MojAndroid
(x) hirdetés

Amióta okosórám van, az mindig is Apple Watch-ot használtam. 3 évig nyúztam a feleségemtől megörökölt Watch 3-at, míg idén nyáron egy kerti munka után a kijelző véglegesen elköszönt az óraházától, és váltottam végül második generációs Watch SE-re, amit azóta is nagy megelégedéssel használok.

Az androidos órák eddig egyet kivéve egyáltalán nem hoztak lázba, sem minőségben, sem szoftveres tudásban nem tudják azt, amit az Apple tud ebben a szegmensben, ha pedig tudják, akkor meg nem lehet iPhone-al használni, lásd Samsung, így nem igazán maradt életképes alternatíva. Vagyis túlzok, hiszen már tavaly se nagyon akartam visszaadni a Huawei Watch GT3 Pro-t a teszt után, akkor arra simán váltottam volna. Most pedig itt van a csuklómon a Watch GT4, amit megint nem akarok visszaadni, kedves Huawei!

A Watch GT vonal legújabb iterációjához a Huawei két méretet adott ki: egy vaskosabb 46 mm-eset a nagyobb csuklóknak, és egy 41 mm-eset.  Mindkét hordozható eszköz a stílust helyezi előtérbe, klasszikus kerek számlapokkal és többféle szíj közül lehet választani..

Design

  • 46 és 41 mm-es kivitelben
  • Gumiból, bőrből és fémből készült szíjak
  • 5ATM vízállóság

Bevallom, szerintem a Huawei Watch GT 4 rendelkezik az egyik legjobb designnal a piaconlévő okosórák közül. Ahelyett, hogy egy újabb Apple Watch-klón lenne, inkább kerek számlapja van, amely mégis egy kicsit szögletes is, és amelyet könnyen összetéveszthetnénk egy hagyományos prémium órával. A két méret közül természetesen a 46 mm-es változat jobban hasonlít a korábbi GT órákhoz, összekapcsolt fülekkel és összességében masszívabb és férfiasabb megjelenéssel. Eközben a 41 mm-es változat finomabb és nőiesebb.

Én az órát fekete sport szilikon szíjjal kaptam meg, amely hosszú ideig kényelmesen viselhető, nem nyúlik, és egyáltan nem is izzasztó a viselése, emellett tökéletesen kiegészíti a rozsdamentes acél tokot.

Az óra nagyon könnyű, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig (akár éjszakára is) viselhetem anélkül, hogy nehéznek vagy kényelmetlenül érezném. A készülék 5ATM vízállósággal rendelkezik, bár ezt az időjárás miatt már nem teszteltem és beltéri medencében sem úsztam, ez biztosan így van.

Kijelző

  • AMOLED kijelző
  • Hangszóró és mikrofon

A kijelző ugyanaz az 1,43 hüvelykes képernyő, mint a Watch 3 és a Watch GT 3 sorozat esetében, de mostantól az AOD egyedi, az óralaphoz igazított kialakítással rendelkezik, amely megőrzi az akkumulátor kapacitását. A tesztelés során erős napfényben is könnyedén láttam az órát, és be lehet kapcsolni, hogy a képernyő világítson, amikor felemeled a csuklód.

A többi Huawei készülékhez hasonlóan az érintésekre gyorsan reagál a kijelző, tesztelésem során nem találkoztam semmilyen késlekedéssel vagy akadással.

A Watch GT 4 készülékbe integrált mikrofon és hangszóró is található. Lehet rajta zenét lejátszani, bár nem hiszem, hogy sokan élnének majd ezzel a funkcióval. Valószínűleg  a legtöbb ember hívásokhoz fogja használni, és ehhez szerencsére a mikrofon szép és tiszta hangot ad. Csendes környezetben jól hallottam a partneremet, de forgalmasabb környezetben nem javasolnám a használatát. Ha engedélyezve van, a Watch GT 4 futás vagy edzés közben egy hangos edzőt is alkalmaz, amely végig tippeket ad. Ez elég idegesítő, és jó lenne, ha nem lenne a rendszerben alapértelmezetten engedélyezve.

