MojAndroid
(x) hirdetés

A Qualcomm következő generációs Snapdragon 8 Gen 3 processzora immár hivatalos, és úton van afelé, hogy 2024 legjobb Android okostelefonjait táplálja. Amíg várakozunk, az AndroidAuthority megragadta a Qualcomm egyik Snapdragon 8 Gen 3 referenciatelefonját, és lefuttatta a szokásos teljesítmény-összehasonlító teszteket, hogy lássuk, hogyan teljesít a chip.

A Qualcomm referenciatelefonját egy Snapdragon 8 Gen 3 hajtja normál órajelen, 6 GB LPDDR5X RAM 4,8 GHz-en, 512 GB gyors UFS4.0 tároló és egy 144 Hz-es, 6,65 hüvelykes, 2340 x 1080 felbontású, 2 340 x 1 080 felbontású kijelző. Ez egy nagyon csúcskategóriás beállítás, de tükröznie kell a 2024-ben érkező következő generációs telefonokat, talán a RAM-számot leszámítva.

Először is, hasonlítsuk össze a Qualcomm referenciapontjait az előző generációval. A GeekBench 5-től kezdve (a GeekBench 6 a 8 Gen 2 után jelent meg), 15%-os ugrást látunk az egymagos teljesítményben, a tavalyi X3-ról a nagy teljesítményű Arm Cortex-X4 magra való áttéréssel. A többmagos teljesítmény sokkal nagyobb mértékben növekszik, köszönhetően az újszerű 1+5+2 CPU-mag beállításnak, amely egy extra középső CPU-magot (egy Cortex-A720) vezet be egy kisebb, alacsony fogyasztású mag rovására. A csúcsteljesítmény 31%-kal nőtt, ami az erősen többszálas munkaterhelések esetében potenciális változást jelenthet.

A PCMark pontszámok is 15%-kal nőttek, ami azt mutatja, hogy a telefon nagy teljesítményű memóriával való párosítása még mindig jelentős teljesítménynövekedést eredményezhet a különböző gyakori munkaterhelésekben, az adatmanipulációtól a videószerkesztésig. Ez azonban az a terület, ahol a gyártók implementációi nagyban eltérnek a Qualcomm referenciaegysége által kínált csúcsteljesítménytől.

A Qualcomm azt állítja, hogy a legújabb Adreno GPU 25%-kal gyorsabb, mint az előző generáció, ami minimumnak tűnik. A 3DMark Wild Life pontszám kolosszális 40%-kal ugrott meg. A Snapdragon 8 Gen 3 a szélesebb körű teljesítménynövelések mellett Vulkan-specifikus API-fejlesztéseket is végrehajtott, ami megmagyarázza a vártnál nagyobb teljesítménykülönbséget. Ez nyilvánvalóan jó hír a játékosok számára; a Vulkan az egyre népszerűbb platformokon átívelő API, és a sugárkövetésre használják. Erről hamarosan bővebben.

A Qualcomm referencia telefonjait a Snapdragon 8 becenév bevezetése óta követik nyomon. Három generációra visszatekintve (és a 8 Gen 1 Plus frissítésre), néhány őszintén szólva kolosszális javulást láthatunk. A GeekBench szerint mindössze három rövid év alatt a többmagos csúcsteljesítmény több mint 80%-kal nőtt, akárcsak a grafikus teljesítmény. Arról nem is beszélve, hogy az energiahatékonyság folyamatosan javul, így ezek az extra képességek nem mennek az akkumulátor élettartamának rovására. És mindezt anélkül, hogy a hálózati és gépi tanulási képességek terén elért növekedést említenénk. A modern zászlóshajó okostelefon chipek továbbra is lenyűgöznek.

Hogyan viszonyul a Snapdragon 8 Gen 3 a jelenlegi telefonokhoz?

