MojAndroid
(x) hirdetés

 A Telekom megújította a sajátmárkás mobil kínálatát, és az új telefonok mellé érkezett egy tablet is, amit nemes egyszerűséggel T-tabletnek hívnak, ami egy belépőszintű, ám de 5G képes, sim kártyás táblagép. A célja ezzel a Telekomnak az, hogy az 5G hálózatokat könnyen elérhetővé tegye, akár táblagépekre is. Listaáron 85 ezer forint, előfizetéses szolgáltatás mellett viszont jóval kedvezőbb áron vásárolható meg.

Nézzük a csomagolás tartalmát: a táblagép mellett csak töltőkábel, sim tű és használati útmutató van, az adapter kimaradt – így arra mindenképp pluszban szükséged lesz.

A tablet anyag felhasználása alumínium és műanyag keveréke, robosztus, jól össze van rakva, bár az illesztés lehetne pontosabb aműanyag és az alu test között. A készülék vékony, 7.8mm, így kellemes a fogása, állított formában egy kézzel is könnyen megtartható. A rövidebb oldalakon van 1-1 hangszóró, tehát sztereó, a hosszabbik oldalakon az egyiken a sim tálca van – ami egy nano simet és egy max 2 terrás microsd kártyát tud befogadni, míg a másik hosszú oldalon a hangerőgombok és a magenta színű bekapcsológomb található. A bekapcsológomb elrendezése elég rossz helyen van, azt szokni kell, véleményünk szerint a rövidebbik oldalra kellett volna helyezni. Ami viszont nincs, az a jack, ami ebben a kategóriában azért szokatlan.

Ha szemből megnézzük, a kijelzőkávák egyformák mindegyik oldalon. A kijelző egy 10.36 hüvelykes TFT LCD 2000×1200 pixeles felbontással. Nos,  ez belépő szint. A fényerősség jónak mondható, 500 nites, ellenben az adaptív fényerő elég furcsán működik, gyakran növeli illetve csökkenti a fényerőt, nem változó körülmények között is. A betekintési szögek, a színek, a homogenitás azért hagy némi kívánni valót maga után, na meg ennél a felbontásnál azért pixeleket szabad szemmel is lehet látni, pl. az ikonok körül. További negatívum, hogy 60Hz-es panelről van szó, így a görgetés, a mozgásmegjelenítés kicsit darabosnak érződik, így ha mondjuk 90 vagy 120 hertzes eszközöket szoktál használni, akkor erre nehezen áll rá majd a szemed. Sajnos a Netflixhez widevine l1 szabvány nincs, így csak SD-ben lehet streamelni. Belépő szint, alapvetően nincs vele baj de azért nem sokkal többért, lényegesen szebb kijelzőket is kínálnak a piacon. A hangzás mint említettük sztereó, nincsen vele baj, hangosan szól, kategóriájában véve átlagos.

Hardver terén egy Mediatek Dimensity 700-as chipsettel van dolgunk, ez pedig128GB-os tárhellyel párosul.  Ami jó hír, hogy a tárolos UFS 2.2 szabvánnyal rendelkezik, valamint memóriából 6GB-ot kapunk. Az OS alapvetően rendben fut, de azért nyilván vannak néha meg-meg akadások, kisebb gondolkodások, döccenések de alapvetően teljesen jól használható, ha reális elvárásokat támasztunk felé. A benchmark tesztek alapján is az látszik, hogy – az árából is látható módon – belépőszintet képvisel, de a teljesítményét végig tudja tartani a stressz teszt alatt is, és a készülék egyáltalán nem melegszik. A grafikai teljesítménye is elég belépő szintű, de azért el tud futtatni 3d-s játékokat, azonban a képkockasebesség terén lassulásokra is kell számítani, a játékélmény nem teljesen folytonos, de kompromisszumokkal élvezhető.