Szoftver és funkciók

  • Harmony OS
  • Nincs eSIM támogatás

A Huawei Watch GT 4 a Harmony OS legújabb verzióját futtatja, a Huawei saját szoftverét, nem pedig a Google Wear OS-t. Az alkalmazás letölthető iOS-re és természetesen androidos telefonokra is. A Huawei néhány finomítást végzett a kezdőképernyőn, lehetővé téve az egyéni kártyák használatát, amelyek lehetővé teszik a funkciók gyors elérését egy mozdulattal, ahelyett, hogy a fő rácson vagy listán görgetnél, attól függően, hogy milyen elrendezést szeretnél használni.

Mivel az órán nem Wear OS fut, bizonyos alkalmazásokat, például a Spotify-t vagy a Google Maps-et nem fogod tudni elérni. A Huawei saját verziója, a Petal Maps az évek során javult, ahogy a navigáció is egyes edzések során.

Számos napi használatú alkalmazás, többek között stopperóra, naptár, ébresztő és egyéb alkalmazások is rendelkezésre állnak, valamint vannak beállítások az alkalmazások értesítéseinek engedélyezésére is (az SMS és a Google Naptár alapértelmezés szerint engedélyezve van). Az óra nem rendelkezik eSIM támogatással, így a navigációhoz és a hívások fogadásához továbbra is szükség lesz a telefonodra. Bluetooth és NFC támogatás természetesen van.

Fitnesz és nyomkövetés

  • Több mint 100 különböző edzés
  • Új módok az alváslégzéshez és a kalóriaszámláláshoz

A Huawei többi okosórájához hasonlóan a Watch GT 4 is több mint 100 különböző edzésmódot támogat. Ezek között megtalálhatóak a szokásos lehetőségek, mint a gyaloglás, futás, kerékpározás és úszás, valamint az olyan ismeretlenebb lehetőségek, mint a pilates és a vívás.

A Watch GT 4 részletes áttekintés nyújt az edzésekről. Minden edzésnek vannak pulzusszámzónákra és az elégetett kalóriákra vonatkozó részei, míg egyes sportágaknál részletesebb adatokkal rendelkezik, mint például az átlagsebességem és a kerékpározás során elért szintemelkedésem.  A pulzusszám, a SpO2 (vér oxigénszintje) és a bőrhőmérséklet figyelése mind összhangban tűnt azokkal a pontszámokkal, amelyeket más készülékeken kaptam, az óra pedig a folyamatos stresszfigyelésre is képes, bár tapasztalatom alapján mindig alacsonyabb értéket mutatt, mint ahogy éppen éreztem magam, így nem igazán tudom, mi alapján kalkulálja az értékeket.

Az alváskövetés összhangban volt az alvásidővel, és most már van egy új funkció az alvási légzésfigyelésre, amelynek az alvási apnoe tüneteit kell észlelnie. Hölgyeknél a bőrhőmérséklet-érzékelő a menstruációs ciklus nyomon követésére is használható.

Az automatikus edzéseket csak séta közben próbáltam tesztelni, és az óra lassan aktiválódott – körülbelül 15 percig tartott a sétám, mire beindult. Remélhetőleg ez egy szoftverfrissítéssel javítható, azonban fura volt, hogy néha autóban ülve is azt gondolta az óra, hogy futok. Bár gyanítom, hogy ezt szoftveresen tudná orvosolni a Huawei, ilyet utoljára az első korai generációs Xiaomi bandeknél tapasztaltam.

Ahogy azt már észrevehetted, a Huawei Health App semmiképpen sem a legjobb fitnesz alkalmazás, kicsit zsúfolt a felület,  a számlap választás egyesen horrorisztikus, az óra egyes funkciói ráadásul a beállítások között vannak elrejtve, ami pedig egyenesen zavaró lehet az új felhasználók számára. Kár érte, mivel a fitnesz- és egészségkövető naplók átfogóak és részletesek. Egyszerűen csak vannak sokkal simább és egyszerűbb lehetőségek is. Természetesen az adatokat szinkronizálhatod olyan alkalmazásokkal is, mint a Strava és az Adidas, de ehhez továbbra is szükséged lesz a Huawei Health App-ra.

