MojAndroid
(x) hirdetés

A közkedvelt Nothing Phone (2a) nevű okostelefon új modellje nemrég érkezett a piacra, amely elsősorban egyedi kialakításával nyűgöz le. Kipróbálhattuk a középáras okostelefont, amely remek specifikációkkal és egyedi dizájnnal is büszkélkedhet.

Ha a Nothing Phone (2a) felkeltette érdeklődésed, és szeretnéd megvásárolni, két színváltozat közül tudsz választani, ezek pedig klasszikusan a fehér és a fekete. Emellett két memóriaváltozat közül is választhatsz, amelyeket a gyártó itthon kínál ügyfeleinek: a 8 GB RAM-mal és 128 GB belső tárhellyel rendelkező változatért 130 ezer forintot, míg a 12 GB RAM-mal és 256 GB belső tárhellyel rendelkező változatért 150 ezer forintot kell a kasszánál hagyni.

Az okostelefont szürke papírdobozban érkezik, de számomra elég olcsónak tűnt, és a dizájnja sem nyűgözött le annyira. Ami viszont igazán meglepett, az a kiegészítő csomagolás volt, amit az eredeti csomagolásból kihúztam. Belül egy gyönyörű fehér doboz található, amely magát a Nothing Phone (2a) készüléket tartalmazza. A doboz viszonylag könnyen kinyitható, bár probléma, hogy nincs rajta semmilyen védelem, ami megakadályozná, hogy az okostelefon egyszerűen kiessen belőle. Maga a telefon alatt egy töltőkábelt is találhatunk, amelynek mindkét végén USB-C csatlakozó van. Szokás szerint a Nothing sem mellékelt adaptert az okostelefonjához, amit én személy szerint nem szeretek, hiszen így a cégek rákényszerítik a vásárlókat a vásárlásra.

Nem kapunk sajnos a telefonhoz tokot sem, ami pedig nagyon hasznos lenne az okostelefon számára a dobozból kivéve, mivel a hátoldala üveg, csúszós, és az okostelefon nagyon könnyen összetörhet. Összességében azonban a csomagolás rendben van.

Design

A Nothing Phone (2a) elsősorban atipikus dizájnja miatt mindenképpen népszerű, ami nekem személy szerint nagyon tetszik. Biztosan mindenki figyelmét felkelti az eredetiségével és különösen az átlátszó hátlappal, ami eltér a piacon lévő többi okostelefontól. A hátlap átlátszó üvegből készült, amely alatt LED-ek és dizájnlapok vannak. A Nothing Phone 1-hez és 2-hez képest azonban a hátlap kialakítása megváltozott.

Maga a gyártó már felhívta a figyelmet a megváltozott kialakításra. Az egyik fő különbség a kamerák elhelyezése az NFC-tekercs közepén. Ez a lépés az okostelefon új ismertetőjegyét hozta létre – az úgynevezett “szemeket”. Mögöttük található az intelligencia központ, amely az egész telefon működését biztosítja. Az akkumulátorfedelet, a hátlap alsó felét Massimo Vignelli New York-i metró térképe ihlette. De magára a világításra majd később térünk rá.

Az okostelefont a 161,1 x 76,3 x 8,6 mm-es méreteivel és 190 grammos súlyával öröm volt kezelni. Meg kell azonban mondanom, hogy a védőborítás nélkül tényleg nagyon csúszós volt, mivel a hátlapja üveg és nagyon csúszós tapintású.

Az okostelefon alsó szélén egy klasszikus töltőnyílást, egy SIM-kártyahelyet és egy hangszórót is találunk. A bal szélén található a bekapcsológomb, a szemközti oldalon pedig a hangerőszabályzó gombokat találjuk. Végül megemlítem, hogy az okostelefon teljes kialakítása IP54-es tanúsítvánnyal rendelkezik.

Érdemes még megemlíteni, hogy az első generációhoz hasonlóan a vállalat nem építette be az okostelefonba a klasszikus 3,5 mm-es jack csatlakozót, ami egyes felhasználók számára hátrány lehet, de engem személy szerint egyáltalán nem zavar.

Kijelző

Az okostelefon előlapja egy 6,7 hüvelykes AMOLED kijelzőből áll, amelynek felbontása 1 080 x 2412 pixel. Maga a kijelző széltől-szélig kifeszített, és nincs alsó káva, amely helyet venne el. Az előlapi kamera sem zavarja semmilyen módon a kijelzőt, mivel a kijelző tetején található kis kör alakú kivágásban kapott helyett. A kijelző emellett egymilliárd színnel és 120 Hz-es képfrissítési frekvenciával büszkélkedhet. A kijelzőt a Corning Gorilla Glass 5 üveg védi a sérülésektől.

