MojAndroid
(x) hirdetés

Mondhatnánk, hogy az okosórák viszonylag új dolognak számítanak. Ez részben igaz, de az első ilyen termékkel kapcsolatos kísérletek az 1990-es évekre nyúlnak vissza. Megemlíthetjük például a Timex Datalink órát 1994-ből vagy a Seiko Ruputer-t 1998-ból. Ezek azonban nagyon gyenge próbálkozások voltak az okoseszközök terén. Ha ma megnézzük az okosórákat, láthatjuk, hogy a legjobbaknak csúcskategóriás kijelzőjük van, hosszú akkumulátor-üzemidővel rendelkeznek, fizethetünk velük, zenét hallgathatunk rajtuk keresztül, csatlakozhatunk Wi-Fi-hez vagy önállóan telefonálhatunk velük anélkül, hogy okostelefonra csatlakoznánk.

Egy kis történelem

Az első valamiféle úttörő termék a Pebble Watch volt. Ezeket még 2012-ben mutatták be a Kickstarteren, 2013 elején kerültek forgalomba, és nagy feltűnést keltettek. Minden rendes tech-rajongó meg akarta szerezni őket. Az első Apple Watch 2015-ben érkezett, és jelenleg ez a sorozat a világ legkelendőbb okosóra-sorozata. Ma már talán minden okostelefon-gyártó kínálja a modelljeit, de vannak olyan márkák is, amelyek szűkebben az órákra specializálódtak. Ilyen például a Garmin vagy a Fitbit.

Az intelligens gyűrűk jelenleg nem annyira népszerűek, bár az első ilyen modellt 2013-ban mutatta be a McLear. Ezeket az Oura Ring modellek hozták be a köztudatba, az első modellt 2015-ben mutatták be. Jelenleg a legújabb modell a 3. generációs Oura Ring, amely 2021 októberében került forgalomba, és egy fejlett eszköz, amely számos funkciót kínál.

Óra vs. gyűrű: alapvető összehasonlítás

Bár kívülről két teljesen különböző eszköznek tűnhet, sok közös van bennük. Mindkettő képes csatlakozni az okostelefonodhoz, lépéseket számolnak, nyomon követik a pulzusszámot, az alvást és még sok minden mást. Ebben az értelemben hasonlítanak egymásra. A fő különbség két dologban van, és ez a két dolog az, ami számít, hogy a felhasználó mit részesít előnyben.

Az órák általában okosabbak, mert kijelzőt kínálnak, és normálisan működtethetők. Összességében több funkcionalitással is rendelkeznek, telefonálhatnak stb, tehát az első nagy különbség a kijelző. A második különbség az, hogy hol viseljük ezt a készüléket. Valaki nem bánja a vastagabb gyűrűt, valaki inkább az okosórát. A legnagyobb probléma inkább alváskor szokott lenni, ahol a felhasználók gyakran mondják, hogy egyszerűen nem alszanak az órával. Ez megfosztja őket az egyik funkciótól – az alváskövetéstől.

Ha Te is közéjük tartozol, talán egy okosgyűrű jó megoldás lehet. Ez is képes nyomon követni az alvást, ráadásul lényegesen kisebb eszköz, ami nem kell, hogy kényelmetlen legyen, amikor ágyban vagy.

Órák vs. gyűrűk

Általánosságban elmondható, hogy az órák szélesebb körű funkcionalitást kínálnak. Az igazán okosak például eSIM-et használnak, így teljesen függetleníthetik magukat a telefonodtól. Saját alkalmazásboltjuk van, adatforgalomra és Wi-Fi-re is tudnak csatlakozni. Lehet velük telefonálni, Bluetooth fejhallgatóval csatlakoztatni, zenét streamelni és így tovább. A gyűrűk erre nem képesek.

Az órákhoz képest azonban meglehetősen jól nyomon követik a sporttevékenységeket, a pulzusszámot, a vér oxigénellátását, az alvást és így tovább. Csak azért nem mutatják meg az adatokat azonnal a kijelzőn, mert nincs kijelzőjük. Van azonban egy alkalmazás, ahol szépen megtalálhatod az összes leolvasott értéket.

A gyűrűkből hiányzik az a fő funkció, amiért az órát egyáltalán kitalálták. Nem mutatják az időt. Az okosóra fő funkciója is hiányzik, mert nem mutatja az értesítéseket. Érzed a rezgést, de elő kell venned a telefonod, hogy megtud, ki küldött Neked sms-t. A fejlett órákon nemcsak elolvashatod az értesítést, hanem válaszolhatsz is rá, akár szövegesen, akár hanggal.

Mennyibe kerül?

Itt kezd meglehetősen bonyolulttá válni a dolog. Mondhatnánk, hogy egy apró gyűrű nem kerülhet sokba, de olcsónak biztosan nem mondhatóak, legalábbis azok, amelyek valóban széles körű funkcionalitást kínálnak. Előnyük lehet az is, hogy a gyártó gyakran különböző anyagú változatokat kínál, ami meghatározza a végső árat.

Az árak összehasonlítása gyakorlatilag lehetetlen, mivel mindkét termék különböző árszinteken kapható. Ez a kivitelezés minőségétől, a tulajdonságoktól és így tovább függ. A gyűrűkhöz hasonlóan olcsó, alkalmas okosórákat is találhatunk, de a legdrágább luxusmodelleket is, amelyek gyakran több mint 1000 euróba kerülnek. A választás teljesen tőled és a te preferenciáidtól függ.

Előnyök vs. hátrányok áttekintése

Az intelligens gyűrűk előnyei

  • Nem feltűnő és elegáns
  • Kényelmes viselet

Az intelligens gyűrűk hátrányai

  • Hiányzik a kijelző
  • Korlátozott számú funkció

Az okosórák előnyei

  • Kijelző
  • Nagyobb számú funkció
  • Szélesebb választék különböző árkategóriákban

Az okosórák hátrányai

  • Nagyobbak és nehezebbek
  • Útban lehet bizonyos tevékenységeknél
2024.03.07.

+