MojAndroid
(x) hirdetés

Nemrég megjelent a Samsug Galaxy TAB S9 FE, a népszerű S7 FE utódja. Ez gyakorlatilag egy Tab S9 csúcs tablet külsejébe bújt, zászlóshajó funkciókkal ellátott tablet, de gyengébb hardverrel és egy olcsóbb, mindenki számára elérhetőbb árcímkével, ráadásul október 31-ig megvásárolva még egy Galaxy Buds FE aktív zajkioltásos fülest is adnak mellé ajándékba. 

A táblagép egy vékonyka dobozban érkezik, a tablet alatt pedig egyből ott van egy érintőtoll ami igencsak pozitív, piros pont a Samsungnak. Itt is figyelnek a részletekre, a toll színe minden esetben megegyezik a táblagépével. Van még a csomagban egy USB-C -> USB-C kábel is a töltéshez, valamint némi papirmunka illetve sim tű, ami két okból is hasznos lesz: van ugyanis microsd bővítési lehetőség, valamint van 5G-s, SIM kártyás változat is. Töltőadapter viszont nincsen, azt külön kell beszerezni.

Nos, nézzük magát az eszközt. Hozzánk halvány menta színben érkezett, sokszor inkább szürkének hat majd. Ezen a színen kívül van ezüst valamint szürke színű is, méretben pedig van egy S9 FE+ is, ami 12.4 tized hüvelykes képátlóval rendelkezik, illetve mindegyik kapható csak WI FI -s illetve 5G-s változatban is. A tabletnek aluminium unibody háza van, szép, matt felülettel, nagyon kellemes az anyaghasználat, a tapintás valamint értelemszerűen az összeszerelés is kiváló, ezen a téren abszolút prémium hatást kelt. A rövidebb oldalakat megnézve láthatjuk, hogy mindkét oldalon van hangszóró, tehát sztereó hangzást kapunk, amit az AKG tökéletesített. Az egyik rövid oldalon van még az USB-C port is, a másik oldalon pedig a microsd és SIM kártya tartó fiók, a hosszanti oldalon 3 portos csatlakozót találunk a billentyűzetes tokokhoz, míg a másik oldalon a hangerőgombok és a lezáró gomb található meg. A hátlapon van egy kiemelkedő kamera, ennek a dizájnja illik az új Galaxy mobilok dizájnvonalához, ez itt egyébként egy 8 megapixeles darab. A kialakítását nagyon eltalálták, hiába emelkedik ki, egyáltalán nem billeg a gép ha az asztalra rakjuk. Érdekes még, hogy tablet létére IP68 vízállósággal rendelkezik, szóval aki kádban nézne rajta filmet és véletlenül beleejti, akkor nem kell attól tartania, hogy tönkremegy, ez egy elég egyedi tulajdonság.

Merüljünk el a részletekben

Kezdjük a bekapcsoló gombbal: ebben egy ujjlenyomatolvasó van integrálva, ami gyors és pontos, könnyű használni, ezen kívül egyébként még 2D-s arcfelismeréssel is lehet védeni a táblagépet. Ergonómia szempontjából viszont nem tetszik a gomb kialakítása, ellentétben a hangerő gombokkal, ez a gomb nem lóg ki a készülékből, majdhogynem síkban van az oldalával, ezért egy csomószor keresgélhetjük, nehéz eltalálni.

A mellékelt S Pen passzív, tehát nem kell neki töltés, viszont mágneses, és a tablet hátlapján és hosszanti oldalakon is van olyan felület ahová fel lehet csatlakoztatni és lehet ott tárolni.

A kijelző körüli káva vastagsága minden oldalon egyforma, a panel pedig HDR10 képes IPS LCD, most már 90 Hz-es képfrissítéssel, így a görgetések simák, az animációk szép folytonosak. A felbontását tekintve 249 ppi-s pixelsűrűsége van ami egészen éles képet ad bár kicsit elmarad például a Xiaomi Pad 6 vagy a 10. generációs iPad felbontásától. 

Ha nagyon közelről nézzük azért látunk pixeleket az ikonok körül de egyébként éles, szép képe van. A fényerő bőségesen elegendő, 720 nites maximum, beltéri használatra, világos környezetben is bőven jól leolvasható. A kijelzőn megjelenő színek, kontraszt elég jók, a filmek, videók jól néznek ki rajta a HDR10 nek köszönhetően, a 90Hz miatt pedig folytonos az egész a használata közben. Természetesen L1 tanúsítvány van, tehát a HD Streamelés is adott, korrekt panel és az S7 FE hez képest sok mindenben fejlődött. Azt azért megjegyeznénk, hogy a középkategóriában vannak nagyobb felbontású, jobb képfrissítésű és színmélységű panelek is a piacon konkurens márkáknál, viszont ha nem rakjuk őket egymás mellé, akkor ez is tökéletesen jó, hiányérzetünk nem lesz.