A kijelző maximális fényereje 1300 nits, de azt kell mondanom, hogy napfényben az olvashatóság nem volt egészen tökéletes. Normál nappali fényben viszont nem volt gond. Engem személy szerint azonban meglepett a nagyon tükröződő kijelző, a képernyő lezárása után rendkívül tükröződött benne minden, amire csak a kijelzőt fordítottuk. A képernyő egyébként támogatja a HDR10+ tartalmakat is.

Ami a maximális fényerősséget illeti, számomra elegendő volt, de mint már említettem, a közvetlen napfényben kicsit nehezen olvasható a kijelző. A kijelzőbe ujjlenyomat-olvasó van beépítve, ami zökkenőmentesen működött. Természetesen az arcfeloldást is be lehet állítani, ami már klasszikusnak számít az okostelefonokon. Klasszikusan beállítható világos vagy sötét üzemmód, valamint élénk vagy normál színvilág.

Teljesítmény

Az okostelefon nagyszerű teljesítményéről a MediaTek Dimensity 7200 Pro processzora gondoskodik. Két benchmark teszt segítségével teszteltem, hogy a processzor hogyan kezeli az egész telefon teljesítményét. Az első az AnTuTu Benchmark teszt volt, amelyben a Nothing Phone (2a) véleményem szerint nagyon jól teljesített. A tesztelés során igényesebb játékokat is játszottam az okostelefonon, és azokat is jól kezelte. Erről valószínűleg az okostelefon játékmódja tehet, mivel ez egy kicsit javítja a teljesítményét.

Ami az okostelefon memóriáját illeti, két változatban kapható. Én a 8 GB RAM-mal és 128 GB belső tárhellyel rendelkező változatot teszteltem. Ha tudod, hogy több belső tárhelyre van szükséged, akkor azt javasolnám, hogy a 256 GB-ot kínáló változatot válaszd, mivel a készülék nem rendelkezik memóriakártya foglalattal. Ha azonban olyan tárhelyet használsz, mint a Google Fotók vagy a Drive, akkor szerintem ez a verzió elég lesz neked.

Glyph felület

Ami magának az okostelefonnak a világítását illeti, azt “Glyph Interface”-nek hívják. Első pillantásra már az okostelefon hátlapja is érdekes, de amint a LED-ek kigyulladnak, biztos, hogy mindenkinek megakad rajta a szeme. A készülék beállításaiban külön szekciót találhatsz, amely érdekes funkciókat kínál.

Engem leginkább a hangerőt jelző opció érdekelt. Beállítható az is, hogy a LED-ek milyen módon villogjanak egy értesítés fogadása után, illetve, hogy bejövő hívást jelezzenek. Ezt minden egyes kapcsolatra külön-külön beállíthatod, így könnyebb lesz megmondani, hogy ki hív.

A fényerősséget is beállíthatod preferenciáid szerint, és kikapcsolhatod az egész kezelőfelületet is. Én személy szerint ezt játék közben használtam, mivel a Glyph felület a zene ütemére való villogásra is lehetőséget kínál. Ez nagyon jól néz ki zenehallgatás közben, és életre kelti az egész dizájnt.

Szoftver

Már a dobozból kivéve Android 14 vár rád a Nothing OS 2.5.4-gyel. Maga a keretrendszer érdekes funkciókat kínál, és szebb és különlegesebb felhasználói felületet biztosít. Ennek köszönhetően az okostelefon beállításakor választhatod az ikonok klasszikus megjelenését vagy közvetlenül a Nothing által kínált dizájnt. Minden alkalmazáshoz saját ikonja van a cégnek, ezek színben is testreszabhatóak.

Nem szabad megfeledkeznem a Nothing Phone (2a) által kínált témákról sem. Engem a mesterséges intelligencia segítségével történő háttérkészítés lehetősége is lenyűgözött, amivel más okostelefonokon még nem találkoztam. Ez a lehetőség többféle stílusváltozatot kínál, amelyekből az AI a kombinálás után létrehozza a saját hátterünket.

Aksi

A Nothing Phone (2a) beépített akkumulátora 5000 mAh. Egy átlagos felhasználó számára az okostelefon körülbelül másfél-két napig bírja egyetlen feltöltéssel. Nálam sem volt ez másképp. Ez azonban attól függ, hogy milyen intenzíven használod a telefont, és mennyi a képernyőidőd. Tény, hogy igényesebb játékokkal való játék közben a telefon gyorsabban lemerül, mint amikor csak üzeneteket írsz, vagy a közösségi oldalakon görgetsz.