Az akkumulátor élettartama és töltése

  • Fantasztikus akkumulátor-üzemidőt kínál
  • Gyors töltés

Ha a Watch GT 4 két mérete között vacillálsz, akkor az akkumulátor élettartama döntő tényező lehet. A 46 mm-es modellben természetesen nagyobb akkumulátornak van hely, ami azt jelenti, hogy az akkumulátor élettartama jellemzően nyolc nap, ami konzervatív használat esetén akár 14 napra is meghosszabbítható. A 41mm-es ezeknek a számoknak a fele, tipikus használat esetén négy nap, hosszabb távon pedig hét nap.

Ezek a számok persze elég jók, főleg összehasonlítva a Watch SE-vel, ahol maximum 2 napot tudtam eddig kihozni, és figyelembe véve az ezen az órán elérhető nyomkövető funkciókat. A töltés szempontjából alig több mint másfél óra alatt sikerült majdnem 0-ra merült állapotról a teljes töltöttségig feltölteni.

Elérhetőség, ár

A 46 mm-es WATCH GT4 fluoroelasztomer szíjas verziója 99.990 Ft-os javasolt bruttó fogyasztói áron, rozsdamentes acél szíjas változata 139.990 Ft-os javasolt bruttó fogyasztói áron, a 41 mm-es WATCH GT4 fehér bőr szíjjal 99.990 Ft-os javasolt bruttó fogyasztói áron, milánói arany szíjjal 119.990 Ft-os javasolt bruttó fogyasztói áron, rozsdamentes acél szíjjal 149.990 Ft-os javasolt bruttó fogyasztói áron érhető el az Huawei kereskedelmi partnereinél és a webáruházakban.

Konklúzió

A Huawei Watch GT 4 az egyik legjobb dizájnnal rendelkezik a piacon eddig kapható viselhető eszközök közül. Könnyű, tartós, és az akkumulátor élettartama is kiváló egyes riválisokhoz képest. Azonban a hozzá tartozó alkalmazás-élmény hátráltat és korlátoz néhány funkciót, ezért egyes esetekben nem olyan gördülékeny a használata mint a riválisoknak. De az csak az appra vonatkozik, a Huawei ha akarná, ezt viszonylag egyszerűen tudná orvosolni egy újra gondolt alkalmazással.

Ezt leszámítva, ez egy komoly, prémium hatású óra, remek funciókkal, remek rendelkezésre állással. Hölgyeknek inkább 41 mm-es változat ajánlott, férfiaknak, vagy akik a masszívabb megjelenést kedvelik, és szeretnék az extra akkumulátoros üzemidőt kihasználni, akkor a 46 mm-es változatot ajánljuk.

Műszaki adatok

  • 1,32 hüvelykes kör alakú AMOLED kijelző/1,43 hüvelykes kör alakú AMOLED kijelző (41mm/46mm)
  • Bőr, gumi, rozsdamentes acél, milánói és összetett szíj opciók
  • Gyorsulásmérő
  • Gyroszkóp
  • Optikai pulzusmérő szenzor zgjn
  • Barométer
  • Hőmérséklet-érzékelő
  • Magnetométer érzékelő
  • Hangszóró
  • Mikrofon
  • 100+ aktivitási mód
  • 5ATM vízállóság
  • Bluetooth 5.2 + BLE
  • NFC
  • GPS
  • Akkumulátor: (41 mm/46 mm)
  • 37/48 g szíj nélkül (41mm/46mm)
  • 41,3 × 41,3 × 9,8mm (41mm)
  • 46 × 46 × 10,9mm (46mm)
  • Kompatibilitás: Android 8.0/iOS 13.0 vagy újabb verzió

Az órát köszönjük a Huawei Magyarországnak!

2023.10.06.

Ezeket már olvastad?

+