Nézzük a hardvert. Exynos 1380 chipset került bele, ami az A54 mobil szériában is van, szóval a benne levő erő középkategóriás. Tárhely méretből itthon csak 128 gigás változatot kínál a Samsung hivatalosan, a sima S9 FE esetén 6, a plusz modell esetén 8GB rammal, illetve további virtuális ram hozzáadható a tárhelyből. A tárhely UFS technológiájú, de nem tudni pontosan melyik, illetve bővíthető microsd kártyával akár 1TB-ig, szóval tárhely gondok nem lesznek.

Nézzük a nyers teljesítményt, a benchmarkokat. Mind a CPU mind a GPU teljesítménye középkategóriás, ez látszik a számokból a stressz teszten pedig végig a maximális szintet tudja hozni, eközben nem is melegszik, csak a egy kicsit langyosodik a rendszerchip körül ezen a területen. Ez az erő bőven elég a tablet rendszerének megfelelő futtatásához, valamint alkalomadtán akár játékokkal is simán megbírkozik, pl egy Asphalt 9  szépen fut rajta. A rendszert simán viszi, akár képszerkesztő alkalmazásokat is lehet neki adni gond nélkül, de azért ha sok minden megy egyszerre, érezni rajta, hogy ez nem egy felsőkategóriás gép, mindent megold akadásmentesen de kicsit komótosabban. Ez a hardver azért jó előrelépés az elődhöz, az S7 FE hez képest. Nyers erőben ettől függetlenül ugye ugyan az a helyzet mint a kijelzőnél, hogy ebben az árkategóriában kapni ennél erősebb hardvert is, de ami most jön, abban a Samsung táblagépek utcahosszal a legjobbak és a hardver erejét bőven ellensúlyozzák, ez pedig a szoftver:

Jelenleg One UI 5.1.1 fut rajta Android 13 alapokon, a szokásos Samsung tablet funkciókkal, és itt mindent megkapunk, ami a jóval drágább S9-ben is elérhető. Vannak a szokásos Samsung alkalmazások, rengeteg személyre szabási lehetőséggel, színpalettákkal, elrendezésekkel. Kapunk rengeteg widget opció, illetve ezek a záróképernyőre is kipakolhatók. Van külön dokkolt nézet is ha töltőre van dugva a táblagép, természetesen ez is konfigurálható. Van alsó dokk sáv is, ami az appok indítását illetve a multitaskinget megkönnyíti, itt az alap appok mellett 4 legutóbb használt alkalmazás is jelen lehet. Ha már multitasking, egy csomó elrendezés van, ezek nagyon egyszerűen méretezhetők, tologathatók, egymásra pakolhatók, és egyszerre jó sok alkalmazást tud kezelni egy képernyőn ami nagyon király. Ráadásul erre jön még a DEX is, ami az S9 FE-nél is elérhető, ami gyakorlatilag a Samsung asztali alkalmazása, így akár önmagában, vagy akár monitoron, tv-n kvázi számítógép funkcókkal használható a táblagép. Ez még mindig egy olyan funkció ami nincs máshol, Windowshoz hasonló felület fogad és van minden amire szükséged lehet: billentyűzet és egér támogatás is. Megkapjuk persze a szokásos Samsung Knox és Mcafee eszközvédelmet is. 

A mellékelt érintőtoll használata is pofonegyszerű és nagyon pontos, jó a használati érzet is, de ez ugye az alap, passzív fajta, nincs nyomás érzékelés és nem kell tölteni sem, viszont a toll pro verziójával is kompatibilis a táblagép. Rengeteg funkciója van és ezen végig is tud vezetni a rendszer.  A szoftver támogatása is hosszú, 4 év OS és 5 év biztonsági frissítéseket ad mellé a Samsung ami nagyon nagyon értékelendő. A szoftveres rész csillagos ötös, androidos vonalon a legjobb, ebben nagyon top a készülék és nagyon jól, egyszerűen használhatóvá teszi a táblagépet rengeteg hasznos funkcióval és személyre szabási lehetőséggel.

Adatkommunikáció terén ami említésre méltó, hogy van wifi 6, de nincs nfc, és gps sem. Ez egy érdekesség, ugyanis a Samsung a specifikációkban írja hogy van, de ebben a wifis modellben nincs, szóval vélhetően csak az 5G-s változatban van GPS. Az 5G-s modellnél e-sim lehetőség is van.

