MojAndroid
(x) hirdetés

A Qualcomm végre hivatalosan is bemutatta a Snapdragon 8 Gen 3 chipsetet. A zászlóshajó platform a 4 nm-es eljárásra épül, és egyértelműen az AI, a játék, az audio és a kamera fejlesztésekre összpontosít.

Ha a mindent eldöntő százalékos adatokra vagy kíváncsi – a Gen 3 30%-kal gyorsabb és 20%-kal hatékonyabb, mint a Gen 2. A nyolcmagos processzor belsejében 1 Cortex-X4 elsődleges mag 3,3 GHz-ig, 5 teljesítménymag 3,2 GHz-ig, és 2 hatékonysági mag 2,3 GHz-ig órajelezve. Az LPDDR5x memóriát 4800 MHz-ig és akár 24 GB-ig támogatja. A chip 6 GHz-ig támogatja a Wi-Fi 7-et, beleértve a 802.11be, 802.11ax, 80211ac és 80211a/bg/n szabványokat. A lapka az X75 5G modemet kapta meg, 6 GHz alatti és mmWave antennákkal egyaránt.

A mesterséges intelligencia a Snapdragon 8 Gen 3-ban a középpontban van. Minden az AI Engine-nel kezdődik, amely támogatja a multimodális generatív AI modelleket és a népszerű nagy nyelvi modelleket a beszédfelismeréshez – a chip másodpercenként akár 20 tokent is képes futtatni az azonnali AI asszisztensi válaszok érdekében. A Qualcomm azzal büszkélkedik, hogy a Snapdragon 8 Gen 3 a világ leggyorsabb stabil diffúzióját tartalmazza, amely a másodperc töredéke alatt képes képet generálni.

A Qualcomm Sensing Hug biztonságosan hozzáfér a személyes adatokhoz, például a kedvenc tevékenységekhez, a fittségi szinthez és a tartózkodási helyhez, hogy az AI asszisztens jobb válaszokat adjon.

Az AI a kamera képességeit is javítja. A szemantikus szegmentálás valós időben képes javítani a képek élénkségét és részletességét, míg az éjszakai látásvideó képes megvilágítani egy sötét jelenetet. A videókhoz van egy objektumradír, amely eltávolíthatja a nem kívánt tárgyakat vagy embereket, a Vlogger’s View, amely a szelfi és a hátsó kamera videóit is képes rögzíteni. A Photo Expansion a generatív AI segítségével képes a képet az eredeti rögzített adatokon túl kiterjeszteni, és természetesen a HDR is javult némileg.

A Snapdragon 8 Gen 3 képes “konzolokat meghazudtoló” játékra akár 240 fps támogatással a 240 Hz-es kijelzőkön. Az Adreno Frame Motion Engine 2.0 képes képkockákat generálni a simább lejátszás érdekében, és van Unreal Engine 5.2 támogatás is. A Gen 3-ban található GPU 25%-kal gyorsabb, 25%-kal energiatakarékosabb, és 40%-kal jobb Ray Tracinget biztosít.

Az audiofilok örömére az új chip képes 24 bites, 96 kHz-es veszteségmentes zenét szolgáltatni Bluetooth-on keresztül.

A Qualcomm szerint az új Snapdragon 8 Gen 3 által hajtott eszközök a következő hetekben lesznek elérhetőek. A chipgyártó az Asus, Honor, iQOO, Meizu, Nio, Nubia, OnePlus, Oppo, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo, Xiaomi és ZTE vállalatokkal lépett partnerségre.

(via)

2023.10.25.

Ezeket már olvastad?

+