Az akkumulátor kapacitása valamivel nagyobb, mint az első generációs okostelefoné, és a gyártó állítása szerint 60 perc alatt lehet 100%-ra tölteni. Ezt az állítást azonban meg kell cáfolnom, mivel nagyon meglepett a tesztem eredménye. Akkor kezdtem el tölteni a Nothing Phone-t (2a), amikor az akkumulátor 19%-os töltöttségi szinten volt. A 100%-os töltés azonban nem is egy órát, hanem akár 2 órát is igénybe vett.

A töltési időtartamot azonban befolyásolhatja az adapter teljesítménye is, ami nincs a csomagban. Éppen ezért a töltés minden esetben eltérő ideig tarthat. A maximális támogatott teljesítmény 45W-os vezetékes töltés, vezeték nélküli töltés nincs.

Adatkapcsolat

A Nothing Phone (2a) a 802.11 a/b/g/n/ac/6 szabvány szerinti Wi-Fi változatot kínál, emellett rendelkezik Bluetooth 5.3-as verziójú csatlakozási lehetőséggel, és van GPS, GALILEO, GLONASS, BDS, QZSS navigáció is. Az okostelefon NFC chipet is kínál, amelynek köszönhetően a bankkártyákat az okostelefonba helyezheted, és a telefonon keresztül fizethetsz velük.

A telefon alján találjuk az USB-C 2.0 verzióját és az USB OTG-t, amely lehetőséget nyújt külső tároló csatlakoztatására a telefonhoz. Ahogy már említettem, a klasszikus 3,5 mm-es jack csatlakozót itt sem találjuk. Ami a hívásokat illeti, azt kell mondanom, hogy minden gond nélkül működött, a hívások és a hangszórók minősége igazán jó.

Fotózás

Az okostelefon hátlapján az áttetsző kialakítás mellett megtalálhatjuk az új modell ismertetőjegyét is – a telefon szemeit. Az első elsődleges kamera egy 50 MP-es érzékelő, f/1.9-es rekeszértékkel. Ez utóbbi természetesen optikai képstabilizátorral rendelkezik.

A második szenzor szintén 50 MP-es, és egy ultraszéles látószögű kamera, 114 fokos látómezővel és f/2.2 rekeszértékkel. A kamerák mellett egy LED-es vakut is találunk. Ezen kívül a Glyph világítás segítségével is készíthetünk fotókat, ami azonban nem túl praktikus.

Maga a kamerák kialakítása tetszik, de az első generációs Nothing Phone-ra (1) kialakítása tetszetősebb. A cég azonban ismét kiemelkedővé tette a termékét ezzel a megjelenéssel. Ami a Nothing Phone (2a) segítségével készített tényleges fotókat illeti, azt kell mondanom, hogy elégedett voltam az eredménnyel, a telefon bár nem kifejezetten egy fotós telefon, remek fotókat készít, igaz ez az éjszakai képekre is.

Ezenkívül a telefon néhány érdekes funkciót is kínál, amelyeket a kamera megnyitásakor állíthatsz be. Engem az Expert mód érdekelt, ahol saját magad állíthatod be a fényképezési feltételeket, például az ISO-t. Emellett a klasszikus panoráma és portré lehetőségek sem maradhatnak ki. Videót 1080p-ben lehet rögzíteni 60 képkocka/másodpercnél magasabb képkockasebességgel. Természetesen 4K felbontásban is lehet videót rögzíteni, de ez csak 30 fps sebességgel támogatott.

A képek első pillantásra élesek és színkiegyensúlyozottak. Ez azonban a fényviszonyoktól is függ. Világosabb fényben a fotók egyes részei kissé túlexponáltak voltak, de így is szépen mutattak.

Értékelés

Összességében a Nothing Phone (2a) egy remek kis okostelefon. Nekem személy szerint nemcsak az egyedi kialakítása miatt tetszik, hanem az általa kínált funkciók és specifikációk miatt is. Mindenképpen tetszeni fog mindenkinek, aki nem csak egy közönséges okostelefont szeretne a zsebében hordani. A legnagyobb pozitívum számomra a hátoldala a Glyph felülettel.

A Nothing Phone (2a) készüléket a középárkategória egyik jobb okostelefonjához sorolnám, amely még a legigényesebbeknek is tetszeni fog. Az akkumulátoros üzemidőt szintén pluszként értékelem, de a töltés hossza kisebb hátrány lehet. A cég a dizájn megváltoztatásával biztosította magának a figyelmet a techvilágban. A Nothing Phone (2a) készüléket mindenkinek ajánlom, aki szereti a nagyszerű dizájn és a jó specifikációk kombinációját megfizethető áron.

2024.04.09.

Ezeket már olvastad?

+