A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 referencia telefonja egy idealizált teljesítményszintet képvisel, amelyet a 2024-es zászlóshajó okostelefonok valószínűleg nem fognak teljesen elérni. Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, amikor összehasonlítjuk a benchmark-számokat más telefonokkal. Ennek ellenére nézzük meg, hogy a következő generációs androidos telefonok hol helyezkedhetnek el a mai legerősebb modellekhez képest.

Kezdve a CPU-val, az Apple A17 Pro valószínűleg megtartja egészséges egymagos CPU-előnyét, köszönhetően a lenyűgöző egyedi Arm tervezésnek. Mégis úgy tűnik, hogy az öt középszintű CPU-mag és két energiahatékonysági mag használata a Snapdragon 8 Gen 3 számára előnyt biztosít az erősen szálas munkamenetekben, amelyek meglehetősen gyakoriak. Akárhogy is nézzük, az Apple és a Qualcomm legújabb chipjei e tekintetben komolyan előretörnek az előző generációs modellekhez képest.

A grafika ismét megmutatja a Snapdragon 8 Gen 3 kolosszális előnyét a Snapdragon 8 Gen 2 által hajtott jelenlegi okostelefonokkal szemben. Az új chip 32%-kal megelőzi az Apple A17 Pro-t a 3DMark Wildlife Extreme tesztben és 37%-kal a Solar Bay ray-tracing tesztben (megjegyezzük, hogy a 3DMark Wildlife pontszámok az iPhone-okon a 60fps zárolás miatt korlátozottak, így ott nem végeztek összehasonlítást). Ha már a sugárkövetésnél tartunk, a Qualcomm 50%-os javulást ígér a 8 Gen 2-höz képest, és itt valójában 58%-os javulást láttunk. Lenyűgöző, de a Qualcomm száma valószínűleg a ray-tracing munkaterhelés szintjeinek átlaga.

Mindez a grafikus teljesítmény lenyűgözőnek tűnik, de a tartós teljesítmény a korábbi generációkban is problémát jelentett, és ez valószínűleg a Snapdragon 8 Gen 3 esetében is így lesz. A referenciatelefon kezdetben jól tartotta magát a klimatizált szobában a stresszteszt során, és sok tesztelt előző generációs modellt megelőzött. A teljesítmény azonban a 9. futtatás végére (9 perc) a kezdeti teljesítmény kevesebb mint felére esik vissza. A Wildlife stresszteszt sok játéknál nagyobb igénybevételt jelent, de jelzi, hogy a csúcskategóriás játékosok és az emulátorok rajongóinak érdemes lesz figyelniük a hőfokot és a képkockasebességet, amikor a kiskereskedelmi készülékek piacra kerülnek.

Mit várhatunk tehát a 8 Gen 3 zászlóshajó telefonoktól?

A Snapdragon 8 Gen 3 egyértelműen nagyobb teljesítményű, mint tavaly, az utóbbi idők egyik legjelentősebb fejlesztése. A grafikus és sugárkövetési teljesítmény hatalmas növekedésével és egy újszerűbb CPU-beállítással a 8 Gen 3 elrobog a 8 Gen 2 és a Google Tensor G3 mellett, és úgy tűnik, hogy az Apple A17 Pro felett is győzelmet arat. Már most kíváncsian várjuk, hogy a MediaTek hamarosan megjelenő Dimensity 9300-asa hogyan teljesít az összehasonlításban. És ez csak a nyers teljesítményszámok. A Snapdragon 8 Gen 3 emellett gépi tanulási fejlesztésekkel büszkélkedhet a valós idejű generatív AI futtatásához, XPAN Wi-Fi hangtechnológiával és Apple-szerű, zökkenőmentes csatlakoztathatósággal.

Megjegyzés: Az Android Authority a Qualcomm vendége volt a Snapdragon csúcstalálkozón a hawaii Mauin, a vállalatnak azonban nem volt befolyása a tesztükbe.

(via)

2023.10.28.

Ezeket már olvastad?

+