Üzemidő terén 8000 milliamperórás telep gondoskodik az áramellátásról. Tablet esetén nehéz üzemidőt meghatározni mert használati módtól függ, valakinél 1 napot bír, aki egész nap filmet néz és dolgozik rajta, valakinél meg heteket elmegy, ha csak néha nyúl hozzá. Mi úgy tapasztaltuk, hogy napi 2-3 órás használattal körülbelül 3 napot bír ki egy töltéssel. Teszt gyanánt Netflixet néztünk rajta 2 órán keresztül, félig felhúzott kijelző fényerővel, így 15%-ot csökkent a töltöttség, szóval filmet nézni félig felhúzott kijelzőn majd 13 órát lehet rajta, de nagyon fényes a panel így ennél kisebb fényerőn fogod használni, szóval effektíve ennél is tovább bírja majd. A töltés érdekes és ellentmondásos… specifikációkban sehol sem írják, de jónéhány külföldi teszt 45W szuper gyors töltést említ, de a valóság az, hogy sajnos nem, nem annyi, ez fals infó. A maximum töltés 15W volt, 60W os töltővel de átlagban inkább 10W körül töltődött, legalábbis az Antutu szerint. A Samsung oldalán van egy sejtelmes leírás arról, hogy a 45W os gyors töltés csak akkor érhető el ha a kijelző ki van kapcsolva és a töltöttség eléri a 30% ot, tehát biztosan nem 45Watt ha a csillagozott rész is 15-ről beszél. Úgyhogy az a gyors töltés inkább 15W, és nem gyors, cserébe jó lassú, a teljes feltöltés körülbelül 3 órát vesz igénybe, 30 perc alatt pedig 20% ot lehetett beletenni.

A kamerák tekintetében a hátlapi 8 megapixeles és autofókuszos, de nem hinnénk, hogy bárki fotózásra vagy videózásra használná, egyébként 1080p 30 képkockás felvételre képes. Egy táblagépben a hátlapi kamera a dokumentumok szkennelésére jó, arra pedig ez tökéletes. A szelfi kamera inkább érdekesebb, ez a hosszanti oldalon van és 12 megapixeles felbontása van, ez pedig tud 4K 30 képkockát is. Ezt már biztos gyakrabban fogja használni a táblagép tulajdonosa, pl videócsetelésre.

Mivel Samsung táblagépről van szó, gyári kiegészítők garmadája elérhető mellé, pl. Smart Book Covert, többféle billentyűzetes tokot, aktív S Pen-t, kijelzővédőt is lehet vásárolni.

Nézzük az árazást: Az S9 FE így, érintőtollal hivatalosan 210 ezer forint listaáron, az 5g-s változat pedig 250 ezer. A nagyobb, plusz változat 280 ezer, míg 330 ezret kérnek az 5G-s verzióért. Október 3- ig rendelve a Samsung mellédob még egy 40 ezer forint értékű Galaxy Buds FE fülhallgatót is ajándékba. Konkurens őszintén nem nagyon van az új androidos táblagépek között: a Xiaomi Pad 6 erősebb és jobb a kijelzője valamint olcsóbb is, ám ott pluszban kell venni érintőtollat és nincs sim kártyás variáns, valamint szoftveresen a Samsung sokkal többre képes. 

Ami inkább konkurens, az is házon belül van, a Tab S8, ami a korábbi csúcsmodell, már csak egy kicsit drágább mint az S9 FE, ellenben kijelzőben és erőben is többet nyújt, igaz régebbi, tehát a szoftveres támogatása rövidebb lesz.

Egy pechje van az újdonságnak: most október 17-én csökkentette az Apple az iPad-ek árait a jobb forint dollár árfolyam miatt, az iPad 10 260 ezer helyett 200 ezer lett, olcsóbb ennél és azért a DEX-et leszámítva az minden téren többet nyújt, igaz nem Androidot futtat.

Véleményünk szerint egész jól sikerült az S9 FE, az elődhöz, az S7 FE hez képest fejlődött a kor elvárásai szerint, az ajándék fülessel egészen jó ajánlat, és főleg akkor, ha a szoftveres funkciók fontosak számodra, valamint ha ki tudod használni a Samsung szuper multitasking funkcióit, esetleg a DEX -et. Ha ezek nem érdekesek, akkor azért vannak más alternatívák is a piacon.

Jó készülék lett, elfogadható áron, bár később biztosan csökken még az ára, de jár a piros pont a Samsungnak a tabletért, a fekete pont pedig a hazai marketingeseiknek, azért, mert ezt a készüléket megint nem a Samsung Magyarországtól kaptuk.

A videót partnerünk, a Ren-Tech csatorna készítette.

2023.10.28.

Ezeket már olvastad?

+