 MIMO-t
Vezeték nélküli hálózatok
Xiaomi Surge T1 tuner
Wi-Fi 7 képesség
*A Wi-Fi 7/Wi-Fi 6E/Wi-Fi 6 képességei a regionális elérhetőségtől és a helyi hálózati támogatástól függően változhatnak.
*A Wi-Fi kapcsolat (beleértve a Wi-Fi frekvenciasávokat, a Wi-Fi szabványokat és az IEEE 802.11 szabvány specifikációiban jóváhagyott egyéb szolgáltatásokat) a regionális elérhetőségtől és a helyi hálózati támogatástól függően változhat. A funkció OTA-n keresztül hozzáadható, amikor és ahol lehetséges.
Qualcomm® FastConnect™ 7800 mobilcsatlakozási rendszer
High band Simultaneous
Multi-Link működés
Támogatja a 2×2 MIMO, 8×8 Sounding for MU-MIMO, WiFi Direct
Bluetooth 5.4, Dual-Bluetooth
Támogatja az SBC/AAC/AptX/AptX HD/AptX Adaptive/LDAC/LHDC 5.0

Navigáció és helymeghatározás

GPS: L1+L5
Galileo: E1+E5a | GLONASS: G1 | Beidou | NavIC: L5
A-GPS kiegészítő helymeghatározás | Elektronikus iránytű | Vezeték nélküli hálózat | Adathálózat| SAP

Hang

Sztereó hangszórók
4-MIC kialakítás
Dolby Atmos®
Hanglejátszás
Támogatja az olyan hangformátumokat, mint az MP3, FLAC, APE, AAC, OGG, WAV, AMR, AWBHi-Res és Hi-Res Audio Wireless tanúsítvány

Videó

MP4丨MKV丨WEBM丨3GP
Támogatja a HDR megjelenítést HDR10, HDR10+, Dolby Vision videótartalom lejátszásakor

Érzékelők

Közelségérzékelő | Környezeti fényérzékelő | Gyorsulásmérő | Giroszkóp | Elektronikus iránytű | Infraport | Barométer | Villogásérzékelő | X tengelyű lineáris rezgőmotor | Lézeres autofókusz

Operációs rendszer

Xiaomi HyperOS

Csomag tartalma

Mobiltelefon/Adapter/USB Type-C kábel/SIM-tű/védőtok/Gyors üzembe helyezési útmutató és jótállási jegy/Biztonsági információk
*A csomag tartalma régiónként eltérő lehet.

 

2024.04.09.

Ezeket már olvastad?

+