MojAndroid
(x) hirdetés

Az Apple a negyedik negyedévben megelőzte a Samsungot a világ vezető okostelefon-gyártójaként, és a Canalys piackutató cég szerint a teljes szállítás 24%-át szerezte meg. A cupertinói vállalat az évet is a vezető gyártóként zárta, ami az első alkalom, hogy éves szinten megelőzte a Samsungot. Az okostelefon-szállítások 2023 negyedik negyedévében elérték a 320 millió darabot, ami 8 százalékpontos növekedést jelent 2022 negyedik negyedévéhez képest.

2023 negyedik negyedéve volt az első olyan negyedév, amelyben hét egymást követő negyedévnyi csökkenés után pozitív növekedés volt tapasztalható. A Canalys 2023-ra 1,1 milliárd okostelefon-szállításra számít, ami 4 százalékpontos csökkenést jelentene a 2022-es értékekhez képest.

2023 negyedik negyedévében az Apple az összes szállítás 24%-ával az élen végzett, köszönhetően az iPhone 15 sorozat iránti erőteljes keresletnek. A Samsung 17%-os részesedéssel a második helyen végzett, de az alsó kategóriás szegmensben részesedést vesztett. A harmadik helyen a Xiaomi (13%) végzett, míg a Transsion (9%) folytatta emelkedését, és a negyedévet a negyedik vezető okostelefon-gyártóként zárta. A Vivo (7%) zárta az első öt helyezettet.

A Canalys elemzői szerint a kereslet fellendülését a közel-keleti, afrikai, ázsiai és latin-amerikai piacok táplálták. Különösen az alsó és középkategóriás készülékek szolgáltak a növekedés fő hajtóerejeként. Előre tekintve a Canalys várakozásai szerint a 2024-ben piacra kerülő csúcskategóriás készülékek esetében a készülékeken belüli AI lesz a fő hangsúly, a főbb szereplők pedig igyekeznek támogatni a nagyobb piaci kereslet megragadására irányuló céljaikat.

(via)

2024.01.16.

Ezeket már olvastad?

+