Adatkommunikáció terén van 5G – ez a lényege – két nano sim hely, valamint egy egy e-sim is található benne. Az 5G-n túl wifiből AC-s wifit támogat maximum, tehát WIFI 6-ra ne számítsunk, Bluetoothból is a réginek mondható 5.0 szabványt ismeri csak, viszont cserébe van GPS.

Szoftver terén a legújabb Android 13 at kapjuk meg, a teszt idején júliusi biztonsági csomaggal. A frissítések gyakoriságáról valamint a támogatás idejéről nincs információ. A szoftver egy teljesen gyári Android, néhány előre telepített Telekom alkalmazással. Első bekapcsolásnál megkérdezi, hogy gyermek vagy felnőtt fogja-e használni, gyermekeknek tehát van Google Kids Space. A Telekom egy speciális beállítási felületet is ad, ahol kiválasztható, hogy mely ajánlott alkalmazások legyenek telepítve a készülékre. Az élmény tényleg stock android, minden a megszokott helyen, semmi meglepő, vagy semmi extra nincs. Multitasking egyszerre két alkalmazással működik, osztott képernyő formában, de persze egy kicsit néha várn kell rá. 

Üzemidő terén 7040 milliamperórás akksi van a készülékben, ez 15W-os teljesítménnyel tölthető. Az üzemidő jónak mondható mert a hardver fogyaszt sokat. 2 óra Netflix félig felhúzott kijelzővel 9 %-ot merített le, tehát videót nézni bőven 20 órát is lehet vele, valamint a készenléti idő is jó, 24 órára békén hagyva 4 %-ot merült a gép pedig wifin és 5g-n is járt. Bőven kihozható vele napi pár óra használattal 4-5 napos üzemidő is. A töltés viszont lassúcska a 15W-nak köszönhetően, a teljes töltéshez 2 óra 45 perc kell.

Kamerák terén a hátlapi egység egy 8 megapixeles érzékelőt rejt, kiegészülve egy 2 megapixeles mélységélesség szenzorral aminek sok értelme nincs. Lőttünk vele pár fotót, az eredmény belépőszintű. Videózni 1080p-ben tud, több kevesebb sikerrel, a fókusz valamint a részletesség sincs a helyzet magaslatán, stabilizálás meg nincs. Az előlapi kamera már érdekesebb ,mert sokan használják videótelefonálásra, ez szintén 1080p-re képes. 

Összegzés

Bár a Telekom telefonjai nem voltak túl megérősek, itt egy fokkal jobb a helyzet. Eleve, 85 ezer forintért ne keressünk tökéletesen jó tabletet, azért az a kategória jóval magasabb áron kezdődik.

Alapvetően rendben van, de ezen az árszinten azért van konkurens: van Nokia, Realme valamint Redmi tablet is, és a Lenovokat se felejtsük el, ezekből találunk hasonló árkategóriában jobb választást. Itt nincs jack, nincs érintőtoll támogatás, és adapter sincs a dobozban. A teljesítmény elfogadható, a szoftver jó, néha igaz picit döcögős, az üzemidő pedig jónak mondható. Ha 5G kell, akkor a Telekom tablejte viszont kiemelkedik a mezőnyből. Ha listaáron nem is, ennek a tabletnek akkor van értelme, ha eleve kell egy modemes, 5G-s tablet és a Telekomnál ezt szolgáltatás mellé vásárolja meg az ember: úgy máris nem 85 ezer, hanem akár fél áron van, vagy még olcsóbban hazavihetó. Szóval, gondold meg mi kell neked, belépő szintű táblagépnek vagy gyereknek szuper lehet, de érdemes a többi opciót is átfutni.

Ti mit gondoltok róla? Vennétek ilyen táblagépet? Írjátok le kommentben.

Ez a cikk a Ren-Tech – Technology Unboxed csatornával történő együttműködés révén jött létre.

2023.09.01.

Ezeket már olvastad?

+