MojAndroid
(x) hirdetés

A Tesla Model Y volt Európa legkelendőbb autója 2023-ban. Nem a legkelendőbb EV, hanem a legkelendőbb autó. Becslések szerint 254 822 darabot adtak el belőle a kontinensen, ami minden más autómodellt felülmúlt – EV-ket, PHEV-ket, belső égésű autókat, bármit.

Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy EV-nek sikerült ez a bravúr. Ez egyben az első alkalom, hogy egy középkategóriás autó kapja a vezető helyet, és az első alkalom, hogy a modern korban egy nem európai autó viszi el a koronát. Úgy tűnik, az emberek nem tudnak betelni az Y-modellel – és ráadásul most lett olcsóbb egész Európában.

A második helyen a Dacia Sandero végzett 235 893 eladott modellel, az értékesítési adatok szerint az EU-ban, az EFTA-országokban (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) és az Egyesült Királyságban történt eladások 97%-ával. Az eladások további, még be nem jelentett 3%-ának nagyon kevés esélye van arra, hogy a jelenlegi állás szerint felborítsa a rangsort.

Az Y-modell februárban, márciusban, májusban, júniusban, augusztusban, szeptemberben és decemberben volt Európa legkelendőbb modellje. Januárban, áprilisban, októberben és novemberben a Sandero vezetett, júliusban pedig a Volkswagen T-Roc vitte el a prímet.

Ha már a T-Rocról beszélünk, az egész évben a 3. helyen állt, a Renault Clio és a Peugeot 208 előtt. Ezek mindegyike, beleértve a Sanderót is, kisebb autó, mint az Y-modell, és általában ezek szoktak lenni a legkelendőbb modell győztesei. 2022-ben a 208 volt az első számú eladó, amelyet a Sandero követett. A hullámok határozottan, végre az EV-k javára fordulnak Európában.

(via)

2024.01.19.

Ezeket már olvastad?

+