MojAndroid
(x) hirdetés

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a szoftveróriás harmadik vezetője aki elismeri, hogy a vállalat elkövetett néhány súlyos hibát a mobilos jelenlétét illetően. Satya Nadella 2014-ben vette át a korábbi vezérigazgató, Steve Ballmer helyét, és alig több mint egy évvel később 7,6 milliárd dollárért megvásárolták a Nokia mobilos üzletágát.

A Business Insidernek adott interjújában Nadella elismerte, hogy a Microsoft “kilépését” a mobiltelefon-üzletágból jobban is kezelhette volna. Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiai hibát vagy rossz döntést bánhatott meg, Nadella így válaszolt:

Az a döntés, amiről szerintem sokan beszélnek – és az egyik legnehezebb döntés, amit akkor hoztam, amikor vezérigazgató lettem – az volt a kivonulásunk a mobiltelefon üzletágból. Utólag visszatekintve úgy gondolom, hogy lett volna mód arra, hogy működőképessé tegyük, talán újra feltalálva a számítástechnikai kategóriát a PC-k, a táblagépek és a telefonok között.

A Microsoft néhány évvel a Nokia telefonüzletágának leírása után végül megerősítette, hogy a Windows Phone halott, de már fél évvel a döntés után egyértelmű volt, hogy a Windows Phone-nak vége. A Microsoft azóta piacra dobta Android-alapú Surface Duo és Surface Duo 2 készülékeit, de utódja nincs a láthatáron, és szoftverfrissítések hiányában nem világos, hogy mit hoz a jövő a Surface Duo számára.

Nadella immár a harmadik Microsoft-vezérigazgató, aki elismeri a vállalat mobilos hibáit. A Microsoft társalapítója és korábbi vezérigazgatója, Bill Gates azt mondta, hogy “eddigi legnagyobb hibája” az volt, hogy a Microsoft vesztett az Androiddal szemben. A Google 2005-ben 50 millió dollárért vásárolta fel az Androidot, és Eric Schmidt korábbi vezérigazgató 2012-ben elismerte, hogy a Google kezdeti célja az volt, hogy legyőzze a Microsoft korai Windows Mobile erőfeszítéseit.

Steve Ballmer, a Microsoft korábbi vezérigazgatója szintén lassan reagált az Android és az iPhone fenyegetésére, a vállalat erőfeszítéseit a Windows Mobile-ra összpontosította, miközben híres nevetségessé tette az iPhone-t, amelyet a “világ legdrágább telefonjának nevezett, és nem vonzza az üzleti ügyfeleket, mert nincs billentyűzete”.

Ballmer 2013-ban elismerte, hogy sajnálja, hogy nem koncentrált sokkal korábban a telefonra.

Sajnálom, hogy volt egy időszak a 2000-es évek elején, amikor annyira a Windows [Vista] körüli teendőkre koncentráltunk, hogy nem tudtuk átcsoportosítani figyelmünket a mobilokra. Ezt a dolgot sajnálom a legjobban.

A Microsoft azonban az elmúlt évtizedben az Android és az iOS alkalmazásokra összpontosított. A vállalat folyamatosan frissíti Phone Link alkalmazását, amellyel az Android és akár az iPhone készülékek is összekapcsolhatók a Windows rendszerrel, és a Microsoft szoros kapcsolatot ápol a Samsunggal, hogy mobil Office alkalmazásai előre telepítve legyenek a Samsung androidos készülékein.

(via)

2023.10.30.

Ezeket már olvastad?

+